In de 'roaring twenties' op weg naar de grootste bullmarkt ooit?

2 februari 2021 - 06:10u

In de 'roaring twenties' op weg naar de grootste bullmarkt ooit?

Nu het einde van de coronacrisis in zicht is, komt er een bloeiperiode aan die de 'roaring twenties' van een eeuw geleden, nadat de Spaanse griep was uitgewoed, kan overtreffen. Het kan een decennium worden waarin economieën en beurzen wereldwijd gaan knallen als nooit tevoren.

Dat als gevolg van de langdurig lage rente, grote stimulansen van regeringen, sterk opgelopen spaartegoeden, uitgestelde consumptie die alsnog wordt uitgevoerd en een extreme short squeeze.

Opgelucht en hoopvol

Maar de belangrijkste reden is dat de economie niet anders is dan de resultante van gedrag van mensen. En voor een economie is er niets beter dan opgeluchte en hoopvolle mensen. Mensen die er zin in hebben, die er op uitgaan, die dingen willen ondernemen. 

Dat is precies wat de mensen deden na de Spaanse griep die in 1918 tekeer ging. Het leidde tot een gelukkig decennium vol van economische en culturele bloei.

01-04-2029

Let wel, exultantie die te lang duurt, kan leiden tot groot drama. Dus zet deze belangrijke datum alvast in uw agenda. Bij dezen adviseert deze guru u met klem om op 01-04-2029 winst te nemen en vanaf 13:13:13 uur alles te verkopen. 

Dat is een advies dat u niet gauw zult horen van CEO Staley van de Britse topbank Barclays.

Maar op het recente World Economic Forum trok hij wel dezelfde parallellen tussen de huidige omstandigheden en de Spaanse griep die 500 miljoen mensen besmette in vier golven tussen februari 1918 en april 1920. Een pandemie die vele miljoenen mensen het leven kostte.

 

Explosie van vraag

Toen de pandemie eindelijk was uitgewoed, leidde dat tot een explosie van vraag. "Als we kijken naar de balans van een JPMorgan of een Barclays, dan is er gewoon een enorme hoeveelheid koopkracht opgeslagen. Consumenten lenen minder en verhogen hun spaarrekeningen, en kleine bedrijven doen hetzelfde", aldus Staley.

Toch zal de komende periode niet zonder risico’s zijn. Zo wees hij op de groeiende economische ongelijkheid, waarbij bepaalde groepen wel van het stimulerende fiscale en monetaire beleid profiteren, en anderen niet. Volgens Staley is het grootste risico niet een economisch risico maar een sociaal risico.

 

Veel parallellen

Net als een eeuw geleden bevindt de pandemie zich in de eindfase. Er zijn nieuwe technologieën, er is een transportrevolutie gaande, de politiek polariseert en er zijn nieuwe internationale rivaliteiten aan het ontstaan. Bovendien is er, net als in de jaren twintig, sprake van een snel stijgende aandelenmarkt.

Stephen King, een economisch adviseur van de Britse bank HSBC, wees erop dat vooral welgestelden profiteerden van de boom in de jaren twintig, terwijl de werkelijke economische groei in de VS tijdens deze periode niet bijzonder hoog was.

Veel mensen bleven achter

"Veel plattelandsbewoners bleven achter", schreef King deze week in een onderzoeksnota. “Ondertussen worstelde een onervaren Federal Reserve met een combinatie van lage inflatie en snel stijgende aandelenkoersen. Toen alles instortte, volgde een depressie.”

Tussen 1920 en de crash op Wall Street in 1929 steeg het reële bbp (bruto binnenlands product) per hoofd van de bevolking in de VS met 17,7%. Dat was geen ongebruikelijk hoge groei vergeleken met andere periodes in de Amerikaanse geschiedenis. Tijdens dezelfde periode boekten West-Europa en de Sovjet-Unie meer groei van de VS, nadat ze waren getroffen door respectievelijk hyperinflatie en een burgeroorlog.

Risico's

Net als in de jaren twintig heeft de wereldeconomie volgens King ook nu te maken met aanzienlijke monetaire beleidsconflicten, waarbij nul- of negatieve rentetarieven en kwantitatieve versoepeling een enorme stroom liquiditeit naar de financiële markten in de hand werken. "Naarmate de lockdowns aflopen en de bestedingen toenemen, zal het risico van beleidsfouten waarschijnlijk toenemen", aldus King.

"En net zoals de Grote Depressie velen ertoe bracht de Westerse democratische waarden af te wijzen en de ogenschijnlijke aantrekkingskracht van het fascisme in Europa of het communisme in de Sovjet-Unie te omarmen - waarbij de misstanden van Stalin gemakshalve werden genegeerd - zo bestaat vandaag de dag het risico dat Westerse democratieën onder toenemende druk komen te staan. Dit door de toenemende ongelijkheid, hun ongelijke aanpak van de pandemie en de toenemende hoeveelheid ‘nepnieuws’ op sociale media,” zei King.

'Kan ook in tranen eindigen'

Een economisch herstel na de pandemie zou de torenhoge waarderingen van veel aandelen kunnen rechtvaardigen. "Juich gerust over de veerkracht van de aandelenmarkt en de mogelijkheid van een economische opleving na de pandemie. Maar bereid je ook voor op de mogelijkheid dat het allemaal in tranen eindigt", waarschuwde King.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be