Lekker bakkie Douwe Egberts

8 juni 2020 - 14:32u

Lekker bakkie Douwe Egberts

Zou het een record zijn? De beursgang van Douwe Egberts in tien dagen. In ieder geval werd het een denderend succes. En dat zonder enige inbreng van particuliere beleggers.

De grootste introductie in Europa dit jaar was direct een hit. De eerste koers van JDE Peet's was al ruim tien procent hoger dan de intekenkoers van 31,50 euro. En de slotkoers op de eerste beursdag stond zo'n 14 procent hoger. Nu gaat het aandeel voor ruim 37 euro van de hand. 

 

IEX Premium

Komt het doordat het allemaal zo snel is gegaan dat er op Guruwatch nog geen openbare adviezen zijn van de guru's? 

IEX Premium heeft wel een advies gegeven. Deze toonaangevende online beleggingsadviseur heeft het fonds, na de sterke stijging na de introductie, op neutraal staan.
Analist Martin Crum noemt het een mooi defensief fonds. En 
met een marketcap van afgerond €18 miljard is de verwachting gerechtvaardigd dat JDE Peet's op termijn wordt opgenomen in de AEX-index.

Koffie en thee wordt toch wel gedronken, Covid-19 crisis of niet: ruim 130 miljard kopjes op jaarbasis zelfs. Die crisisbestendigheid van JDE Peet's komt wel met een stevig prijskaartje. 

Vandaar dat het fonds op basis van de huidige multiples weinig upside meer heeft, aldus Crum. IEX Premium trapt daarom af met een neutraal rating.

Geen dure roadshow

JDE Peet's, dat eigenaar is van de Peet's Coffee-keten in de VS, haalde met de beursintroductie zo’n 2,25 miljard euro op, tien dagen nadat het had laten weten naar de beurs te willen gaan, en zonder roadshow langs grote beleggers.

De razendsnelle beursgang - de één na grootste van het jaar wereldwijd – laat zien dat er onder institutionele beleggers veel vraag is naar dergelijke beursgangen, ondanks de onzekerheden die werden veroorzaakt door de Covid-19-pandemie, aldus Barron’s.

 
 
  
 
 
 

Veel belangstelling

Bij de beursintroductie heeft de Amerikaanse grootaandeelhouder Mondelez bijna 10 miljoen van zijn aandelen - in waarde ongeveer 300 miljoen euro - op de secundaire markt verkocht. Acorn Holdings, de holdingmaatschappij van JDE Peet’s die wordt gecontroleerd door de Duitse particuliere investeerder JAB, verkocht voor 1,25 miljard euro aan aandelen. Er werd voor 700 miljoen euro aan nieuw uitgegeven aandelen verkocht.

Nederlandse particulieren konden niet inschrijven op de emissie, omdat de beursgang zo halsoverkop plaatsvond dat het prospectus niet op tijd klaar was. Inmiddels kan er via bijna alle brokers in het aandeel gehandeld worden. 

U bent thuis

De verwachting is dat de koers op termijn verder zal stijgen, vooral omdat het bedrijf meer dan driekwart van zijn omzet haalt uit verpakte consumentenproducten. Met andere woorden, koffie die thuis wordt geconsumeerd in plaats van in cafés.

Dit segment zal naar verwachting sterk groeien, aangezien miljoenen mensen nog steeds thuis zitten en werken vanwege de virusuitbraak.

Mooie cijfers

In 2019 genereerde JDE Peet's 6,9 miljard euro aan omzet en 1,6 miljard euro aan gecorrigeerde winst. De groei was de afgelopen twee jaar relatief vlak, wat vooral was te wijten aan de zwakke prijsstelling op de markt voor ongebrande koffiebonen, zo schreef Alexia Howard, een analist van Bernstein, maandag in een notitie.

Op de lange termijn verwacht Peet's een organische omzetgroei van tussen de 3% en 5%, en 5% tot 8% winstgroei. Er liggen voor Peet’s vooral groeikansen in China, waar de koffiemarkt gefragmenteerd en minder verzadigd is dan in bijvoorbeeld de VS.

Hoewel grote Amerikaanse rivaal Starbucks de Chinese markt domineert, is het marktaandeel van de afhaalgigant volgens Howard minder dan 40%, vergeleken met 70% in de VS. Een andere concurrent in China, Luckin Coffee, heeft te kampen met boekhoudschandalen en een mogelijke verwijdering van de Nasdaq.

Al met al suggereert dit volgens Barron’s dat er ruimte is voor Peet’s om verder te groeien.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be