Degelijk Unibail-Rodamco aanbevolen

13 januari 2017 - 11:10u

Degelijk Unibail-Rodamco aanbevolen

Het lijkt heel simpel: beleggen in het vastgoedfonds Unibail-Rodamco. Stijgt de rente dan daalt het aandeel, gaat de rente omlaag dan gaat Unibail-Rodamco omhoog.

Verwacht u - samen met veel experts - dat de rente substantieel gaat stijgen in de komende jaren dan zou u dus niet in dit Frans-Nederlandse fonds moeten stappen. Bij een lage rente is financiering goedkoop en bij een hoge rente wordt geld lenen duurder voor het vastgoedfonds.

Vandaar dat een flink aantal Nederlandse guru's dit fonds tipt als de flopper van 2017. Maar is het echt zo simpel? Toonaangevende banken denken er in ieder geval anders over. 

Hogere huurprijzen

Unibail-Rodamco is eigenaar van winkelpanden en kantoren op de beste locaties in Frankrijk, Nederland en elders in Europa. Als de rente stijgt, zullen de financieringslasten inderdaad wat toenemen maar dat wijst ook op meer economische activiteit. En hoe sterker de bedrijvigheid, hoe hoger de winkelomzet. En dat is weer goed voor de verhuurders want die kunnen dan hogere huurprijzen vragen. Hetzelfde geldt uiteraard voor de kantorenmarkt. 

Unibail-Rodamco - qua marktkapitalisatie het zesde fonds van het Damrak - is in Nederland onder meer eigenaar van Stadshart Amstelveen, Stadshart Zoetermeer en winkelcentrum Leidsenhage in Leidschendam. Gisteren werd bekendgemaakt dat in Nederland de leegstand van winkelpanden daalt. Positief voor Unibail-Rodamco dus. Er wordt dus meer gekocht in de Nederlandse winkels maar echt goed gaat het nog steeds niet.

Dat blijkt ook uit de resultaten van het derde kwartaal. De huurinkomsten van de winkelcentra stegen met 9,8%. Maar de Nederlandse winkels lieten slechts een huurgroei zien van 0,2%. 

Het beleid van Unibail-Rodamco lijkt eenvoudig. Nu zoveel mogelijk spotgoedkoop geld aantrekken zodat het bedrijf jaren vooruit kan en van de komende rentestijging weinig last heeft. En dat doet de onderneming. Eind vorig jaar werd 500 miljoen euro uit de markt gehaald met een obligatielening tegen een recordlage rente van 0,875%. 

Guru's

Aandelen Unibail-Rodamco zijn van het dieptepunt van circa 90 euro in 2009 al flink gestegen tot nu circa 223 euro. Toch blijft het voor langetermijnbeleggers die een degelijk aandeel willen nog altijd een goede keuze, volgens de guru's. Mede vanwege het dividendrendement van 4 tot 5% per jaar. Er is geen toonaangevende analist die het fonds nog op Verkopen heeft staan.

Zo verhoogde de ING Bank gisteren het advies voor Unibail-Rodamco van Houden naar Kopen zonder een koersdoel aan te geven. Analist Jaap Kuin schrijft in het sectorrapport dat de recente koersval het aandeel weer interessant maakt voor beleggers. Het vastgoedfonds heeft een sterke marktpositie en een goed management. Het bedrijf is volgens ING ook beter bestand dan tegen een stijgende rente dan veel andere vastgoedfondsen zoals bijvoorbeeld Wereldhave.

Wereldhave

Vandaar dat ING minder positief is over Wereldhave dat op Houden werd gezet. Daarin staat ING niet alleen. Beleggers hebben de afgelopen vier maanden een forse shortpositie opgebouwd in dit vastgoedbedrijf van ruim 5%. Dat blijkt uit het shortregister van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) van vandaag.

Het afgelopen jaar schommelde de shortpositie in Wereldhave tussen de 0,5 en 1% om vanaf half september omhoog te schieten. De bekende shorters Blackrock Investment Management en World Quant speculeren dus op een koersdaling van dit vastgoedbedrijf.  

Verder maakte Wereldhave vandaag bekend de organisatiestructuur in Nederland op de schop te nemen om de kosten te drukken en de efficiëntie te verbeteren. Het winkelfonds gaf aan de verwachtingen voor 2016 te handhaven. De bezettingsgraad in Nederland is verder verbeterd in het vierde kwartaal, aldus de onderneming.

Meer guru's

Exane BNP Paribas heeft Unibail-Rodamco sinds het begin van dit jaar op Kopen staan met een fiks hoger koersdoel van 270 euro. Ook Morgan Stanley heeft Unibail-Rodamco op Kopen staan en geeft een koersdoel van 260 euro. Volgens deze analist is de recente koersdaling tijdelijk. 

Vanwege het zeer geringe risico op een daling verhoogde Citigroup half december vorig jaar het advies van Verkopen naar Houden met een koersdoel van 215 euro. Een maand eerder zette HSBC het koersdoel op 275 euro, Kopen dus. 

Barclays heeft op 2 december het aandeel van Verkopen naar Houden gezet met een koersdoel van 230 euro. UBS heeft het fonds op Houden staan met een koersdoel van 220 euro.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be