Bubbel update

13 mei 2021 - 08:30u

Bubbel update

Recent kreeg ik vragen van cursisten over bubbels. Ik hoopte nog even dat het over het drinken van een goede champagne ging, maar nee - het ging over de beurs. Is er nu wel of niet sprake van een bubbel, was de vraag.

Als eerste kunnen wij eens kijken wat de definitie van een bubbel is. Volgens Van Dale is het een opborrelende lucht- of gasbel in een vloeistof. In de economie een zeepbel. Leven in een bubbel kan ook, zoals nu in het Coronatijdperk. Er is dan geen contact meer met de buitenwereld of andersdenkenden.

Dat laatste stuk vind ik interessant. Er is geen contact meer met andersdenkenden. Momenteel constateer ik dat er grote groepen beleggers en analisten allemaal in dezelfde denkrichting zitten, een duidelijke consensus. Dat zorgt ervoor dat iedereen in een en dezelfde richting gepositioneerd zit.

Recent - in de podcast van vrijdag 30 april - heb ik mijn idee uitgesproken dat er op korte termijn een belangrijke top wordt geplaatst. Voor mijn gevoel staat die top er nu. De koersreactie van de laatste week bevestigt mijn vermoeden, het ongekend positieve sentiment doet de rest. Dat lijkt wellicht vreemd, maar aan de top is er altijd sprake van een clear blue sky en is er geen somberheid maar juist optimisme en zelfs euforie.

Analisten struikelen nu bijna over elkaar om koersdoelen naar boven bij te stellen. Logisch, zo lijkt het, want de winsten zijn geëxplodeerd. Probleem is alleen dat de koersen niet meer volgen. Mooier kunnen wij het blijkbaar niet meer maken en dat is een klassiek signaal.

Maar er zijn meer signalen die op een climax wijzen. De Buffett-indicator, insider selling, shortposities, call-optievolume, het zijn er slechts een paar die allemaal op recordstanden staan. De overige heb ik voor u op een rij gezet en deze kunt u in een speciale video-update hier bekijken.

Mocht u willen weten hoe ik mij nu positioneer dan kan ik u verwijzen naar het trading traject waarin ik de komende zes weken mijn live trades zal delen. Meer informatie vind u hier.


Na een carrière als investeerder, trader en oprichter van de Alex Academy, startte André Brouwers in 2011 met het Beleggingsinstituut. Een onafhankelijk bedrijf dat investeerders helpt met opleiding en informatie. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aansporing tot het aangaan van specifieke beleggingen.

Laatste blogposts

Topguru: bitcoin niet voor kleine beleggers

21 juni 2021 - 07:04u

De koers van bitcoin knalt maar op en neer. Weet u waarom? Wel, dat komt omdat niemand weet wat crypto valuta waard zijn. Zelfs topguru Goldman Sachs weet het niet. Meer »

Beleggen in sociale media hypes spannend, riskant en soms illegaal

12 juni 2021 - 06:38u

Het handelen in aandelen puur op basis van informatie van sociale media is uiterst riskant, lijkt meer op gokken dan op beleggen en kan strafbaar zijn. Meer »

Guru's positiever over Nederlandse aandelen

4 juni 2021 - 06:36u

Nu de veelal lastige maand mei achter de rug is en de economie steeds meer van het slot gaat, worden guru's, zoals ABN Mees Pierson, weer positief over aandelen. Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be