Meeste guru's positief over Unilever

28 juli 2021 - 07:53u

Meeste guru's positief over Unilever

Na de publicatie van de halfjaarcijfers van Unilever handhaven de meeste guru's hun advies, met over vrijwel de hele linie iets verlaagde koersdoelen. Dat betekent dat er analisten zijn die aanraden het aandeel te Kopen, te Verkopen en te Houden. Op Guruwatch zijn de kopers daarbij iets in de meerderheid. 

De halfjaarcijfers die de voedingsgigant vorige week publiceerde halen net de consensus niet, en het aandeel werd met 5% afgestraft. Ook nu staat het fonds op een koers dik 47 euro nog altijd zo'n drie procent lager dan voor de publicatie van de cijfers.

IEX Premium 

Beleggers leggen de lat dan ook wel erg hoog voor Unilever, vindt Martin Crum van de IEX Beleggersdesk.

De omzet viel licht mee, schrijft hij. "In het tweede kwartaal werd een omzet gerealiseerd van 13,5 miljard euro, iets boven de consensus. De onderliggende omzetgroei kwam uit op een stevige 5%, enerzijds dankzij meer verkopen (3,3%), anderzijds dankzij hogere prijzen (1,6%)."

De divisie Food & Refreshments – met onder andere de ijsjes – sprong er positief uit met een omzetgroei van 6,8%, dit dankzij een gedeeltelijke opheffing van de lockdowns. Beauty & Personal Care zag de usg over het tweede kwartaal uitkomen op 4,2% en de Home Care-divisie tot slot rapporteert een usg van 3,2%.

Ook de pricing power van Unilever kent grenzen

Mooie resultaten, stelt Crum, maar toch vielen de marges wat tegen. “Dit komt vooral doordat Unilever meer uitgaf aan marketing, maar ook te maken kreeg hogere kosten voor grondstoffen, verpakkingsmaterialen en distributie. En vergeet ook niet de valutaire tegenwind. Met name valuta van opkomende markten, zoals de Braziliaanse real, de Indiase roepie en de Indonesische roepia zaten tegen, net als de Amerikaanse dollar.”

Deze stijgende kosten heeft het bedrijf echter niet één op één weten door te berekenen aan de consument. "Natuurlijk heeft Unilever pricing power, maar ook die heeft zijn grenzen."

Tijdelijke tegenwind doet niets af aan goede vooruitzichten

Toch blijft Crum voor de lange termijn positief over het aandeel, en daar doet de tijdelijke valutaire en inflatoire tegenwind niets aan af. “Unilever beschikt nog steeds over een sterke balans, een hoge en bestendige cashflow en een aantrekkelijk dividendrendement.”

Laatste blogposts

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Sinds de Grote Recessie waren er 260 hoogtepunten

4 maart 2024 - 15:54u

De koersen staan op recordniveaus. Toch zijn er beleggers die nu nog volop in de markt investeren. En daar is niets mis mee want het vestigen van record op record is v... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be