Wie hebben er meer koopkracht: IEX beleggers of de guru's

5 april 2022 - 16:30u

Wie hebben er meer koopkracht: IEX beleggers of de guru's

Een meerderheid (63 procent) van de IEX bezoekers verwacht in het komende halfjaar stijgende koersen. Dat is opmerkelijk aangezien van de guru's slechts een miezerige 28 procent meent dat de koersen in de komende zes maanden omhoog zullen gaan. Kortom, we gaan het zien: wie heeft er meer koopkracht... de IEX beleggers of de guru's.
En waar is Nico?

De profs 

Dit zijn de verwachtingen van de professionals voor de komende zes maanden:

  • 28,4% is optimistisch (dat was vorige maand 32,7%)
  • 28,4% is neutraal (tegen 34,6% vorige maand)
  • 43,3% is pessimistisch (dat was 32,7%)
  • Saldo: -14,9%

U zit er natuurlijk op te wachten. Welke aandelen adviseren de experts voor de maand april?
Bij dezen:


Just Eat Takeaway favoriet

Aan de aankoop kant is Just Eat Takeaway het meest opmerkelijk aandeel. Het maakt namelijk de switch van flopper naar topper. Blijkbaar denken de beursexperts dat de pijn nu wel is genomen. Bij de IEX-lezers voert dit aandeel nog steeds het rijtje floppers aan, dus ook hierbij wordt het interessant wie gelijk krijgt.

Ook KPN verhuist van het rechter- naar het linker rijtje.

Bij de floppers gaat alleen Adyen op herhaling. Arcelor Mittal voert de lijst aan, aangevuld met Philips en Randstad.

Toppers april
Saldo* Floppers april Saldo*
Just Eat Takeaway 5 Arcelor Mittal -4
ING 3 Philips -3
Akzo Nobel 2 Adyen -2
Aegon 2 Randstad -2
KPN 2    

* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.

De vraag is uiteraard hoeveel waarde u moet hechten aan de adviezen van de guru's. Vandaar dat we een eerste tussenstand geven van de aangegeven Kooplijsten voor dit jaar van de guru's. 

Waar is Nico? 

Opvallend is dat Nico Inberg niet meer in die lijst staat. Is hij er helemaal uitgezakt? En dat terwijl hij juist aan het opkrabbelen was van een laatste plaats in het eerste halfjaar van 2021 naar een een-na-laatste plaats in het derde kwartaal van vorig jaar. 

In ieder geval doet Cees Smit het het beste in de eerste maanden van dit jaar. Vooral door zijn keuze voor metaalspecialist AMG. Dat aandeel staat year to date al 46% in de plus.

Naam Rendement Q1
Cees Smit +11,2%
Jean-Paul v. Oudheusden +9,6% 
Nico Bakker +4,6% 
Erik Mauritz +3,5% 
Martijn Meijer +0,7%
Niels Koerts -7,7% 
Martine Hafkamp -9,6% 
Jaap Steur -11,3% 
Peter Paul de Vries -12,0% 
Janneke Willemse -18,2% 

Ook zijn inzet op Galapagos bleek gunstig (+22,3%). Zijn derde aandeel Atos, dat bijna 35% in de min staat, kan de pret niet drukken.

Jean-Paul van Oudheusden kiest slim voor Berkshire Hathaway

Op de tweede plaats vinden we Jean Paul van Oudheusden. Hij had het goed gezien met Berkshire Hathaway en Palo Alto Networks, die respectievelijk 20,7 en 13,1% in de plus staan. Microsoft doet het dan weer wat minder, met een min van 5%. 

Plek drie is voor Nico Bakker; de technisch analist profiteert van zijn keuze voor Boskalis (+27,1%). Ook Alfen draagt bescheiden bij met een plus van 2,5%, en alleen Aperam (-15,7%) drukt het resultaat.

Janneke Willemse tuimelt naar laatste plaats

Janneke Willemse, die er in de Kooplijsten toch regelmatig met de winst vandoor gaat, tuimelt helaas naar de laatste plaats. Vooral Netflix is daar debet aan: dat aandeel staat ruim 36% in het rood dit jaar. Ook haar keuzes voor ASML (-13,3%) en Microsoft (-5%) zijn tot nog toe niet gelukkig gebleken.

Er is slechts één kwartaal voorbij en het kan dus nog alle kanten op. Zoals u weet mogen de experts hun lijstjes tussentijds niet aanpassen.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be