Belangrijkste verkiezingen voor iedere belegger

11 augustus 2020 - 20:36u

Belangrijkste verkiezingen voor iedere belegger

Een beetje belegger weet dat de verkiezingen in de VS belangrijker zijn voor uw porto dan verkiezingen in Nederland of België of waar dan ook.

Vandaar dat het van groot belang is wie in november wordt gekozen tot president van de Verenigde Staten: Joe Biden of Donald Trump.

De polls wijzen op een goed resultaat voor beleggers. Namelijk dat het de Democraat Joe Biden wordt. Want in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is een Democratische president beter voor beleggers dan een Republikein.

Volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes is de stelling dat een 'fiscaal conservatieve' Republikein goed zou zijn voor de economie en de aandelenmarkt historisch gezien zelfs 'nepnieuws'.

'Geen oorzaak en gevolg'

"Aandelenmarkten presteren beter onder Democraten dan onder Republikeinen. Dat is een bekend feit, maar het impliceert geen oorzaak en gevolg", zei Jeremy Siegel, een professor in de economie aan de Wharton School van de Universiteit van Pennsylvania.

Tussen 1952 tot en met juni 2020 lag het op jaarbasis berekende reële beursrendement onder een Democratische president op 10,6%, en voor een Republikein op 4,8%.

Voors en tegens

Hoewel de verkiezingen pas over drie maanden plaatsvinden, wikken en wegen veel beleggers nu al de voors en tegens van beide kandidaten.

Een ruime overwinning voor de Democraten zou vrijwel zeker het einde inluiden van de enorme verlaging van de vennootschapsbelasting die onder Trump werd doorgevoerd, en dat zou negatief zijn voor aandelen. Maar een extra economische stimulans en een betere verstandhouding met China zou daarentegen zeer positief zijn.

Welke presidenten hebben het beste beursrendement geleverd?

Tot nu toe domineren de Democraten. Volgens Siegel, auteur van de klassieker "Stocks For The Long Run" uit 1994, is de obsessie van Wall Street met wie er in het Witte Huis zit misplaatst: "Bullmarkten en berenmarkten komen en gaan, en dat heeft meer te maken met de [economische] cyclus dan met de president."

Forbes dook de geschiedenis in en kwam tot de conclusie dat de acht jaar onder de Democratische President Bill Clinton de meest lucratieve waren voor beleggers sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Clinton is met een cumulatief beursrendement van bijna 210% de grote winnaar. Hekkensluiter is zijn opvolger George W. Bush, die tijdens zijn ambtsperiode een verlies boekte van 40%.

Zo heeft Wall Street gepresteerd onder Amerikaanse presidenten

De onderstaande tabel laat de rendementen zien van de S&P 500 onder Amerikaanse presidenten sinds 1953. Tot nu toe steken Democraten hun Republikeinse ambtgenoten de loef af.

Hoe hebben de laatste twee presidenten het ervan af gebracht?

Barack Obama, Democraat. Ambtsperiode: 2009-2017

Tegen de tijd dat President Obama zitting nam in het Witte Huis, was de VS klaar voor een herstel van de crisis van 2008. Aan het einde van de ambtstermijn van Obama’s voorganger George W. Bush waren de rentetarieven immers al verlaagd, terwijl de Federal Reserve de economie uit het slop probeerde te trekken met grootscheepse monetaire injecties. Verder had het Amerikaanse Congress ingestemd met grootschalige reddingsoperaties.

Medio 2009 had de VS zich hersteld van de financiële crisis en was de weg vrijgemaakt voor de langste bull market in de geschiedenis in de erop volgende acht jaar.

De lange periode van expansie onder Obama werd gekenmerkt door een toename van technologische innovatie, grote stijging van de bedrijfswinsten en verlaging van de rentetarieven, die op hun beurt de aandelenmarkt naar nieuwe hoogten deden stijgen.

Donald Trump, Republikein. Ambtsperiode: 2017-?

Amerika was al acht jaar bezig met de langste upcycle in de geschiedenis toen president Trump werd gekozen. De beurzen stegen meteen nadat hij de verkiezingen van 2016 had gewonnen, in de hoop dat een Republikeinse president de belastingen zou verlagen en regelgeving voor het bedrijfsleven zou versoepelen. Trump maakte dat al vroeg in zijn ambtstermijn waar.

President Trump beweert dat de beurzen het nog nooit zo goed hebben gedaan als onder zijn leiding. Dat berust echter niet op waarheid. Zo hebben de handelsoorlog tussen de VS en China en de pandemie een negatieve impact gehad op de markten. Toen een groot deel van het land in lockdown ging vanwege stijgende coronagevallen, belandde de VS in februari van dit jaar in een recessie.

Republikein of Democraat?

Afgezien van marktschommelingen in tijden van turbulentie is een beleggingsstrategie van kopen en houden nog steeds een goede manier om geld te verdienen.

Wie 1000 dollar belegde in een index van grote Amerikaanse aandelen in januari 1945, had tegen het einde van 2019 zo’n 2,3 miljoen dollar. Dat komt neer op een  jaarlijks totaalrendement van 11%. 

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be