Guru: juist instapmoment was er al, of is er, of komt eraan

11 oktober 2022 - 16:01u

Guru: juist instapmoment was er al, of is er, of komt eraan

Het wordt wel contrair beleggen genoemd maar het is natuurlijk gewoon slim beleggen. Aandelen kopen als de markt sterk is gedaald. Soms moet je na sterke stijgingen jaren wachten op een sell-off maar eens komt ie. En dan is het zaak cash te hebben en toe te slaan.

In het rapport Contrarian Investing During a Sell-Off: An Update. schrijven de guru's van T. Rowe Price dat contrair beleggen tijdens sell-offs veelal prima uitbetaald. Die uitverkoop van zowel aandelen als obligaties vindt dit jaar plaats.

Verkopen is veelal vooral zinvol aan het begin van de sell-off. Nu is het tijd om te kijken naar koopkansen. Bodemvissen is niet te doen maar is het erg als je wat te vroeg of te laat instapt?

Te vroeg of te laat in de markt

T. Rowe Price onderzocht 18 grote uitverkoopmomenten op de beurs vanaf 1928. Zij kwamen erachter dat beleggers die juist Amerikaanse aandelen (bij)kochten in de drie maanden vóór of drie maanden na het absolute dieptepunt  - de coronacrash inbegrepen - betere rendementen behaalden dan de rest, in de 12 maanden die erop volgden. Het is dus niet zo heel erg als je iets te laat of iets te vroeg instapt.

T. Rowe Price bekeek hoe het was uitgepakt als je in die periodes van daling niet voorzichtiger, maar juist offensiever was gaan beleggen, ofwel contrair. Dit zijn de resultaten als je in plaats van een 60/40-portefeuille (60% aandelen en 40% obligaties) had gekozen voor een portefeuille met 70% aandelen en 30% obligaties.

In figuur 2 zien we het gemiddelde cumulatieve rendement als je was ingestapt voor of na het absolute dieptepunt van de 18 crashes sinds 1928, en je had gekozen voor een offensievere portefeuille. Ook de coronacrash is hierin meegenomen.

Het blijkt dat beleggers die waren overgestapt naar een 70/30-portefeuille (met meer aandelen) in alle 18 gevallen betere rendementen behaalden in de 12 maanden na de crash dan degenen die in een 60/40-portefeuille waren blijven zitten. 

Exact timen niet nodig

En dat is het leuke: het is niet erg als het niet lukte exact de bodem te timen. Ook als je een maand te vroeg of een maand te laat was, behaalde je in de 12 maanden erna een beter rendement als je offensiever was gaan beleggen. Wel is te zien dat je beter iets te laat dan iets te vroeg kunt zijn.

Contrair beleggen kan zich dus zeker uitbetalen. Aan de andere kant waarschuwt T. Rowe Price er dan wel weer voor om niet té overmoedig te worden. Want de omgeving waar we nu in zitten, met hoge inflatie en hogere rentes 'moet voorzichtig benaderd worden', aldus het team.

Welke aandelen moet u dan hebben?


En welke niet?
Zie daarvoor dit lijstje van de Amerikaanse topbank J.P. Morgan. Dit zijn Europese aandelen met alleen maar koop- dan wel verkoopadviezen. Nederlandse bedrijven staan er niet op maar wel twee Belgische. De ene is auto distributeur en alom bekend van het sterretje van Carglass (D'Ieteren), de ander is netbeheerder Elia. 

J.P.Morgan:

Laatste blogposts

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Sinds de Grote Recessie waren er 260 hoogtepunten

4 maart 2024 - 15:54u

De koersen staan op recordniveaus. Toch zijn er beleggers die nu nog volop in de markt investeren. En daar is niets mis mee want het vestigen van record op record is v... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be