Lose in September, win in the year

8 februari 2023 - 07:07u

Lose in September, win in the year

De eerste maand van het jaar was prima met een stijging van ruim 8 procent. En u weet: 'As January goes, so goes the year'. Dus gaan we een goed beleggingsjaar tegemoet?
Het antwoord daarop is ja... gemiddeld gezien dan.

Probleempje is wel dat die uitspraak net zo waar is als deze: 'Lose in September, win in the year'. September is de slechtste beursmaand van het jaar. Gemiddeld verloor de Dow Jones in september 0,8 procent over de afgelopen honderd jaar.
Uit een artikel van de VEB blijkt dat in de overige elf maanden de Dow gemiddeld een positief rendement behaalde van 0,8 procent. Dus ook al is september beroerd, de beurs wint gemiddeld gezien altijd.
Kortom, u hebt weinig aan dit soort uitspraken, behalve dat u er beter van slaapt wellicht.

Maar als we gemiddeld gezien een goed jaar tegemoet gaan waar moet u dan in beleggen?

Terug naar waarde aandelen 

Wel volgens de Nederlandse guru's niet in ASML. Dat was in januari het populairste fonds in de maandelijkse Beursenquête van Corné van Zeijl van Actiam.
Nu moet u betrouwbare waarde aandelen hebben: Unilever en Ahold-Delhaize. Dat zijn de fondsen waar een belegger instapt als men wat somberder is over de markt. En dat blijkt ook uit de enquete.

Voor februari is bijna de helft van de experts pessimistisch. Slechts een kwart denkt dat de AEX-index de stijgende lijn voortzet.

Een mogelijk Russisch offensief en een dreigende recessie worden genoemd als redenen voor het pessimisme. De optimisten denken dat we aan het einde van de rentestijgingen door de centrale banken gekomen zijn.

Guru's: AEX daalt in februari 

De stemming voor februari is als volgt:

  • 23,6% is optimistisch (dat was vorige maand nog 45,5%)
  • 27,8% is neutraal (tegen 23,1% vorige maand)
  • 48,6% is pessimistisch (dat was in november 31,4%)
  • Saldo: -25% (was +14,0%)

En het komende halfjaar kan volgens de experts alle kanten op. Dit zijn de verwachtingen voor de komende zes maanden:

  • 27,8%  is optimistisch (dat was vorige maand 32,2%)
  • 41,7% is neutraal (tegen 37,2% vorige maand)
  • 30,6% is pessimistisch (dat was 30,6%)
  • Saldo: -2,8% (was +1,7%)

IEX beleggers: AEX daalt niet in februari

De sombere stemming onder de experts staat in schril contrast met de verwachtingen van de 1.633 particuliere beleggers die deelnamen aan de Nationaal Beleggerssentiment-peiling van IEX

Maar liefst 46% denkt dat de AEX deze maand zal stijgen en slechts 21,6% mikt op een daling. De verwachtingen voor de komende zes maanden zijn nóg optimistischer. Maar liefst 59,2% van de particuliere beleggers denkt dat de AEX-index omhoog zal gaan en slechts 19,6% denkt dat de index in het rood duikt.

Waarschijnlijk speelt hierbij een rol dat meer dan de helft van de respondenten verwacht dat een recessie in Europa dit jaar uitblijft. 

Ahold-Delhaize en Unilever favoriet, Prosus niet

Volgens de guru's doen in februari de volgende aandelen het goed dan wel slecht. 

Het is duidelijk risk-off. ASML is uit het kooplijstje gestoten door Ahold Delhaize en Unilever.

Ook het lijstje floppers wordt behoorlijk opgeschud. Prosus vinden we ditmaal bovenaan. Ook Signify en RELX maken hun entree. Alleen Besi en Unibail-Rodamco-Westfield gaan nog een ronde mee.

Professionals en particuliere beleggers staan lijnrecht tegenover elkaar. Want de particuliere beleggers uit de peiling van IEX hebben nog volop vertrouwen in ASML, net als in brachegenoot ASMI; namen die we op het boodschappenlijstje van de profs niet tegenkomen.

Bij de floppers zijn beide partijen het alleen eens over Unibail-Rodamco-Westfield. Particuliere beleggers lopen met een grote boog om Philips heen, een naam die op het flopperlijstje van de experts ontbreekt.

Toppers februari
Saldo* Floppers februari Saldo*
Ahold Delhaize 5 Prosus -6
Unilever 5 Besi -4
Shell 4 Signify -3
DSM 3 Unibail-Rodamco-Westfield -3
NN Group 3 RELX -3


* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.

Laatste blogposts

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Sinds de Grote Recessie waren er 260 hoogtepunten

4 maart 2024 - 15:54u

De koersen staan op recordniveaus. Toch zijn er beleggers die nu nog volop in de markt investeren. En daar is niets mis mee want het vestigen van record op record is v... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be