Nieuwe records voor bitcoin maar is het wat?

23 december 2020 - 06:59u

Nieuwe records voor bitcoin maar is het wat?

De cryptomunt bitcoin bereikte deze week een nieuw hoogterecord van 19.807,86 euro. Op 1 januari van dit jaar deed bitcoin nog 6.395,29 euro. Kortom kassa voor de bezitters.

Er is nauwelijks een substantiële beleggingscategorie te vinden die volatieler is dan crypto's. En al evenmin is er een categorie te vinden die beleggers meer verdeelt dan virtuele valuta zoals bitcoin. Dat heeft vooral te maken met het belang dat wordt toegekend aan de onderliggende waarde van de meest populaire beleggingen.

Groei, tastbaar, economie

Een beursfonds waarin een aandeelhouder belegt kan groeien en een deel van de behaalde winsten uitkeren aan de eigenaren.
Goud kan niet groeien en het kan ook geen dividend uitkeren, maar bij goud heb je iets tastbaars.
Valuta vertegenwoordigen in essentie een economie, en de kracht van die economie wordt weerspiegeld in de waarde van de munt. 
Bitcoin produceert niets, het is niet tastbaar en het vertegenwoordigt geen onderliggende economie. Het is f
eitelijk een stukje versleutelde computercode waar waarde aan wordt toegekend.

'Whatever it takes'

Aandelen kunnen in waarde stijgen of dalen maar je bent en blijft mede eigenaar van een bedrijf zolang het niet failliet gaat. 

Goud kan in waarde stijgen en dalen, maar je hebt altijd iets...  fysiek goud.

Valuta kunnen in waarde stijgen of dalen maar onderliggend is er een economie die produceert en een centrale bank die de waarde beschermt. Draghi: 'The ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro'.

Met een crypto heb je iets dat in waarde kan stijgen of dalen, meer niet. Het is lastig er een prijs aan toe te kennen omdat het geen onderliggende producerende, tastbare of beschermde waarde vertegenwoordigt. Dat betekent niet dat het geen waarde heeft. Integendeel, dat blijkt nu weer eens.

Verdrievoudigd

Bitcoin bereikte, volgens YahooFinance, op 20 december een nieuw hoogterecord van 19.807,86 euro. Op 1 januari van dit jaar deed bitcoin 6.395,29 euro. 

Op dit moment ligt de koers slechts een fractie onder het recente record. Hoe gaat dat komend jaar met de populairste cryptomunt ter wereld, mede gezien de lange geschiedenis van stijgen en crashen.

Voorstanders zien cryptomunten als het nieuwe goud. Volgens hen bieden virtuele munten, net als het edelmetaal, een mooie diversificatie voor beleggingsportefeuilles in tijden van angst in de financiële markten, een zwakke dollar en mogelijke inflatie.

Tegenstanders wijzen op de volatiliteit van cryptomunten: wie eind 2017 voor 1000 dollar bitcoin kocht, had eind 2018 nog 175 dollar over - en wie het lef had te blijven zitten, heeft nu 1175 dollar.

We gaan nog niet naar huis

Volgens een aantal experts is de huidige rally in cryptomunten nog lang niet ten einde.

Scott Minerd, hoofd beleggingen bij Guggenheim Investments, voorspelt dat bitcoin kan stijgen tot 400.000 dollar. Dat komt volgens hem door de schaarste van de virtuele munt in combinatie met  de ratelende geldpers van de Amerikaanse Federal Reserve.

Volgens Kay Van-Petersen, macrostrateeg bij Saxo Capital Markets in Singapore, is de kans groot dat de koers nog sneller zal stijgen zodra kleine beleggers zich op de markt voor bitcoin zullen begeven.

Craig Erlam, senior marktanalist bij Oanda Europe, zei een beetje verbaasd te zijn dat bitcoin niet eerder de grens van 20.000 dollar heeft geslecht: "De stimulans van de Fed heeft de koers misschien een extra zetje gegeven, maar, laten we eerlijk zijn, bitcoin heeft het niet nodig."

De korte termijn

Dan Gunsberg, topman van cryptoplatform Hxro, verwacht dat een koers van 36.000 dollar de nieuwe test zal zijn voor bitcoin. Mocht bitcoin zakken naar onder de 13.800 dollar, dan zou dat een veel zwakkere periode inluiden voor de digitale munteenheid.

De technisch analisten van Btcdirect tenslotte zien voor nu een koersdoel van 24.300 tot 24.500 dollar, en verwachten niet dat de munt op korte termijn onder de 16.214 dollar daalt. "Een flinke sprong omlaag, maar in de bull market van 2017 hoorden dalingen van 30 procent er ook bij."

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be