Europese aandelen goedkoop, BAM en Heijmans spotgoedkoop

1 februari 2023 - 06:04u

Europese aandelen goedkoop, BAM en Heijmans spotgoedkoop

Europese aandelen zijn relatief goedkoop en kleine fondsen zijn spotgoedkoop. Zo zijn de bouwbedrijven BAM en Heijmans de goedkoopste smallcaps van Nederland. 

Volgens topguru Rory Stokes, fondsmanager bij de internationale vermogensbeheerder Janus Henderson, hebben Europese aandelen gemiddeld een discount van 24% ten opzichte van Amerikaanse. En voor smallcaps ligt dit percentage nog hoger, aldus Stokes in een interview met Citywire. Hij hanteert als maat voor de waarde van een aandeel de koers/winst verhouding ten opzichte van de te verwachten winst over 2022.

Er zijn daarnaast grote verschillen binnen Europa. Dat betekent dat er voor sommige aandelen een driedubbele discount bestaat: eerst in verhouding tot andere smallcaps in Europa, dan ten opzichte van de VS en ook nog vergeleken met de historische gemiddelden.

Nederlandse smallcaps

Smallcap is een afkorting voor small market capitalisation, hetgeen staat voor de marktkapitalisatie (de opgetelde waarde van alle aandelen) van kleine fondsen. De small-ste relevante caps in Nederland zitten in de AScX-index. Hoe zit het daar met de waardering?

Op de AScX hebben de meeste fondsen een k/w van boven de tien en een aantal nog flink hoger zoals Pharming dat een k/w heeft van 31,68.

Er zijn slechts vijf fondsen met een k/w onder de tien. En daarvan zijn er twee met een extreem lage waardering: de Nederlandse bouwers.

Opvallend want voor de, tijdens de Grote Recessie flink uitgedunde, bouwsector is er voor de komende jaren gegarandeerd werk zat in Nederland. Dat vanwege het huizentekort, de energie transitie, de stimulering van het openbaar vervoer en grote bouwwerken ivm met de stijgende zeespiegel en andere aanpassingen aan het zich wijzigende klimaat.

BAM en Heijmans

Voor het langzaam opkrabbelende BAM en Heijmans, die al wat langer op een prima niveau presteert, geldt de driedubbele discount waar Stokes het over heeft: ten opzichte van sectorgenoten in Europa, nog sterker vergeleken met die in de VS en eveneens ten opzichte van historische waarderingen. Beide bouwers hebben een k/w verhouding, voor de geschatte winst over 2022, van onder de vijf. Voor BAM is dit 3,87 en voor Heijmans 4,57. 

De andere beursfondsen op de AScX die winstmaken en toch een k/w van onder de tien hebben zijn: Wereldhave 8,47, ACOMO 9,47 en B&S Group 9,57.

Niveau op dieptepunt: snel handelen 

De door Stokes berekende k/w voor smallcaps in Europa is per eind 2022 gezakt tot circa 10,6. Dat is een niveau vergelijkbaar met de dieptepunten vlak na het uitbreken van de kredietcrisis en de eurozonecrisis of in de coronadip. 

Achteraf bleken dat allemaal uitstekende koopmomenten, ook al volgden daarna telkens periodes waarin omzet en winst van bedrijven onder druk kwamen te staan. Dat verwacht Stokes nu weer.

"Er komen in 2023 geheid earnings downgrades, maar dat weerhoudt mij er niet van positief te zijn. Lage waarderingen, zoals we nu zien, hielden in het verleden maar kort stand." Beleggers moeten volgens Stokes dus snel handelen, anders is de kans voorbij.

Laatste blogposts

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Sinds de Grote Recessie waren er 260 hoogtepunten

4 maart 2024 - 15:54u

De koersen staan op recordniveaus. Toch zijn er beleggers die nu nog volop in de markt investeren. En daar is niets mis mee want het vestigen van record op record is v... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be