Adyen alom getipt voor 2020

9 januari 2020 - 14:46u

Adyen alom getipt voor 2020

De Nederlandse guru's hebben de hoogste verwachtingen van betalingsverwerker Adyen in het komende jaar. En daarin staan ze niet alleen.

Vandaag kwam de gerenommeerde Amerikaanse investeringsbank JPMorgan Cazenove met een rapport waarin de aankoop van het al sterk gestegen aandeel wordt aanbevolen. Het koersdoel voor Adyen wordt verhoogd van 800 naar 900 euro.

De bank stelt vast dat Adyen ook in de tweede helft van 2019 weer diverse grote nieuwe klanten binnenhaalde. Adyen liet recent weten dat nieuwe klanten goed zijn voor circa 20 procent van de groei.
"De nieuwe pijplijn lijkt dan ook te voldoen aan de verwachtingen of zelfs de verwachtingen te kloppen", aldus deze guru. 
J.P. Morgan acht de kans groot dat Adyen de consensus van de analisten gaat overtreffen, helemaal wanneer eBay een significant deel van zijn betalingsvolumes overdraagt aan Adyen in de tweede helft van dit jaar. 

Ook Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bofa en UBS bevelen het fonds aan.

Laaggespannen

De Nederlandse analisten hebben naast Adyen ook ABN Amro en Aegon op hun voorkeurslijstje staan. Randstad kunnen we volgens hen beter mijden.

De verwachtingen van beursexperts voor 2020 zijn verder laaggespannen, zo blijkt uit de de maandelijkse expertenquête van Corné van Zeijl van Actiam. De gemiddelde prognose voor de AEX-index bedraagt 610,10 punten. Dat komt neer op een stijging van nog geen 1%.

777 punten

De hoogste prognose die is afgegeven bedraagt 777 punten en de laagste 451. Maar liefst 41% van de respondenten verwacht dat de AEX aan het eind van het jaar op verlies staat. De laatste keer dat de experts zo terughoudend waren was in 1999.

Volgens Van Zeijl gaan de meeste professionals komend jaar uit van een lichte rentestijging, wat natuurlijk geen wenkend perspectief is voor de aandelenmarkt. Bovendien zijn de koersen afgelopen jaar behoorlijk op de muziek vooruitgelopen, waardoor de koers/winstverhoudingen fors zijn opgelopen, van 11,9 naar 17,1.

De factoren die het sentiment in 2020 zullen bepalen zijn nagenoeg hetzelfde als in 2019: de Brexit, de handelsoorlog en een mogelijke rentestijging. Alleen de Amerikaanse presidentsverkiezingen kunnen aan het rijtje worden toegevoegd.

Optimisme voor januari

Het is wel opvallend dat het optimisme voor deze maand flink is gestegen. Maar liefst 44% verwacht een mooie stijging van de beurs en slechts 20% een daling.

Van Zeijl wijst erop dat de beursexperts voor december ook al aardig positief waren en dat de AEX-index toen met 7 punten is opgelopen. Dat betekent dat - als de voorspellingen uitkomen - we na januari al het leuks wel zo'n beetje achter de rug hebben.

Dit komt ook overeen met de verwachtingen voor het komende halfjaar: 35% verwacht een daling en slechts 25% een stijging.

Beursexperts zaten er in voorspelling 2019 flink naast

De experts die hebben deelgenomen aan de enquête van Actiam zaten er met hun voorspelling voor de eindstand van de AEX in 2019 flink naast, zo constateert Van Zeijl. De gemiddelde prognose was 501 punten: nog geen 3% boven het slot van 2018. In werkelijkheid veerde de AEX met maar liefst 24% op.

Hieronder ziet u het verschil tussen verwachtingen en uitkomst door de jaren heen:


Een schrale troost was wel dat aandelen de favoriete beleggingscategorie van de experts waren:

Daar hadden ze achteraf gelijk in, als we de rendementen voor verschillende beleggingscategorieën op een rij zetten:

  • De MSCI World index: +34%
  • Wereldwijde obligaties: +16%
  • Goud: +21%
  • Wereldwijd vastgoed: +27%.

Aandelenkeuzes van 2019

Kijken we naar de aandelenkeuzes voor 2019, dan waren de toppers allemaal er allemaal goed uitgepikt. Galapagos en ASML stonden bovenaan: een terechte keuze, gelet op hun koersstijgingen van respectievelijk 132% en 92%.

De floppers het echter overall beter dan de toppers: zij behaalden een gemiddeld rendement van 59,5%, tegen 49,1% voor de toppers. Maar Van Zeijl wijst erop dat dit vooral te danken is aan één aandeel dat zo'n grote klapper maakte, dat het beeld in één keer scheef werd getrokken: Altice Europe.

Toppers 2019 Rendement Floppers 2019 Rendement
Galapagos +131,5% Altice +228,3%
ASML +92,3% ArcelorMittal -14,2%
KPN +3,9% RELX +22,9%
ING +12,6% Gemalto +1,1%
Aegon +4,3%    


Aandelenkeuzes voor 2020

Bij de aandelenselectie voor 2020 voert Adyen het lijstje met toppers aan, gevolgd daar ABN Amro, Aegon en op een gedeelde vierde plaats good old Shell en Ahold Delhaize. De beursexperts hebben hoge verwachtingen van de nieuwe CEO van Aegon.

Van Zeijl vindt de keuze van Randstad als grootste flopper opmerkelijk. "Maar goed, dat aandeel is ondanks de econmische terugval met 36% gestegen. In dat opzicht is dat wel een logische keuze", meent hij.

Verder staan de veilige havens Wolters Kluwer en Unilever bij de floppers. Tot slot prolongeert ArcelorMittal zijn plek bij de floppers. Komend jaar zal blijken of dat wederom terecht is.

Toppers 2020 Saldo* Floppers 2020 Saldo
Adyen 9 Randstad -12
ABN Amro 6 ArcelorMittal -7
Aegon 6 Unilever -4
Royal Dutch Shell 5 NN Group -4
Ahold-Delhaize 5 Wolters Kluwer -3


* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be