Koop Heineken, maar nu nog niet?

22 april 2021 - 07:58u

Koop Heineken, maar nu nog niet?

Verreweg de meeste guru's hebben Heineken op de kooplijst staan. Van de adviezen van deze maand op Guruwatch zijn er vijf kopers, één verkoper, en één analist adviseert het aandeel aan te houden.

Ook Morningstar, het gerenommeerde, onafhankelijke instituut dat beleggingen analyseert, ziet het zitten in Heineken.
En IEX Premium noemt het een aandeel dat in iedere portefeuille thuis hoort maar helaas is het op dit moment nog wat te duur.

Marktleider 

Volgens Morningstar is Heineken een van de bedrijven die klaarstaat om marktleider te worden. Het drankenconcern heeft de kwaliteiten om een wide moat-rating te krijgen, wat betekent dat zij over een groot of belangrijk concurrentievoordeel beschikken.

Zo’n concurrentievoordeel kan van alles zijn; het kan hem bijvoorbeeld zitten in hoge overstapkosten voor klanten, waardoor die niet snel naar de concurrent zullen vertrekken. Een ander voorbeeld is het voeren van sterke merken of beschikken over indrukwekkende kostenvoordelen in vergelijking met sectorgenoten.

 

Groene diamant 

"De groene diamant-strategie van dit bedrijf richt zich op meetbare zaken: groei, winstgevendheid, kapitaalefficiëntie, en tot slot duurzaamheid en verantwoordelijk beleid", aldus Philip Gorham hoofd aandelenresearch bij Morningstar over Heineken.

Hij vindt de groeitargets wel wat vaag, maar er zijn volgens hem structurele factoren die de groei zullen aanjagen. "De netto-inkomsten zullen hierdoor bovengemiddeld uitpakken. Op middellange termijn zou de bierbrouwer op rond de 5% groei moeten uitkomen, gezien de groei in ontwikkelingslanden in Centraal- en Zuid-Afrika." Wat volgens hem ook helpt zijn de hogere prijzen voor premiumproducten in de ontwikkelde markten.

Gorham wijst erop dat Heineken 2 miljard euro wil besparen tegen 2023, onder andere door het personeelsbestand met 9% te laten slinken. Dat levert 900 miljoen euro op.

Het rendement op geïnvesteerd vermogen ligt wel lager dan bij concurrent AB InBev, vervolgt hij. 

"Maar Heineken heeft wel zwaar geïnvesteerd in groei en concurrentievoordeel, bijvoorbeeld door pubs te kopen in het Verenigd Koninkrijk. Het is natuurlijk opvallend en teleurstellend dat het rendement voor beleggers gedaald is. Maar wij denken dat dit weer omhoog kan gaan als Heineken, zoals beloofd, volumegroei laat zien en zijn marge verhoogt. We voorzien op de middellange termijn dan ook een rendement op geïnvesteerd vermogen van rond de 15%, tegen 10% nu."

IEX Premium 

Ook Niels Koerts van IEX Premium meent dat Heineken gezien de vele kwaliteiten van het concern thuis hoort in een goed gespreide aandelenportefeuille. Beleggers hebben echter al voorgesorteerd op het oude normaal, waardoor het aandeel momenteel geprijsd is voor perfectie.

Vandaar dat het aandeel op dit moment op houden 
staat. 
Koerts: "Heineken is een sterk bedrijf maar door de fikse waardering van 22 keer de getaxeerde winst over 2022 is het opwaarts potentieel voor de korte termijn beperkt. Onder de €80 koopwaardig."

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be