ASML wereldwijd getipt

4 augustus 2020 - 20:47u

ASML wereldwijd getipt

ASML wordt door de beroemde techinvesteerder Paul Meeks getipt als een van de twee beste techaandelen van de wereld... de wereld mensen.

Meeks beheerde ooit vele miljarden dollars in techbedrijven en geeft nu onder meer advies op tv-zenders als CNBC.

Hij is niet de enige die de Nederlandse producent van chipmachines aanbeveelt. Een overgrote meerderheid van de analisten op Guruwatch heeft het fonds op de kooplijst staan. Liberum gaf gisteren als meest recente nog het advies om ASML te kopen met een koersdoel van 390 euro. Nu doet het fonds 312 euro.

'The gig may be up'


Wel moet vermeld worden dat Meeks vorig jaar voorspelde dat Tesla op een koers van 262 dollar zou imploderen. Meeks: "The gig may be up for Tesla." Nu doet Tesla zo'n 1500 dollar. Maar ja, een guru kan nou eenmaal niet altijd gelijk hebben.

Meeks gaf zijn meest recente tip in een interview met CNBC. "Hoewel beleggers dit jaar flink hebben verdiend aan techreuzen als Apple en Amazon, zal de grote groei in de nabije toekomst vooral te vinden zijn in de halfgeleidersector", aldus Meeks, die nog altijd een het techfonds beheert, te weten Wireless Fund.

"Waarschijnlijk zijn mijn favoriete ideeën - niet noodzakelijkerwijs op de korte termijn, omdat ik niet op korte termijn kan voorspellen, maar in de komende jaren - twee chip-gerelateerde namen", zei hij afgelopen vrijdag.

Micron Technology

Zijn eerste keus is Micron Technology, een producent van computerchips die dit jaar wat is achtergebleven vergeleken met de rest van de sector. Het aandeel staat dit jaar op een verlies van 7%, terwijl het SMH indexfonds voor halfgeleiders in die periode met 18% is gestegen.

"Ik denk dat de koers zal verdubbelen in de komende twee of drie jaar", voorspelde de expert. De grote techbedrijven zullen de komende jaren weliswaar ook goed blijven presteren, maar een verdubbeling van de koers is onwaarschijnlijk.

ASML

Meeks is ook gecharmeerd van het in Veldhoven gevestigde ASML, de grootste producent ter wereld van machines waarmee computerchips kunnen worden gemaakt.

Hij legde niet uit waarom, maar ASML heeft zowat een monopoliepositie en voor een Amerikaan lijkt een koerswinstverhouding van 43 minder extreem dan voor Nederlanders. Bovendien is het aandeel sinds half juli met ruim 12% gedaald.

"Die twee zijn waarschijnlijk mijn favoriete techtips voor de komende jaren", zei hij.

Big Tech

Verder zou elke zichzelf respecterende techbelegger volgens Meeks aandelen in portefeuille moeten hebben van de grootste bedrijven in de sector, waaronder Apple, Facebook en Amazon.

"We leven in een technologische wereld", aldus Meeks. "Misschien word je niet blij van die [hoge] waarderingen, maar dit zijn op de lange termijn allemaal must-haves."

Hij ziet de verhouding tussen de VS en China als het grootste risico voor de technologiesector. De toeleveringsketens zijn kwetsbaar voor de toenemende spanningen.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be