Kopen... maar wanneer

24 februari 2022 - 11:30u

Kopen... maar wanneer

U hebt het overal kunnen lezen. Oorlog is veelal op de wat langere termijn niet slecht voor de beurzen. Maar desondanks blijft de vraag waar iedere belegger altijd mee kampt: kopen maar wanneer. 

Is nu vrijdag de beste kans of kan ik beter wachten op een verergering van het conflict en de sancties. ING is bijvoorbeeld flink gedaald maar wat gebeurt er met dit bankaandeel als Swift (internationaal bankverkeer) inderdaad wordt uitgeschakeld voor Rusland. 

Wat in zo’n geval kan helpen, is te onderzoeken wat insiders doen, aldus beleggingswebsite Zacks.com. Insiders, die werken binnen een beursgenoteerd bedrijf, hebben twee belangrijke voordelen ten opzichte van ons, de 'gewone' particuliere beleggers. 

1. Insiders kennen bedrijf beter

Iedereen weet dat kennis macht betekent. En wie heeft er meer kennis over een bedrijf dan de mensen die het ook daadwerkelijk runnen? 

De bedrijfsinsiders, denk aan de CEO, CFO maar ook aan bijvoorbeeld het hoofd HR, weten wie er wordt aangenomen en wie er vertrekt. Zij weten dat afgelopen maand een recordmaand was wat betreft omzet, en zij weten dat er een nieuwe fabriek in China geopend gaat worden nog voordat het publiekelijk aangekondigd wordt. Zij weten wanneer hun business ‘booming’ is. 

Terwijl ze dit alles weten, kunnen ze aandelen van hun eigen bedrijf kopen, en dat is volkomen legaal. Dus wanneer insiders enthousiast zijn over de vooruitzichten van het bedrijf en ze kopen aandelen, dat kan dat een goede reden zijn om ook enthousiast te worden over het bedrijf.

Kijk ter inspiratie wat insiders kopen op deze website, waar u de meest recente transacties vindt van insiders op bijvoorbeeld Euronext Amsterdam of Euronext Brussel.

2. Insiders weten wanneer te kopen

Insiders kopen eigen aandelen niet blind. Tijdens een rally van het aandeel staan zij juist meestal aan de zijlijn, omdat het dan niet meer goedkoop is. Net als wij zijn ze gek op koopjes. Dat is een van de redenen waarom zij weinig kochten tijdens de bullmarkt die volgde op de corona-uitbraak. Niemand wil te veel betalen voor een aandeel.

De analisten

Het is ook goed om te kijken naar wat specialisten als de banken UBS en Wedbush zeggen, volgens Barron’s. Gezegd moet worden dat een deel van de gegeven tips ook gelden voor als bijvoorbeeld uw schoonmoeder op bezoek komt, maar we geven ze toch maar door.

De vijf tips:

  • Blijf kalm
  • Spreid zoveel mogelijk
  • Dek u in met grondstoffen
  • Reken op een sterke dollar
  • Koop tech- of groeiaandelen

De Russische bearmarkt

Ingestelde sancties kunnen de olieprijzen verder laten stijgen, de toch al hoge inflatie wordt nog meer aangewakkerd. De speelruimte voor centrale banken wordt beperkt. De beurzen reageerden op de ontwikkelingen rond Oekraïne met wereldwijde verkopen van aandelen.

Beleggers zochten hun toevlucht bij veilige havens, zoals goud en staatsobligaties. De Dow Jones en de S&P 500 naderen een correctiestand, een daling van 10% ten opzichte van de recente hoogtepunten. De Nasdaq bevindt zich al in een bearmarkt, met een daling van meer dan 20% sinds half november. 

De verhoogde volatiliteit na de escalatie in Oekraïne laat zien dat de markten de waarschijnlijkheid van een dergelijk conflict nog niet volledig hadden ingeprijsd, stelt Mark Haefele, CIO bij UBS Global Wealth Management. Hij gaat uit van aanhoudende volatiliteit op de korte termijn als de rest van de wereld met een reactie komt. Wat raden hij en zijn collega’s beleggers aan om te doen?

Tip 1 - Blijf kalm: kijk niet naar uw beleggingsrekening

Dit is de tijd dat u geen aandacht moet schenken aan uw beleggingsrekening. Vooral als u een langetermijnbelegger bent. Het zien van rode koersborden werkt stressverhogend en deze rode waas doet vergeten dat de lange termijn trend van de aandelenmarkt stijgend is.

UBS tapt uit de historie. Het is vrijwel onmogelijk om het effect van geopolitieke gebeurtenissen op de markten in te schatten, maar de geschiedenis leert dat zulke gebeurtenissen over het algemeen de aandelenmarkten er niet van weerhouden om op middellange termijn te stijgen. De grootste risico's van crises zoals deze komen voort uit overreactie en te weinig spreiding. Daarmee zijn we bij de volgende tip.

Tip 2 - Spreid zoveel mogelijk

Door te spreiden over regio's, sectoren en beleggingsklassen kunnen investeerders hun blootstelling aan risico's over de hele wereld beperken, aldus het team van UBS. Koersdalingen als gevolg van geopolitieke spanningen zijn meestal van korte duur voor goed gespreide portefeuilles.

Tip 3 - Dek u in met grondstoffen

Gezien het effect van de spanningen op de grondstoffenmarkten, denkt UBS dat grondstoffen een effectieve hedge voor portefeuilles vormen en een aantrekkelijke bron van rendement kunnen zijn bij een versnellende groei, aanhoudende inflatie en hogere rente. Een langdurige escalatie kan de goudprijs hoger drijven.

Tip 4 - Reken op een sterke dollar

UBS ziet de Amerikaanse dollar als een veilige haven. De munt heeft de neiging om te stijgen in periodes van verhoogde geopolitieke onzekerheid.

Tip 5 - Koop tech- of groeiaandelen 

Dan Ives, analist bij Wedbush, denkt dat dit het moment is om techaandelen te kopen. Een dergelijke uitverkoop van techaandelen hebben we sinds 2014 en 2015 niet meer gezien, stelt hij. Dat is een ideaal moment om techwinnaars te kopen die in paniek van de hand worden gedaan. Hij wijst op aandelen in cyber security, die van dit conflict kunnen profiteren.

UBS adviseert juist om wereldwijde groeiaandelen te kopen, zoals energie- en financiële aandelen, en aandelen uit de eurozone, die het beter hebben gedaan dan Amerikaanse aandelen. UBS raadt beleggers ook aan om defensieve aandelen te kopen, bijvoorbeeld uit de gezondheidszorg.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be