Olie naar 100... welk aandeel moet u hebben?

12 juli 2021 - 21:41u

Olie naar 100... welk aandeel moet u hebben?

Topguru Goldman Sachs voorspelde een maand geleden al dat een olieprijs van 100 dollar per vat een reële mogelijkheid is. Dus nog een stuk hoger dan de huidige prijs van 75 dollar, die rond het hoogste niveau in twee jaar ligt. Dat maakt oliebedrijven weer een interessante belegging.

Probleem is wel dat vanwege de mooie prijs die er momenteel voor olie betaald wordt, de OPEC het niet eens kan worden over hoeveel olie er opgepompt mag worden. Het geruzie leidt tot onzekerheid over olie-aandelen, aldus Joel Baglole op Investorplace.

Iedere producent wil meer oppompen en verkopen tegen deze hoge prijzen, maar dat kan de prijs weer snel laten dalen. Het is nog onduidelijk hoe dit zich verder gaat ontwikkelen. Maar zeker is dat de huidige hoge olieprijs goed is voor de oliebedrijven. De vraag is natuurlijk welk concern u moet hebben?
Baglole geeft zijn top 7 voor de oliesector.

Royal Dutch Shell – een ambitieuze 'Grand Old Lady'

Shell is wereldwijd een zwaargewicht in de sector; het is de nummer 6 op de wereldranglijst. Om een indruk van de omvang van het bedrijf te geven: de omzet van Shell is gelijk aan 80% van het BBP van Nederland. Desondanks is het aandeel dit jaar slechts 15% gestegen, veel minder dan de andere bedrijven in deze top 7. Over de afgelopen 12 maanden bedraagt de koerswinst maar 24%.

Shell maakte onlangs bekend het grootste olieveld in de VS te verkopen voor zo’n 10 miljard dollar. Het wil zich meer toeleggen op winstgevende olie- en gasactiviteiten en verduurzaming. Shell heeft een ambitieuze klimaatstrategie uitgestippeld, met als doel de CO2-uitstoot met 100% te verminderen ten opzichte van 2016.

Chevron – een robuust en breed bedrijf

Chevron is de op twee na grootste olieproducent in de VS. Dit jaar zijn de aandelen al met 21,5% gestegen en Chevron koerst zelfs 73% hoger dan het dieptepunt in maart 2020.

Analisten blijven groei verwachten, en geven een gemiddeld koersdoel van 125 dollar. Zij zien Chevron als een oliemaatschappij met een breed gespreide portefeuille, die helpt om heftige bewegingen in de sector op te vangen. Daarnaast biedt Chevron een aantrekkelijk dividendrendement van 5,05%.

ExxonMobil – onrust rond bestuur hindert niet

ExxonMobil is het grootste oliebedrijf van de VS en beschikt ook over een brede portefeuille, van booreilanden tot raffinage. Het aandeel is dit jaar 46% in waarde gestegen en bijna verdubbeld ten opzichte van het dieptepunt in maart vorig jaar.

In het voorjaar was er een bloedstollende strijd rond de bestuurssamenstelling. Milieuactivist Motor No.1 wil met twee bestuurszetels ExxonMobil aansporen om zijn uitstoot te verlagen. Desondanks voorspelt Bank of America dat er dividendverhogingen inzitten en een opwaarts koerspotentieel van 45%.

Marathon Oil – voor de koopjesjagers

Koopjesjagers in de oliesector kunnen niet voorbij aan Marathon Oil. De aandelen koersen onder het niveau van 2019, ondanks dat de koers verdriedubbeld is ten opzichte van het dieptepunt vorig jaar. Dit jaar bedraagt de koerswinst 95%.

Het herstel van de olieprijzen helpt Marathon om de balans te verstevigen en aandeelhouders te belonen die het bedrijf trouw zijn gebleven. Agressieve kostenbesparingen stellen Marathon Oil in staat schulden af te lossen. Het kwartaaldividend is dit jaar met 33% verhoogd.

ConocoPhillips - een wereldspeler

ConocoPhillips is in de eerste plaats een olie-exploratiebedrijf. Het is over de hele wereld actief, van Canada en Australië tot China en Qatar. ConocoPhillips deed vorig jaar de grootste olievondst: een veld voor de kust van Noorwegen. Die ontdekking leidde tot veel koersdoelverhogingen.

Het aandeel is dit jaar met 48% gestegen. De plannen om meer eigen aandelen in te kopen zijn in goede aarde gevallen. Daarnaast kondigde het bedrijf aan dat de kapitaaluitgaven in 2021 200 miljoen dollar lager zullen liggen.

BP – de groenste onder de oliegiganten

British Petroleum is actief in het hele spectrum van de olie-industrie, van exploratie tot de eindhandel. BP is ook wereldleider in duurzame energie en wil enkele grote belangen verkopen om zich daar verder op toe te leggen.

Beleggers die een sterk gediversifieerd oliebedrijf zoeken zijn bij BP aan het juiste adres. Zomin als het aandeel Shell is het aandeel BP erg hard gestegen: dit jaar bedraagt de koerswinst 25% en de afgelopen 12 maanden slechts 12%.

Suncor Energy – van teerzand tot tankstation

Suncor Energy is een Canadees bedrijf, dat olie wint uit teerzand. Behalve dat het ruwe olie raffineert, exploiteert Suncor Energy ook een groot netwerk van tankstations in Canada.

Die combinatie van raffinage en verkoop maken Suncor Energy tot een aantrekkelijk aandeel. Dit jaar is de koers 37% gestegen, de afgelopen 12 maanden bedraagt de koerswinst 40%. De koers stijgt mee met de sterke resultaten over het eerste kwartaal en de oplopende olieprijs. De schuld is met 1,1 miljard Canadese dollar verlaagd en het bedrijf is van plan eigen aandelen in te kopen.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be