Topguru: bull bubble barst dit jaar niet

14 april 2021 - 09:37u

Topguru: bull bubble barst dit jaar niet

De koersen zullen nog minimaal eenderde door stijgen voordat de bull bubble barst. Kan ook veertig procent worden. Dat is de voorspelling van topguru Jeremy Siegel. 

En ook Stefan Kreuzkamp, Chief Investment Officer bij vermogensbeheerder DWS, is er van overtuigd dat het positieve momentum de komende maanden zal aanhouden:
"Beleggers gaan aandelen niet van de hand doen als de inkoopmanagersindices stijgen en de winstverwachtingen omhoog worden bijgesteld. En dan hebben we natuurlijk nog het Don’t fight the Fed-mantra: beleg nooit tegen de centrale banken in."

Bullmarkt

Wharton-professor Siegel raadt de beleggers dan ook aan van dit moment te genieten, in een gesprek met CNBC:
"We zitten nu in een sterke bullmarkt. Echter, ik denk wel dat de rente en de inflatie sterker zullen stijgen dan de Fed projecteert. Dit wordt een jaar met een inflatie van wel 4 tot 5%, waardoor de Fed genoodzaakt is om eerder dan verwacht de rente te verhogen", aldus de beursprofessor.

"Pas als de inflatie straks echt gaat oplopen, wordt het tijd om voorzichtiger te worden. Maar in de tussentijd: enjoy this ride, want hij duurt nog wel even. Ik denk nog wel tot het einde van het jaar. De bullmarkt 'staat nog wel even aan' in 2021."

Volgens de expert kunnen we dit jaar een roaring economy verwachten wanneer de laatste restricties worden opgeheven en er dankzij de vaccinaties weer gereisd kan worden. "Dat zorgt wel inflatoire druk."

Aandelen blijven aantrekkelijker

De belangrijkste reden waarom Siegel denkt dat aandelen kunnen blijven stijgen ondanks een oplopende inflatie, is dat het bezitten van aandelen nog altijd aantrekkelijker is dan obligaties of cash. 

"Mensen kijken rond en denken: OK, is er meer inflatie en de obligatierentes stijgen. Wat ga ik doen met mijn geld? Betekent het dat ik uit de aandelenmarkt moet stappen, terwijl bedrijven meer prijszettingsvermogen hebben dan in de afgelopen twee decennia? Nee, nog niet."

Op een gegeven moment zal de rekensom anders worden. Dan komt de Fed die zegt: 'Wauw, we hebben nu een beetje te veel inflatie.' Op dat moment moet je voorzichtig worden."

Don't fight the Fed

Ook vermogensbeheerder Kreuzkamp van DWS is er van overtuigd dat het kopen op de beurzen nog wel even zal anhouden:

In zijn maandelijkse analyse Investment Traffic Lights legt hij uit dat ook zonder technologiebedrijven aan kop de markt kan blijven stijgen. "Beleggers gaan aandelen niet van de hand doen als de inkoopmanagersindices stijgen en de winstverwachtingen omhoog worden bijgesteld. En dan hebben we natuurlijk nog het Don’t fight the Fed-mantra: beleg nooit tegen de centrale banken in."

Een andere bekende beurswijsheid is Buy the rumor, sell the fact. "Beleggers kijken zo uit naar de heropening van de economie en meer overheidsuitgaven dat het eigenlijk al is ingeprijsd. En als de economieën dan weer hortend en stotend op gang komen, kunnen er weleens tegenvallers aankomen."

'Pas op voor megadure groeiaandelen'

Kreuzkamp verwacht echter nog steeds dat de S&P 500 in maart 2022 op 4100 punten staat, mits de reële rente negatief blijft, met andere woorden; dat de rente op Amerikaanse 10-jarige staatsobligaties onder 2% blijft. “De meeste bedrijven zouden in staat moeten zijn om hogere kosten door te berekenen aan hun klanten. Zij bieden aandelenbeleggers daarom een zekere mate van inflatiebescherming.” 

Welke aandelen zijn volgens Kreuzkamp nu aantrekkelijk? Hij ziet vooral iets in auto- en consumentenaandelen, en veel maakbedrijven in Europa en Azië. De vermogensbeheerder blijft overwogen in IT, omdat de digitalisering van de samenleving niet meer te stoppen is. Toch waarschuwt Kreuzkamp voor megadure groeiaandelen; het gaat dan om bedrijven met Enterprise Valuation-to-sales-waarderingen van meer dan 20.

'Europa profiteert van sterke groei VS en China'

Volgens Vincent Juvyns, Global Market Strategist bij JP Morgan AM, gaat vooral Europa profiteren van het herstel in de VS. "Dat zagen we al een beetje in het tweede kwartaal afgelopen jaar. Europa is nu eenmaal een cyclische economie; we profiteren meer dan andere regio’s van wereldwijd cyclisch herstel. En de Amerikaanse economie is on steroids: We verwachten daar een V-vormig herstel en ook de Chinese economie gaat als een speer. De VS en China zijn de twee belangrijkste handelspartners van Europa."

Groei wereldwijd betekent goed nieuws voor Europese aandelen. "Twee derde van de omzet van Europese bedrijven wordt overzees behaald."

'Europese aandelen te goedkoop'

Portfoliomanager Rajesh Tanna vult zijn collega aan. "Europa ziet er nu alles behalve saai uit. Er liggen echt mooie kansen. Aandelen in het algemeen zijn eigenlijk te goedkoop, maar Europa springt eruit. Europese aandelen zijn op dit moment het aantrekkelijkst gewaardeerd."

"Een voorbeeld; hoe kan het dat Volkswagen op hetzelfde niveau handelt als General Motors, terwijl ze 40% meer auto’s maken, en ook nog de merken Porsche, Bentley, Lamborghini, Skoda en Seat onder hun hoede hebben? Dat kan niet kloppen. Ik denk dat het een mooie kans is.”

Tanna sluit zich aan bij Juyyns wat betreft de kansen die het wereldwijde economische herstel biedt. “Europa profiteert daar meer van dan iedere andere regio. Ja, het klopt, Europa loopt achter, maar je koopt de achterblijvers, omdat daar het meeste te behalen valt. Nu is de perfecte tijd om Europese aandelen op te pikken."

Laatste blogposts

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Sinds de Grote Recessie waren er 260 hoogtepunten

4 maart 2024 - 15:54u

De koersen staan op recordniveaus. Toch zijn er beleggers die nu nog volop in de markt investeren. En daar is niets mis mee want het vestigen van record op record is v... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be