Succesvol beleggen in een woud van rode vlaggen

11 oktober 2021 - 15:00u

Succesvol beleggen in een woud van rode vlaggen

Staan de markten op de rand van een grote neergang? Voorspellen is een gevaarlijke hobby, maar hoe je ook naar de financiële markten kijkt, bijna overal zie je wel tekenen van overspannenheid.

Om maar een paar voorbeelden te noemen:

  • Zelfs gecorrigeerd voor cycliciteit is de waardering van aandelenmarkten op extreme niveaus aanbeland.
  • De Buffett-indicator, de maatstaf die Warren Buffett inzet om waarderingen te volgen, bestaande uit de volledige marktwaarde van Amerikaanse aandelen gedeeld door het Amerikaanse BBP, staat op het hoogste niveau ooit.
  • Extreem hoge koerswinstverhoudingen van techbedrijven worden gerechtvaardigd door naar winstprognoses over vijf jaar en verder te kijken. Kunnen we daar serieus wat over zeggen nu?
  • Beleggers kopen massaal risicovolle producten als junk bonds, simpelweg omdat het de enige plek is waar je nog rendementen kunt vinden in de rentemarkt.
  • De inflatie loopt op en blijkt ook structureler dan de Fed ons voorhoudt. Dat gaat met de huidige lage rente tot onhoudbare situaties leiden.

En zo zijn er wel meer rode vlaggen te vinden. In mijn webinar “Sell all, een bubble-update” kunt u ze allemaal terugkijken.

Spreiding is ook niet alles

De vraag is natuurlijk wat je moet doen in een situatie als deze. Ik voel mij niet comfortabel met een portefeuille vol longposities, dus het recept is ofwel verkopen, ofwel risico’s goed afdekken.

Vaak wordt spreiding aangeraden als methode om het risico van een portefeuille terug te brengen. Ik denk echter dat dat niet gaat helpen. Als markten heftig dalen zie je vaak dat alle assets onderuit gaan. Dat was zo in de bearmarkt van 2000-2002 en ook in 2008-2009 was er vrijwel geen belegging veilig voor de alomvattende daling.

Je kunt natuurlijk zeggen: dalingen horen erbij en beleggen is een spel van de lange adem. Dus blijf zitten, ga in ETF’s, en wacht tot de markten weer draaien. Maar ook in periodes van 15 of 20 jaar kunnen beurzen duikelingen laten zien waar je maar heel moeizaam van terugkomt.

Vind uw eigen handelsstijl

Een mooi wereldwijd gespreid fonds als Robeco verloor tussen 2000 en 2003 meer dan 60%. Kom daar maar eens van terug. Kortom, beleggen in onzekere tijden vereist meer dan het vasthouden aan je buy and hold-strategie.

Gelukkig zijn er vele manieren om risico’s te managen en om ook in dalende markten geld te verdienen. In de cursus Succesvol Handelen op de Beurs, een samenwerking van IEX en het Beleggingsinstituut, wil ik u met ingang van morgen de komende zes weken bijbrengen hoe je als belegger een eigen handelsstijl kan vinden en hoe je geschikte koop- en verkoopmomenten kan leren vinden.

Ik voorspel dat dat een belangrijke vaardigheid gaat worden de komende tijd. We hebben 12 prachtige jaren meegemaakt op de beurs, maar ik vrees dat de tijd waarin alles ‘toch wel omhoog’ gaat binnenkort voorbij is.

Meer over de cursus Succesvol Handelen op de Beurs 


Na een carrière als investeerder, trader en oprichter van de Alex Academy, startte André Brouwers in 2011 met het Beleggingsinstituut, een onafhankelijk bedrijf dat investeerders helpt met opleiding en informatie. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aansporing tot het aangaan van specifieke beleggingen.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be