Guru's wereldwijd blijven ASML kopen

1 juni 2023 - 13:28u

Guru's wereldwijd blijven ASML kopen

Vrijwel alle guru's hebben ASML op Kopen staan. Het hoogste koersadvies van 791 euro komt van Bank of America. Het aandeel doet nu 680 euro. Er is wereldwijd geen beursanalist die adviseert dit topbedrijf te verkopen.

De Nederlandse producent van chipsmachines staat ook bovenaan genoteerd in de kooplijsten van Nederlandse experts. Dat blijkt uit de maandelijkse Beursenquête van Corné van Zeijl van Cardano (voorheen Actiam) over de verwachtingen voor juni. 

Dieptepunt chips bereikt

En de Amerikaanse zakenbank Jefferies is eveneens positief over ASML. Hoewel uit de recente kwartaalupdate blijkt dat de orderinstroom wat lager was dan voorzien, stelt de analist vast dat de orderportefeuille nog altijd veel groter is dan de jaaromzet.
"We denken dat we op een cyclisch dieptepunt zitten voor de vraag naar geheugen en het premiumsegment voor logic, en we verwachten dat de vraag naar chips, en daarmee ook de vraag naar systemen, vanaf hier geleidelijk zal verbeteren", aldus Jefferies, dat een koopadvies heeft met een koersdoel van 700 euro.

Beursenquête

Uit de Beursenquête van Corné van Zeijl blijkt dat de verwachtingen voor deze maand verder niet al te hoog zijn. En ook over mei waren de guru's al somber. Terecht, want de AEX-index liep met 1,3% terug. Vrijwel elk aandeel eindigde in het rood. Het sombere beeld werd ietwat gecamoufleerd door de chippers. Zo steeg Besi in mei met maar liefst 27%. ASMI volgde op korte afstand met een plus van 24% en ook ASML eindigde dik in de dubbele cijfers, met een koerswinst van 17%.

In de laatste dagen van mei sijpelde er hoopgevend nieuws de markten binnen. Het Witte Huis liet vorig weekend weten dat er een akkoord over ophoging van het schuldenplafond in de maak was. Deze week kwam er dan eindelijk witte rook, toen eerst het Huis van Afgevaardigden en vannacht ook de Senaat hun goedkeuringsstempeltje op een pakket maatregelen drukten. Daarmee is een default in de VS afgewend.

Dat hadden de deelnemers aan de vorige enquête goed gezien: maar liefst twee derde van hen verwachtte dat de politici op Capitol Hill er, zoals altijd, na veel discussie wel weer uit zouden komen.

Meerderheid experts voorziet daling

Ondanks dit positieve nieuws, blijven de 62 deelnemende beleggingsexperts somber voor de komende beursmaand. Ze wijzen op te hoge waarderingen, de nog altijd hoge inflatie en een naderende recessie. Maar liefst 36% van de experts verwacht dat de AEX gaat dalen; een lichte verbetering ten opzichte van vorige maand. 26% gaat uit van een stijging.

De stemming voor juni is als volgt:

  • 25,8% is optimistisch (dat was vorige maand nog 20,0%)
  • 38,7% is neutraal (tegen 40,0% vorige maand)
  • 35,5% is pessimistisch (dat was vorige maand nog 40,0%)
  • Saldo: -9,7% (was -20,0%)

Komende zes maanden wordt prut

Het beeld voor de komende zes maanden is vergelijkbaar: 37% is pessimistisch en bijna 26% ziet het zonnig in. Dat was bij de vorige peiling ook zo; in dat opzicht is er dus vrijwel niets veranderd.

Dit zijn de verwachtingen voor de komende zes maanden:

  • 25,8%  is optimistisch (dat was vorige maand 23,6%)
  • 37,1% is neutraal (tegen 43,6% vorige maand)
  • 37,1% is pessimistisch (dat was 32,7%)
  • Saldo: -11,3% (was -9,1%)

Mei positief dankzij ASML

Een vast onderdeel van de Actiam Beursenquête is het overzicht van de meest en minst favoriete aandelen van de beursexperts: de toppers en floppers. Hoe hoe goed waren de voorspellingen van de deelnemers aan de vorige peiling?

ASML heeft de spreekwoordelijke meubelen gered. Een fictief long/short-fonds zou een rendement hebben behaald van +1,7% en daarmee de AEX-index hebben overtroffen. Dat is volledig te danken aan ASML, dat er - met een beetje hulp van ING - voor zorgde dat het kooplijstje  in de plus eindigde.

Bij de floppers was Besi een behoorlijke dissonant, maar deden ArcelorMittal, Randstad en Philips wél wat ze moesten doen: dalen.

Toppers mei
Rendement Floppers mei Rendement
ING +2,8% Philips -3,4%
ASML +17,1% ArcelorMittal -9,6%
NN Group -0,1% Besi +26,7%
Aegon -0,2% Randstad -6,8%
Ahold Delhaize -5,0%    


Juni: ASML met stip bovenaan, negatief Besi

Tot slot de keuzes voor deze maand. Welke aandelen hebben volgens de beursexperts de beste kaarten en welke kunnen we in juni beter uit de weg gaan?

Enkele experts worden bevangen door hoogtevrees bij het aandeel Besi, na de duizelingwekkende koerssprong van 26,7%. Geen enkele beleggingsprofessional tipte dit aandeel, terwijl negen deelnemers Besi als flopper hebben aangewezen. De overige floppers volgen op gepast afstand. Bij Heineken zal er volgens Corné van Zeijl nog een na-ijleffect zijn door de enorme plaatsing van aandelen.

Naast ASML vinden we vooral financials, die nogal zijn achtergebleven. Van Zeijl wijst erop dat KPN vaak een negatieve bèta laat zien, en dus geregeld stijgt als het bloed door de straten loopt.

Toppers juni
Saldo* Floppers juni Saldo*
ASML 11 Besi -9
ING 5 ArcelorMittal -6
Aegon 3 Philips -4
KPN 2 RELX -4
ABN Amro 2 Prosus -3
Adyen 2 Heineken -3


* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be