Guru's zeer pessimistisch voor tweede halfjaar

6 juli 2020 - 07:22u

Guru's zeer pessimistisch voor tweede halfjaar

Hoewel juni nog een prima beleggingsmaand was, zijn de analisten somberder dan ooit. Voor de komende zes maanden is de prognose zelfs nog nooit zo negatief geweest, aldus de maandelijkse Beursenquête van Corné van Zeijl van Actiam.

at zegt niet alles want ook bij de vorige peiling waren de pessimisten in de meerderheid. Deze sombere visie bleek achteraf onterecht. Al met al is over het tweede kwartaal de AEX met 15,8% gestegen en inclusief dividend zelfs met 16,9%.

Stemming juli

De stemming onder de beursexperts voor juli is als volgt:

  • 14,9% is optimistisch (dat was vorige maand nog 21,7%)
  • 28,4% is neutraal (tegen 26,7% vorige maand)
  • 56,7% is pessimistisch (was 51,7%)
  • Saldo: -41,8%.

Verwachtingen langere termijn: somberder dan ooit

De verwachtingen voor de komende zes maanden wijken niet veel af van die voor juli. Maar liefst 55% denk dat de AEX het jaar een stuk lager zal uitluiden dan het huidige niveau. Deze uitslag is nog nooit zo negatief geweest sinds de start van deze enquête, in 1999.

Ook hier wordt met de vinger naar de techsector gewezen. Een analist met een lange staat van dienst bracht de 'Nifties-Fifties' uit de jaren zeventig in herinnering. "Toen werd de markt ook geleid door een aantal (50) bedrijven die altijd maar door zou groeien. Maar dat verhaal is in tranen geëindigd", vertelt Van Zeijl. Hij wijst erop dat het toen wel een decennium duurde voordat dat het “Nifty-Fifty”-effect volledig uit de markt was gestroomd.

Dit zijn de verwachtingen voor de langere termijn:

  • 13,4% is optimistisch (dat was vorige maand nog 18,3%)
  • 31,3% is neutraal (tegen 33,3% vorige maand)
  • 55,2% is pessimistisch (dat was 48,30%)
  • Saldo: -41,8

Vrees over Amerikaanse economie

De speciale vraag ging ditmaal over de Amerikaanse economie. Van Zeijl wilde graag weten: Welke factor zal het grootste effect op de Amerikaanse economie krijgen in het komende halfjaar?

De antwoordmogelijkheden waren:

  • De verkiezingsstrijd tussen Biden en Trump
  • De tweede coronagolf
  • Het mogelijk aflopen van de steuncheques eind juli
  • Oplaaien van onlusten
  • Iets anders...

De experts zijn duidelijk het meest bevreesd voor de effecten van een mogelijke tweede coronagolf. Dat is misschien niet zo vreemd, gelet op de forse toename van het aantal besmettingen met Covid-19 in de afgelopen dagen. Maar liefst 44% van de respondenten koos voor dit antwoord.

Op de tweede plaats staat de verkiezingsstrijd tussen Biden en Trump. Het belooft een heftige strijd te worden, met een ongekende hoeveelheid moddergooien, zo voorspelt Van Zeijl. Ook een mogelijke handelsoorlog zit veel experts niet lekker.

Inberg beste guru 1e halfjaar

Wat te doen in het tweede halfjaar? Welke analist moeten we volgen? Wel, Nico Inberg van het toonaangevende online platform IEX Premium heeft in het eerste halfjaar het beste gescoord van de toonaangevende guru's in Nederland.

Dat blijkt uit een update van de Belegger Kooplijst-competitie. Inberg gaat aan kop mede dankzij zijn inzet op laadpaalspecialist Alfen.

Dat aandeel kreeg er l 118,4% bij dit jaar. Daarmee maakt hij zijn keuzes voor Basic-Fit (-31%) en Heijmans (-10.9%) meer dan goed.

Hafkamp scoort met Nvidia en Prosus

Tweede op de lijst is Martine Hafkamp. Zij scoort met Nvidia (+60,9%) en Prosus (+24,7%), maar Boskalis deed het helaas minder goed met een min van 23%. Dat aandeel kreeg er dit jaar al 118,4% bij.

Op de derde plaats staat nu Cees Smit. Hij ging na het eerste kwartaal - waarin de doos van Pandora openging wat betreft corona-ellende - aan de leiding.

Mooie plus Flow Traders

Dat was vooral te danken aan zijn keuze voor Flow Traders. Dat aandeel staat nog steeds behoorlijk in de plus (+53,6%). Ook Nokia presteert prima met +18%, maar AMG (-27,1%) drukt zijn resultaat.

Na Cees Smit schrijft alleen Peter Paul de Vries nog groene cijfers. De andere deelnemers hebben de zware verliezen van Q1 nog niet (helemaal) goed kunnen maken.

Molensteen Fugro

John Beijer is helaas de hekkensluiter. Hij had Fugro op zijn lijstje staan, maar die hangt als een molensteen om zijn nek met een min van bijna 65%. Ook ArcelorMittal (-40,3%) en Bpost (-41,9%) staan fors in het rood.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be