Amerikaanse guru: OCI, Heijmans en Brunel de koopjes

31 december 2022 - 06:37u

Amerikaanse guru: OCI, Heijmans en Brunel de koopjes

Volgens het systeem van de gerenommeerde Amerikaanse belegger Joel Greenblatt zijn OCI, Heijmans en Brunel komend jaar de koopjes op de Nederlandse beurs. 

Dat is volgens de berekening van de Belgische econoom Tom Simonts van KBC. Hij gebruikte de 'magische formule' van Greenblatt om de meest aantrekkelijke Nederlandse en Europese fondsen te selecteren.

 

Goed beleggen

In Europa is automaker Stellantis, in Nederland vooral bekend van de Opel, het meest aantrekkelijke aandeel om aan te schaffen. Verder zijn in Europa olie- en gasbedrijven 'magische koopjes'.

Simonts past bij deze selectie dus de regels van Greenblatt toe. Deze zeer succesvolle investeerder doet min of meer hetzelfde wat alle goede beleggers doen. Dat wil zeggen: niet traden, niet instappen na koersdalingen, niet achter mooie verhalen aanlopen over wat er in de toekomst allemaal staat te gebeuren. Nee hij bekijkt de markt waarin een bedrijf actief is (stabiel dan wel groeiend) en berekent wat de onderneming waard is. Als die waarde niet in de koers tot uiting komt, zet hij het bedrijf op de kooplijst.  

Greenblatt gebruikt met name twee variabelen. De eerste is het winstrendement. Oftewel hoeveel winst (ebit) maakt de onderneming vergeleken met de beurswaarde. Een soort koerswinst berekening dus.

Verder gebruikt hij het rendement op het geïnvesteerde kapitaal door de operationele winst te delen door de som van het werkkapitaal en de waarde van de vaste activa. Het is simpelweg een maat voor de efficiency van de investeringen.

 

Ouderwets beleggen

In het algemeen verwacht KBC-econoom Simonts dat dit jaar beleggers meer gaan investeren zoals vroeger. Ze gaan simpelweg op zoek naar bedrijven waarvan de aandelen goedkoop zijn en die wel goede resultaten zullen behalen. Gezegd moet worden, dat hadden ze vroeger nog niet zo slecht bekeken.

Op de Nederlandse aandelenbeurs noemt hij bouwbedrijf Heijmans en detacheerder Brunel als voorbeeld.

Het beste komt de fabrikant van kunstmest OCI tevoorschijn. In 2022 steeg de winst van dit Egyptische bedrijf fors. Beleggers beloonden het bedrijf met een flinke koerswinst. Recent is het aandeel weer gedaald maar volgens Simonts blijven de vooruitzichten voor het bedrijf onverminderd positief.

Opvallend is dat alledrie bedrijven ook op de kooplijst van IEX Premium staan. 

Verder adviseert hij beleggen in ouderwetse industrie, met name de olie- en gassector. Volgens de Greenblatt-formule zijn die aandelen te hard gedaald ten opzichte van hun toekomstige winst.  

Europees beleggen

In Europa is Stellantis volgens Simonts een koopje. Het is mogelijk de goedkoopste autobouwer ter wereld met een winstrendement van 96,3%. Vergelijk dat eens met de 2,6% van Tesla. 

De olie- en gasbedrijven die volgens de formule de meest 'magische koopjes' zijn, zitten vooral in Noorwegen: Var Energi, Aker BP, Equinor en Dno.

Meer koopjes in diverse sectoren en landen zijn: Hapag Lloyd, AP Moeller/Maersk, Polski Koncern Naftowy Orlen, BioNTech, Elkem en CropEnergies.

Laatste blogposts

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Sinds de Grote Recessie waren er 260 hoogtepunten

4 maart 2024 - 15:54u

De koersen staan op recordniveaus. Toch zijn er beleggers die nu nog volop in de markt investeren. En daar is niets mis mee want het vestigen van record op record is v... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be