Biden winst positief voor Europese aandelen

2 november 2020 - 07:56u

Biden winst positief voor Europese aandelen

Vrijwel alle guru's verwachten een duidelijke overwinning van Joe Biden in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat is ook voor u van belang want een beetje belegger weet dat verkiezingen in de VS belangrijker zijn voor de Europese belegger dan verkiezingen in Nederland of België.

Analisten van het Britse Barclays en het Zwitserse UBS menen dat een overwinning van Biden positief zal zijn voor Europa in het algemeen en bepaalde Europese aandelen in het bijzonder, aldus Barrons.

Koop Europa


Er zijn volgens de analisten drie factoren die in het voordeel van Europese aandelen werken.

Ten eerste is de kans groot dat onder Biden de Amerikaanse economische en politieke banden met Europa verbeteren. Ten tweede kan een verhoging van de Amerikaanse vennootschapsbelasting in combinatie met meer overheidsuitgaven in het voordeel werken van Europese bedrijven. Tenslotte zal er onder Biden vermoedelijk een meer ecologisch verantwoorde koers worden gevaren.

Vennootschapsbelasting omhoog

Een van de belangrijkste programmapunten van Biden is dat hij de vennootschapsbelasting wil verhogen van 21% naar 28%. Volgens Barclays kan dat bedrijven die in Europa belast worden een voordeel verschaffen.

Daarbij moet wel worden opgemerkt dat dit niet voor alle bedrijven geldt. Zo zal bijvoorbeeld Fiat Chysler juist geld verliezen omdat het meeprofiteerde van het Amerikaanse belastingvoordeel.

Meer geld voor infrastructuur en duurzame energie

Aan de andere kant wil Biden meer geld uitgeven aan bijvoorbeeld infrastructuur en duurzame energie. Ook dat kan extra werk opleveren voor Europese bedrijven die op het gebied van sociaal en duurzaam produceren voorlopen op de VS.

Daar komt volgens UBS bij dat Amerikaanse bedrijven op de beurs veel duurder zijn dan hun Europese concurrenten. Biden kan er voor zorgen dat het verschil tussen die waarderingen kleiner wordt.

Deze bedrijven profiteren

De aandelen die het meest profiteren van een Democratische overwinning zijn volgens UBS bedrijven met veel activiteiten in de VS. Die zijn veelal te vinden in de automobiel-, nuts-, vastgoed-, bouw- en financiële sector.

Bedrijven in die sectoren met de grootste belangen in de VS zijn CRHBuzzi Unicem (Italiaans beton- en cementbedrijf), Heidelberg Cement en LafargeHolcim (bouwmaterialen), en in de autosector Fiat ChryslerMichelinDaimler en wellicht ook Volkswagen (als de elektrische auto’s van het bedrijf een succes worden).

Barclays voegt daar nog de naam van Neste aan toe. Dat is een Fins bedrijf dat sterk is in de productie van biobrandstoffen.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be