Tijd voor actie nu het nog kan

21 september 2021 - 10:10u

Tijd voor actie nu het nog kan

In de afgelopen maanden heb ik mij in toenemende mate verbaasd, geërgerd en soms ook geamuseerd over het onvermoeibare optimisme in de markt. Hoe langer het duurt, hoe ongemakkelijker het echter wordt. Een teleurstelling voor grote groepen kopers ligt op de loer.

De argumenten om de koersstijgingen -van een zeer beperkte groep aandelen overigens - te rechtvaardigen veranderen niet, en worden echt uitgemolken. Herstel economie, lage rente, Tina, steunpakketten en Centralebankenbeleid. We horen het telkens opnieuw en al maanden lang.

Koersdoelverhogingen van analisten vliegen nog steeds dagelijks de deur uit alsof de bomen tot in de hemel groeien. Het optimisme kent geen grenzen en er is geen vuiltje aan de lucht en dat is nu net wat mij zorgen baart.

Climaxsignalen

Het sentiment op financiële markten kan snel, soms heel snel, veranderen. Nu is de lucht nog strak blauw, toch denk ik dat het binnenkort gaat betrekken. Er is volgens mij voldoende reden om uitermate sceptisch te zijn. Daarnaast zijn er de klassieke climaxsignalen die al enige tijd te bespeuren zijn in de markt. De toetreding tot de markt na ruim 10 jaar van stijgende koersen en het gedrag van een grote nieuwe groep beleggers speelt daarbij ook een rol.

Sinds 1986 heb ik diverse cycli meegemaakt. De paralellen met eerdere toppen in de markt zijn groot. In het webinar van dinsdag 21 september zal ik deze bespreken. Tevens behandelen wij de actualiteit en een alternatieve aanpak om rendement te maken wanneer de wind uit een andere richting gaat waaien.

De inschrijvingen voor het seminar lopen nu al richting de 1.000 deelnemers. Er is echter een beperkte capaciteit. Mocht u het willen volgen, schrijf u dan snel in.


Na een carrière als investeerder, trader en oprichter van de Alex Academy, startte André Brouwers in 2011 met het Beleggingsinstituut, een onafhankelijk bedrijf dat investeerders helpt met opleiding en informatie. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aansporing tot het aangaan van specifieke beleggingen.

Laatste blogposts

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Sinds de Grote Recessie waren er 260 hoogtepunten

4 maart 2024 - 15:54u

De koersen staan op recordniveaus. Toch zijn er beleggers die nu nog volop in de markt investeren. En daar is niets mis mee want het vestigen van record op record is v... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be