Koop wanneer het bloed door de straten loopt

20 maart 2020 - 07:00u

Koop wanneer het bloed door de straten loopt

Er is goed nieuws en er is slecht nieuws. Het goede nieuws is: er komt een keer een einde aan de daling van de beurskoersen. Het slechte nieuws is: we weten niet wanneer.

Tenminste, behalve de Amerikaanse zakenbank Jefferies. Die lijkt het wel te weten, gezien de adviezen die vanochtend vroeg op Guruwatch zijn geplaatst. Een lange rij van koopadviezen (15) met nauwelijks uitzonderingen.
Oftewel Jefferies hanteert de oude beurswijsheid. Koop wanneer het bloed door de straten loopt. Waaraan toegevoegd moet worden. Koop wat je begrijpt.

En ook de gerenommeerde vermogensbeheerder Schroders benadrukt in een analyse dat na dit soort dalingen in het verleden de daarop volgende vijf jaren op de aandelenbeurzen de hoogste rendementen zijn behaald.

Hoe diep de crisis ook is, markten veren terug

Het is voor nu onmogelijk om te voorspellen welke kant het uit gaat, omdat de ernst van de gevolgen op lange termijn nog niet duidelijk is. Maar wat de geschiedenis ons leert, is dat de markten op termijn altijd terugveren.

De S&P500 kelderde op 20 november 2008 met 6,7%. Maar in de vijf jaren daarna bedroeg het totaal rendement 164%, oftewel 21% geannualiseerd.

Contraire investeerders

In de jaren 2008-2009 zuchtten de markten onder de financiële crisis. Het was niet eenvoudig om op dat moment te geloven dat een belegging van 10.000 dollar aan het begin van dat turbulente jaar zou groeien tot 26.400 dollar vijf jaar later. Dergelijke crises trekken contraire investeerders aan, zoals Warren Buffett die in september 2008 maar liefst 5 miljard dollar in Goldman Sachs investeerde.

Iedereen weet dat resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst zijn. Maar feit is dat de aandelenmarkten over de langere termijn een opwaartse trend vertonen. De afgelopen 30 jaar hebben ze gemiddeld goede rendementen gerealiseerd, ondanks de soms behoorlijk scherpe dalingen. 

'In- en uitstappen is dodelijk'

Enige voorwaarde is wel dat u als belegger de wilde achtbaanrit op de beurs kunt en durft uit te zitten. Zoals Martine Hafkamp vanmorgen in haar column al schreef: “In- en uitstappen, of dat nou in de lift of op de trap is, is dodelijk.”

Laatste blogposts

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Sinds de Grote Recessie waren er 260 hoogtepunten

4 maart 2024 - 15:54u

De koersen staan op recordniveaus. Toch zijn er beleggers die nu nog volop in de markt investeren. En daar is niets mis mee want het vestigen van record op record is v... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be