ASML en WoltersKluwer absolute wereldtop

16 mei 2023 - 06:51u

ASML en WoltersKluwer absolute wereldtop

ASML en WoltersKluwer behoren bij de bedrijven met de beste businessmodellen ter wereld. De VS heeft verreweg het meeste bedrijven op deze lijst. Japan staat tweede met vier topbedrijven en gedeeld derde met twee bedrijven staan naast Nederland ook India, Australie, Denemarken, China en Frankrijk.  

De bedrijven met de beste bedrijfsmodellen zijn geselecteerd door de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley

Organisatie

Hoe creëert en behoudt een bedrijf waarde? Hoe zijn de activiteiten georganiseerd en hoe werft en behoudt het bedrijf klanten? Dat zijn de belangrijkste vragen die een goed businessmodel definiëren. De bedrijfsmodellen van de bedrijven op de lijst van Morgan Stanley staan stuk voor stuk als een huis. 


Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Sterke merken

Het is niet voor niets dat meesterbelegger Warren Buffett zo gecharmeerd is van bijvoorbeeld Apple, met zijn ijzersterke positie de wereldwijde smartphonemarkt, maar ook in abonnementsdiensten die voor een stabiele inkomstenstroom zorgen.

En wat te denken van Coca-Cola, dat al meer dan 100 jaar oud is en nog steeds een van de sterkste en bekendste merken ter wereld?

Het leuke is dat er ook twee Nederlandse namen op de lijst staan: ASML en Wolters Kluwer.

ASML

De kracht van Nederlands trots ASML is het monopolie op het gebied van EUV-chipmachines, waarmee de meest verfijnde chips gemaakt kunnen worden. Dankzij de unieke technologie is het bedrijf een onmisbare schakel in de wereldwijde chipmarkt geworden.

In de laatste analyse van ASML wordt duidelijk waarom de IEX Beleggersdesk onverminderd fan is van het aandeel. Analist Niels Koerts schrijft: "Aandeelhouders hadden niets te klagen over de eerstekwartaalcijfers van het bedrijf.  De omzet en de marges vielen aanmerkelijk hoger uit dan verwacht en ook de gegeven outlook is ijzersterk. ASML beschikt over een bijzonder krachtige marktpositie en de groeivooruitzichten zijn gunstig. Wij blijven enthousiast."

Wolters Kluwer

Ook het businessmodel van Wolters Kluwer mag er zijn. De dataleverancier voorziet veel professionals, onder wie artsen, accountants en juristen, van informatie. Het abonnementsmodel is heel robuust, want klanten zullen er niet snel op bezuinigen en ook niet gauw overstappen naar een andere aanbieder. 

Zoals Arend Jan Kamp van IEX het al eens treffend omschreef: "Topvrouw Nancy McKinstry kan bij wijze van iedere dag uitslapen, zo rond een uur of elf komen aankakken en de ramen opzetten, waarna de abonnementsgelden naar binnen waaien - in goede en slechte tijden."

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be