Goud is sinds vanochtend duurder dan ooit

27 juli 2020 - 07:03u

Goud is sinds vanochtend duurder dan ooit

De voorspelling van velen dat de goudprijs een recordhoogte in dollars zou bereiken, is vandaag uitgekomen. Om 05.30 uur Nederlandse tijd - de financiële markten gaan altijd maar door - was de prijs voor een troy ounce (31,1 gram) ruim 1930 dollar, een tientje meer dan het record van september 2011.

Begin maart, voor het begin van de coronacrisis, schommelde de prijs nog rond de 1600 dollar.

Goud geldt in crisistijden als een veilige belegging. Door de zorgen over de wereldeconomie en de zeer lage rentestanden is de waarde van het edelmetaal voortdurend gestegen sinds maart. Ook de nieuwe spanningen tussen de VS en China spelen mee. .

 

Sterke dollar

In April voorspelde grondstoffenanalist Michael Widmer van Bank of America dat goud de recordhoogte van 3000 dollar per troy ounce zou kunnen bereiken.    

En een week geleden voorspelden analisten van Citibank nieuwe records in dollars. "Het is slechts een kwestie van tijd voor nieuwe hoogtepunten van de nominale goudprijs in Amerikaanse dollars worden bereikt. In alle andere valuta van de G-10 en belangrijke opkomende markten zijn al nieuwe records gevestigd", schreven de analisten volgens Bloomberg in een prognose van de grondstoffenmarkt voor het derde kwartaal.

Citi had er zes tot negen maanden voor uitgetrokken maar het lukte dus binnen een week. De bank acht de kans 30% dat het edelmetaal in de komende drie tot vijf maanden al boven de magische grens van 2000 dollar zal uitkomen.

Inflatie-angst

De goudprijs is dit jaar met 19% gestegen vanwege de coronapandemie die beleggers naar veilige havens dreef. Verder wordt de prijs opgestuwd door het lossere monetaire beleid van centrale banken en grote pakketten steunmaatregelen die overheden over de hele wereld introduceerden om hun economieën overeind te houden.

Veilige havens

Dat het virus in verschillende delen van de wereld de kop blijft opsteken wijst erop dat herstel een langdurige kwestie zal zijn, en niet overal ter wereld even snel zal gaan. Edelmetalen, al sinds mensenheugenis in gebruik als toevluchtsoord in barre tijden, zullen daardoor verder in waarde stijgen.

Citi is ook bullish over de prijs van zilver en palladium. Zilver zou binnen zes tot twaalf maanden 25 dollar per troy ounce waard kunnen zijn. Palladium kreeg een prijsdoel mee van 2200 dollar per troy ounce voor het einde van het jaar. Citi adviseert beleggers palladium te kopen op de dips.

Nu nog in goud?

Rijst de belangrijke vraag: heeft het nog zin om in goud te beleggen nu het zo duur is? Volgens Albert Cheng, topman van de Singapore Bullion Market Association, is het een kwestie van 'hoeveel' en niet 'wanneer'.   

"Er is geen goede tijd om goud te kopen," zei Cheng, die verwacht dat de goudprijs eind dit jaar naar 2000 dollar per troy ounce kan stijgen. "Elke belegger zou wat goud in zijn portefeuille moeten hebben."

Normaal gesproken raden financiële adviseurs een goudallocatie aan van 1% tot 5% van de totale portefeuille van een individuele belegger. Cheng raadde aan dat te verhogen naar 5% tot 15%. 

Hoe te investeren?

"Beleggers moeten eerst beslissen waarom ze goud willen bezitten," aldus BlackRock's Taw. "Is het voor het rendementspotentieel of voor de diversificatie van de portefeuille?"

Er zijn verschillende opties met uiteenlopende risico's. Hier zijn enkele manieren waarop u kunt beginnen: 

De meest traditionele manier om goud te bezitten is door fysieke goudstaven en -munten te kopen. Kopers moeten wel rekening houden met extra kosten zoals verzekering en opslag.

Als u liever geen goudstaaf in huis wilt hebben, of bij de bank in de kluis, bieden goudindexfondsen uitkomst. Daarmee kunt u de onderliggende prijs van goud volgen zonder het edelmetaal fysiek te bezitten. 

Verder kunt u beleggen in goudgerelateerde aandelen, zoals goudmijnbedrijven. Dergelijke effecten zijn echter behoorlijk gevoelig voor koersschommelingen. 

Tot slot kunt u alternatieve beleggingen kopen, zoals door goud afgedekte cryptomunten of valutatransacties. Dit is wel een optie voor meer ervaren beleggers.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be