Guru: miljarden dollars in China pompen grote vergissing

13 september 2021 - 13:50u

Guru: miljarden dollars in China pompen grote vergissing

Hoe vaak hebt u niet gelezen dat de grootste winsten voor beleggers te behalen zijn in opkomende markten zoals in Zuidoost Azië, Rusland en Zuid Amerika. En China natuurlijk, dat wordt gezien als een van de meest interessante opkomende markten. Wel, dat is niet langer zo volgens de Amerikaanse investeerder BlackRock.

Vorige maand stelde ’s werelds grootste vermogensbeheerder dat China niet langer tot de opkomende markten behoort maar vanaf nu een gevestigde markt is. Blackrock adviseerde beleggers desondanks hun investeringen in China te verdrievoudigen. En laat nou net Blackrock als eerste buitenlandse vermogensbeheerder toestemming hebben gekregen van China om lokale beleggingsproducten aan te bieden aan die beleggers.

Soros waarschuwt voor China

Een andere investeerder, te weten George Soros die nog beroemder is dan Blackrock, is het daar helemaal niet mee eens.

De Amerikaanse miljardair noemde in een opiniestuk in The Wall Street Journal recent het pompen van miljarden dollars in China door beleggers 'een tragische fout'. Hij stelde verder dat het de nationale veiligheid van de VS en andere democratieën kan schaden. Hij waarschuwde dat BlackRock en zijn klanten veel geld zullen gaan verliezen op hun investeringen in China.

'Verbinding tussen twee grootste economieën'

Deze week reageerde een woordvoerder van BlackRock op de uithaal van Soros. "De Verenigde Staten en China hebben een belangrijke en complexe economische relatie. Het totaal aan goederen en diensten geleverd tussen de twee landen bedraagt meer dan 600 miljard dollar. Door onze beleggingsactiviteit in China kunnen Amerikaanse vermogensbeheerders bijdragen aan de verbinding tussen de twee grootste economieën van de wereld."

"Het overgrote deel van het vermogen dat BlackRock beheert, gaat om pensioenen", vervolgt de woordvoerder. "Om hun financiële doelen te behalen zoeken onze klanten, onder wie veel Amerikaanse, een brede range aan investeringen, ook in China."

Maar volgens Soros begrijpt BlackRock de intenties van de Chinese Xi Jinping niet. De strenge regels voor techbedrijven zijn nog maar het begin en moeten we zien als teken dat Xi alles zal doen om aan de macht te blijven.

'VS en China verwikkeld in strijd om leven en dood'

"Eerdere pogingen werden nog moreel gerechtvaardigd door te zeggen dat het bruggen zou bouwen en de landen dichter bij elkaar zou brengen. Maar de situatie is nu totaal anders. Vandaag de dag zijn de VS in China verwikkeld in een strijd om leven en dood, tussen twee systemen; repressie en democratie.”

Volgens de miljardair zullen beleggers in het China van Xi ‘ruw wakker geschud worden’. “Xi begrijpt de markteconomie niet.”

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be