Trump of Biden: koersen in 2021 omhoog

4 oktober 2020 - 07:15u

Trump of Biden: koersen in 2021 omhoog

Hoewel deze maand volgens Nederlandse guru's niet best zal zijn - tweederde verwacht een daling van de koersen - rekenen de meeste Amerikaanse analisten er op dat volgend jaar wereldwijd de koersen zullen gaan stijgen.

Zowel topbank JPMorgan als professor Jeremy Siegel van WisdomTree verwachten dat er een substantieel herstel van de aandelenmarkten zal optreden na de coronacrisis. Het maakt daarvoor niet uit of Trump of Biden volgende maand de Amerikaanse verkiezingen wint.

Ook de ziekte van president Trump maakt voor de verwachtingen niets uit. In 2021 gaan wereldwijd de aandelen stijgen.

Dat stelt de veelal optimistische hoogleraar en beleggingsstrateeg Jeremy Siegel van WisdomTree op CNBC. Hij heeft een aantal redenen voor die verwachting, zoals de toenemende liquiditeit als gevolg van alle stimuleringsmaatregelen, betere vooruitzichten rond corona en een robuuste arbeidsproductiviteit.

Biden of Trump?

Op grond van die factoren voorspelt Siegel een bullmarkt in 2021, ongeacht de uitkomst van de presidentsverkiezingen.

Biden heeft aangekondigd de vennootschapsbelasting te willen verhogen tot 28%, evenals de heffingen op langetermijn-kapitaalwinsten. Trump ziet dat als funest voor de markten en wijst op de winsten die onder zijn presidentschap zijn geboekt.

De verwachting is dat een overwinning voor Biden aanvankelijk een negatieve marktreactie oproept, maar een omvangrijke minderheid denkt dat het beleid van Biden op termijn beter is voor de markten.

De positieve kanten

Siegel wijst echter op fundamentele factoren die zijn mening ondersteunen dat de markt de coronadip achter zich zal laten. De Fed en het Congres pompen biljoenen dollars in de economie. Die stortvloed aan liquiditeit is ongeëvenaard. Hij denkt dat het geld langs de zijlijn loskomt zodra er een vaccin is en de coronavrees wegebt in 2021.

De bedrijfswinsten profiteren van een toename van de arbeidsproductiviteit als gevolg van de pandemie. Bedrijven hebben afscheid genomen van overtollig personeel en de kosten verlaagd. De productiviteit is in het tweede kwartaal met 10,1% gestegen: het hoogste percentage in 50 jaar.

Cyclische bedrijven

Ook Grace Peters, hoofd aandelenstrategie bij JPMorgan Private Bank, verwacht een herstel na de coronacrisis. 

Ze zei tegen CNBC dat beleggers meer cyclische blootstelling moeten toevoegen aan hun portefeuille in de komende 12 maanden om te profiteren van het herstel dat optreedt na de coronacrisis.

De koersdalingen die ongetwijfeld zullen optreden ziet Peters als gunstig moment om in cyclische bedrijven te beleggen. Zij focust vooral op de sectoren en bedrijven die structurele groei laten zien, zoals digitale transformatie, innovatie in de gezondheidszorg en verduurzaming.

JPMorgan voorspelt voor het einde van dit jaar een stand van 3500-3600 punten voor de S&P500, die vervolgens in 12 maanden door kan stijgen naar 3750 punten. De rally kan breder worden dan tech en gezondheidszorg. Industrie en bouwmaterialen kunnen ook de weg omhoog inslaan.

Bedrijfswinsten belangrijker dan verkiezingen

Volgens Peters zijn de winstverwachtingen voor het Amerikaanse bedrijfsleven nog altijd sterk. Ze ziet een opwaarts potentieel voor Amerikaanse aandelen van 10%. De uitslag van de presidentsverkiezingen de koersen op de langere termijn niet hoger zetten. De bedrijfswinsten spelen een belangrijker rol dan de politiek.

De private bank kijkt naar bedrijven die profiteren van de hogere overheidsuitgaven en let daarbij vooral op ESG-factoren. Het is belangrijk niet alleen te kijken naar de marktleiders. Peters wijst naar bedrijven in transitie, zoals energiebedrijven die overstappen naar duurzame energiebronnen, en ook bij mobiliteit is een verschuiving zichtbaar richting verduurzaming.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be