Tesla is niet meer groter dan Apple

19 september 2022 - 11:14u

Tesla is niet meer groter dan Apple

Tesla was jarenlang groter dan Apple maar let wel... in shortposities. In april van dit jaar is Apple het bedrijf van Elon Musk voorbijgestreefd als fonds met de grootste shortpositie ter wereld.
Kortom, grote partijen zijn er van overtuigd dat de koers van dit bedrijf in waarde gaat dalen.

Nu hebben shorters voor 18,4 miljard dollar Apple aandelen verkocht in de hoop ze goedkoper terug te kunnen kopen. Sinds april is dat meer dan in Tesla, stelt MarketWatch. Ook in Tesla is de shortpositie met 17,4 miljard dollar nog altijd groot. Derde op de lijst is Microsoft waar 11 miljard dollar is ingezet op een koersverlies.

Minder short in Tesla

De verandering op de lijst komt vooral door short sellers die hun blootstelling aan Tesla afbouwden, niet zozeer dat er méér short gaan in Apple, aldus het analysebedrijf S3 Partners.

De recente koerswinst van Apple heeft ook invloed op de totale inzet tegen het aandeel. Het aandeel is in de afgelopen drie maanden met 17% gestegen en presteerde beter dan de belangrijkste indices op jaarbasis.

Tesla's aandelen waren de afgelopen maanden ook gewild, zij zijn 37% in waarde gestegen. De afgelopen 30 dagen zijn wat shortposities gesloten in Tesla, door aandelen terug te kopen (short covering). In dezelfde periode zag S3 Partners een toename van het aantal Apple aandelen waarmee short werd gegaan. Kijken we over een langere periode terug, tot begin 2020, dan hebben we in zowel Tesla als Apple netto short cover gezien.

Apple is een kanjer

Apple blijft een ongelooflijk bedrijf. Sinds de beursgang in 1980 is het aandeel meer dan 120.000% gestegen, exclusief dividenden. Maar resultaten uit het verleden zeggen niets over de toekomst. Want veranderingen zullen er zeker komen.

Apple zal zich moeten blijven aanpassen en nieuwe bronnen van groei aanboren. Toekomstige groei van Apple zal vooral moeten komen vanuit diensten, meer dan van hardware. Luke Meindl raadt beleggers op The Motley Fool aan om nog even te wachten tot de koers-winstverhouding van Apple onder het historisch gemiddelde daalt.

Het aandeel wordt momenteel verhandeld tegen 26 keer de winst. Dat ligt boven het vijfjarig gemiddelde van 23,1. Een goed bedrijf herkennen is één ding. Het andere is kopen op het juiste moment. Maar wees geduldig, het juiste moment komt en er zijn genoeg shortsellers die rekenen op een aanpassing van de koers van Apple.

Philips: koopje of short

In Nederland is Philips het fonds met een grote shortpositie. Deze week maakte Citadel bekend een netto shortpositie te hebben van 0,61 procent. Andere professionele shorters zijn Marshall Wallace en Viking.

Morningstar denkt evenwel anders over dit fonds. Dit gerenommeerde beleggingsinstituut selecteert maandelijks de aantrekkelijkste fondsen. De sector cyclische consumentengoederen is het goedkoopst, met een discount van 31%. Vandaar dat Philips een van de drie meest ondergewaardeerde aandelen voor september is, aldus Morningstar. verder zijn dat Credit Suisse en Volkswagen. 

Slaapapneu

De medische beeldvormings-apparatuur van Philips is wijd verbreid in de zorgsector en de ruime aanwezigheid ervan in ziekenhuizen maakt cross-selling mogelijk. Nieuwe producten kunnen zo sneller succesvol geïntroduceerd worden dan bij kleinere spelers. Philips is markleider in groeimarkten als slaapapneu-apparaten, maar ook op het gebied van elektrische tandenborstels zijn er nog onontgonnen markten. Daarbij zijn er slimme desinvesteringen gedaan, zodat het concern minder log en inefficiënt wordt. Het maakt het voor beleggers duidelijker waar de toekomstige groei en kasstromen vandaan gaan komen, stelt Morningstar.

Maar hoe zit het dan met de problemen rondom de slaapapneu-apparaten, die slecht en mogelijk zelfs schadelijk werken? Afgelopen week kwam de VEB zelfs met een claim richting Philips, omdat Philips al vanaf 2015 van de problemen geweten zou hebben en pas jaren later actie ondernam. 

IEX Premium

Volgens IEX-analist Niels Koerts is het onwaarschijnlijk dat er voor miljarden geschikt gaat worden. "Er zijn nog veel onduidelijkheden, over de financiële gevolgen, maar ook over de mogelijke gezondheidsschade. De claim heeft meer weg van een publiciteitsstunt."

Volgens hem zit er, voor beleggers die oog hebben voor de lange termijn, nog steeds potentie in Philips. "Er zit wel degelijk waarde in het aandeel en het is aantrekkelijk geprijsd." Lees hier de volledige IEX Premium-analyse.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be