Timmermans speelt Sinterklaas

15 november 2023 - 09:45u

Timmermans speelt Sinterklaas

Het is aftellen. Nog acht dagen voor de verkiezingen. In het peloton van 26 partijen heeft zich inmiddels een kopgroep geformeerd.

Zij aan zij gaan Nieuw Sociaal Contract, de partij van Pieter Omtzigt, en VVD van – “wij zijn weer rechts” – Dilan Yesilgöz aan de leiding. Gevolgd door GroenLinks-PvdA onder leiding van klimaatpaus Frans Timmermans.

Timmermans kwam – als Eurocommissaris en vice-voorzitter van de Europese Commissie – terug naar Nederland om premier te worden. Hij wil graag regeren met NSC, maar Omtzigt houdt de boot een beetje af. Omtzigt heeft vooral moeite met de vele extra uitgaven en de belastingverzwaring voor het bedrijfsleven.

Pretpakket van GL-PvdA

Heeft Omtzigt daar een punt? Ik meen van wel. Timmermans met baard vertoont opvallende gelijkenis met Vader Abraham. Maar na de doorrekening door het Centraal Planbureau van de verkiezingsprogramma’s, komt een ander beeld bij me op.

Ik zie zijn gezicht met een mijter, een staf en een zachte donkerrode tabberd. Alles kan bij GL-PvdA. Het minimumloon gaat 13,3% omhoog, kinderopvang wordt gratis, de BSO ook, de huurtoeslag gaat omhoog, de kinderbijslag wordt verhoogd en het zorgverlof wordt verlengd.

Dat klinkt allemaal best aantrekkelijk. De overheid geeft volop extra geld uit. GL-PvdA is een fusiepartij en ik zie voor me hoe de vergadering over het verkiezingsprogramma is verlopen. Ik zie een ronde tafel en deelnemers die om de beurt hun extra besteding voorstellen en toelichten. En alle voorstellen zijn aangenomen.

Rekening bij bedrijfsleven en beleggers

Het CPB maakt de financiële consequenties daarvan inzichtelijk. Het pretpakket van GL-PvdA verhoogt volgens het CPB de overheidsuitgaven met €19,7 miljard en verzwaart de beleidsmatige lasten met €11,2 miljard. Dat telt op tot ruim €30 miljard, ofwel ruim 3% van het BBP.

Als je zoveel extra uitgeeft, valt het doorgerekende effect op het BBP van 0,4% wel tegen. Wie moeten dit betalen? Een stevig deel van de rekening wordt neergelegd bij gezinnen met vermogen. De belasting die gezinnen op vermogen en winst moeten betalen stijgt met €11,5 miljard.

Dat deze plannen financieel onaantrekkelijk zijn voor beleggers behoeft geen betoog. Een nog grotere rekening wordt neergelegd bij het bedrijfsleven. De plannen van GL-PvdA voorzien in een lastenverzwaring van €24,5 miljard voor het bedrijfsleven. Over de tegenwind van het bedrijfsleven – de economie krimpt al drie kwartalen achtereen – rept de partij met geen woord.

Bedrijfsleven als pinpas

Het bedrijfsleven kampt met een recessie, hoge inflatie en fors stijgende loonkosten. En daar kan dus nog wel een forse lastenverhoging bovenop! Dat het bedrijfsleven zorgt voor werkgelegenheid, investeert in groei en innovatie en in belangrijke mate de basis vormt van de welvaart die we in Nederland genieten wordt niet vermeld.

Staat er dan niets positief over het bedrijfsleven? Toch wel. GL-PvdA ziet groene en sociale ondernemers als "bondgenoot" in de strijd tegen klimaatverandering en ongelijkheid.

In het verkiezingsprogramma is de signatuur van de twee fusiepartijen duidelijk te herkennen. Meer dan €30 miljard voor verduurzaming en extra uitgaven. Voor Timmermans is het bedrijfsleven vooral het pinpasje waarmee het feest moet worden betaald. Op 22 november gaat Nederland naar de stembus. Met Sinterklaas op het stemformulier.


Peter Paul de Vries is directeur/grootaandeelhouder van de Nederlandse investeringsmaatschappij Value8. Value8 is grootaandeelhouder van IEX Group N.V.
De Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel en mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies.

Laatste blogposts

Ja hoor, AI gaat de koersen voorspellen

1 december 2023 - 06:01u

Mensen klampen zich graag vast aan alomvattende systemen die de wereld verklaren. Het is de basis van religie en andere ideologieën, en kan uitmonden in een gevaarlijk... Meer »

Steeds meer energiegiganten stappen in waterstof

21 november 2023 - 06:12u

Innovatieve eerstelingen worden soms toonaangevend (Tesla, Apple) maar vaker worden ze ingehaald door bedrijven die eerst de kat uit de boom hebben gekeken en wat late... Meer »

Plotseling wijst een indicator op een bullmarkt

12 november 2023 - 06:14u

Beleggers zijn altijd op zoek naar signalen uit het verleden om de toekomst van de koersen te voorspellen. Koersgrafieken, rentecurves - van alles wordt bijgehouden o... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be