Guru's: het kan alle kanten op

10 april 2020 - 07:55u

Guru's: het kan alle kanten op

De guru's zijn het niet eens in welke fase van de correctie we zitten. En zo hoort het ook. Instituten zijn bullish, Goldman en J.P Morgan waarschuwen en econoom El-Erian denkt dat de tijd dat beleggers alles verkopen voorbij is.

Goldman Sachs

Zo waarschuwt David Kostin, hoofdstrateeg Amerikaanse beleggingen van Goldman Sachs, dat wie denkt dat de kust veilig is na de opleving op de beurzen, bedrogen kan uitkomen. De neerwaartse risico's zijn een stuk groter dan het opwaarts potentieel, aldus Kostin in een telefonisch interview waar MarketWatch over bericht. 

In het ernstigste geval kan de S&P 500 aan het eind van het jaar uitkomen rond 2.000 punten, wat neerkomt op een daling van bijna 25%. Het opwaarts potentieel daarentegen bedraagt 10%. Dat zou duiden op een indexstand van 3.000 punten.

J.P Morgan

Ook Mislav Matejka, hoofd wereldwijde aandelen bij JPMorgan, is niet erg positief. In een notitie begin deze week schreef hij volgens MarketWatch dat er een aanzienlijke kans bestaat dat de wereldeconomie vanwege een zwakke vraag, slechte arbeidsmarkten, dalende winsten, zwakke kredietmarkten en lage olieprijzen wel eens in een vicieuze cirkel zou kunnen belanden.

Wat Matejka vooral zorgen baart, is dat de huidige recessie is veroorzaakt door een schok in de vraag van consumenten, die normaal gesproken bijdraagt aan circa 70% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) in de Westerse economieën. Veel werknemers over de hele wereld kunnen immers niet meer in hun levensonderhoud voorzien door de sluiting van niet-essentiële bedrijven.

Pimco

Anderzijds is er El-Erian, de voormalige topman van investeringsbedrijf Pimco, die recent zei dat de tijd dat beleggers alles verkopen nu wel voorbij is. Maar dat wil volgens hem niet zeggen dat de lichten al op groen staan. "Als u het gevoel heeft dat het allemaal OK is, koop dan de index. ... Ik denk dat we er nog niet zijn," zei hij vorige week.

Portefeuille opschonen

El-Erian zei woensdag dat beleggers nog steeds goede mogelijkheden hebben om de kwaliteit van hun portefeuilles te verbeteren. Hij adviseerde obligaties of aandelen van bedrijven met weinig geld in kas, een zeer negatieve cashflow of grote schuldverplichtingen van de hand te doen.

Bedrijven met deze kenmerken zijn mogelijk afhankelijk van overheidsbijstand. El-Erian waarschuwt ervoor dat de meeste reddingsoperaties van bedrijven door overheden met een groot aantal voorwaarden gepaard zullen gaan, die wellicht de  kapitaalstructuur kunnen ondermijnen.

"Wees dus heel voorzichtig met handelen in bedrijven van lage kwaliteit, of het nu obligaties met hoge opbrengst zijn of bepaalde aandelen," waarschuwde hij.

Instituten positief

Grote beleggers zoals pensioenfondsen zijn het meest optimistisch gestemd over de financiële markten sinds 2018.

Dat blijkt uit een enquête die RBC Capital Markets hield onder 185 institutionele beleggers.

"Onze respondenten zijn zeer optimistisch over aandelen; het meest optimistisch sinds we in het eerste kwartaal van 2018 met ons onderzoek zijn begonnen", schrijft Lori Calvasina, hoofd Amerikaanse aandelen bij RBC Capital Markets, in een notitie, waar MarketWatch over bericht.

Institutionele beleggers noemden drie redenen voor hun optimisme: Aantrekkelijke waarderingen, het vertrouwen dat de Fed doet wat nodig is en de overtuiging dat de economische schade van de gezondheidscrisis te managen valt.


Op korte termijn nog meer ellende

De meeste respondenten verwachten dat de beurzen op korte termijn nog verder beneden zullen gaan. Meer dan tweederde verwacht dat de S&P 500-index zal dalen tot boven het niveau van 2.100 punten. Dat is een neergang van bijna 9% vergeleken met het slot op 23 maart van 2.304 punten.

Meer dan de helft verwacht dat de index tijdens de komende drie maanden verder zal dalen, voordat de weg omhoog wordt opnieuw zal worden ingezet. 

'Voor eind september weer normaal'

Zo’n 78% van de ondervraagden gaf aan dat een daling in nieuwe coronavirusgevallen nodig is voor de aandelenmarkt kunnen stabiliseren. Volgens een meerderheid van de ondervraagden zal het zakenleven 'weer normaal worden' voor het einde van september. 


Angst en beven

Veel beleggers kijken met angst en beven naar de impact van de pandemie op de bedrijfswinsten. Grote beleggers verwachten volgens RBC een gemiddelde winst per aandeel van ondernemingen die genoteerd zijn aan de S&P-500 van 130 dollar voor dit jaar. Dat is maar liefst 22% lager dan in 2019. Voor volgend jaar voorspellen ze een gemiddelde winst-per-aandeel van 158 dollar. 

Alhoewel dat natuurlijk een dreun is van jewelste, zijn de koersen van aandelen zoveel gedaald dat de stieren in de markt een optimistisch beeld schetsen van de toekomst.

In de tweede helft van het jaar vooruitkijken

Tijdens de tweede helft van dit jaar zullen beleggers vooruit beginnen te kijken naar de winst van 2021 om de prijs van de markt te bepalen. Een winst per aandeel van 158 dollar zou een stand van de S&P 500 rechtvaardigen van minstens 2.639 punten, aldus FactSet. 

Gezien het feit dat ongeveer de helft van de respondenten gelooft dat de Fed de rentetarieven in de buurt van nul zal blijven houden en het opkoopprogramma in het komende jaar zal handhaven, zou een hogere stand van rond de 3.000 punten ook een mogelijkheid zijn.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be