Brexit doet oude glorie herleven op het Damrak

23 februari 2021 - 08:11u

Brexit doet oude glorie herleven op het Damrak

De eerste multinational ooit wiens aandelen wereldwijd door beleggers werden gekocht, was de Amsterdamse VOC. Ook nog eens verreweg het grootste bedrijf dat ooit op de wereld heeft bestaan. En waar werden deze aandelen verhandeld? In Nederland.

Die aandelenhandel leidde tot de formele oprichting van een van de eerste beurzen ter wereld. Uiteindelijk groeide het Damrak in de 18de eeuw uit tot dé financier van de wereld. Het eerste beleggingsfonds ooit werd er opgericht. De eerste beurscrash vond er plaats, onmiddelijk nadat een belegger in 1637 de weergaloze Semper Augustus aanschafte. De duurste tulpenbol ooit ging van de hand voor 6000 gulden, de prijs van een grachtenhuis.

King Billy

En het is niet toevallig dat de nu grootste beurs ter wereld is gevestigd aan wat vroeger de Walstraat heette in Nieuw Amsterdam. En dat het andere grote financiële centrum werd gevestigd in Londen door onze 'king Billy'.
Kortom mensen, je zou het misschien niet zeggen als je de IEX forums leest, maar het mag wel eens gezegd worden. Echt... we kunnen het. 

En dat is de wereld niet vergeten. Na de Brexit was de verwachting dat de meeste beurshandel zich zou verplaatsen naar Frankfurt of Parijs. Maar nee, de grote winnaar is Amsterdam dat Londen heeft vervangen als het grootste handelscentrum van Europa. 

De hoofdstad verwerkt nu dagelijks een vijfde van het totale Europese handelsvolume van 40 miljard euro, aldus Reuters. Dat was minder dan een tiende van de handel vóór de Britten er in een referendum in 2016 voor kozen om de Europese Unie te verlaten.

Verder heeft Amsterdam Londen ingehaald als de nummer één voor beursnoteringen in Europa, en is het marktleider geworden op het gebied van renteswaps in euro’s, een markt die vorig jaar naar schatting zo'n 135 biljoen dollar waard was.

'Allesomvattende handelscultuur'

Kortom, oude tijden herleven. "Er heerst een allesomvattende handelscultuur en het is heel positief om daar dicht bij te zitten", zei Robert Barnes, topman van aandelenhandelsplatform Turquoise, dat eigendom is van de London Stock Exchange en dat de Nederlandse hoofdstad verkoos boven Parijs als standplaats na de Brexit.

"Je hebt er enkele grote institutionele banken, je hebt gespecialiseerde handelshuizen, een dynamische retailgemeenschap. Maar het ligt ook in het hart van continentaal Europa", zei Barnes. Cboe Europe begint de komende weken met de handel in aandelen-derivaten in Amsterdam, waarbij het handelsmodel van Chicago wordt nagebootst.

Op de vraag waarom het bedrijf Amsterdam verkoos boven andere Europese steden, zei David Howson, president van Cboe Europe, dat hij in Nederland 'substantiële groei' zag voor zijn sector in Europa. Verder noemde Howson het wijdverbreide gebruik van de Engelse taal in Amsterdam en de Nederlandse regelgeving, die in tegenstelling tot een aantal andere Europese landen vriendelijk is voor wereldwijde beleggers.

Niet veel nieuwe banen

Toch heeft de populariteit van Amsterdam als handelscentrum niet geleid tot veel nieuwe banen. Volgens schattingen van het Netherlands Foreign Investment Agency, dat Brexit-bedrijven naar Nederland probeert te lokken, zijn er zo’n 1000 nieuwe banen gecreëerd door financiële bedrijven die hun activiteiten naar Amsterdam hebben verplaatst sinds Groot-Brittannië de EU verliet.

Dat is een fractie van de naar schatting 7.500 tot 10.000 banen die van Londen naar Europa zijn verhuisd sinds 2016. Overigens telt de financiële beroepsbevolking in Londen nog steeds meer dan een half miljoen mensen.

Het Netherlands Foreign Investment Agency vertelde Reuters dat het vooral mikt op bepaalde financiële sectoren waarin Nederland een voorsprong zou kunnen hebben, zoals handel en fintech.

Liever naar Frankfurt en Parijs voor bonussen

"De grote investeringsbanken zouden eerder naar Frankfurt en Parijs verhuizen vanwege de Nederlandse wetgeving die van kracht is voor bankbonussen", zei woordvoerder Michiel Bakhuizen, verwijzend naar een wet uit 2015 die variabele beloningen beperkt tot een maximum van 20% van het basissalaris.

Het ogenschijnlijke succes van Amsterdam is wellicht geflatteerd omdat de Brexit tot nu toe de handel het hardst heeft getroffen.

'Opereren vanuit één hub efficiënter'

Volgens Sander van Leijenhorst, Brexit-programmamanager bij toezichthouder AFM, hadden de Nederlandse autoriteiten eigenlijk liever hadden gezien dat Londen zijn dominantie had behouden, omdat opereren vanuit één Europese hub veel efficiënter is. 

Maar toen de gevolgen van de Brexit duidelijk werden, was het klip en klaar dat Amsterdam - de thuisbasis van 's werelds oudste effectenbeurs - aantrekkelijk zou zijn, voegde hij eraan toe. Er was hier al een groep handelaren. Zij hebben toch de neiging om naar elkaar toe te trekken", aldus Van Leijenhorst. 

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be