Royal Dutch Shell of toch goud?

19 december 2019 - 07:11u

Royal Dutch Shell of toch goud?

Het toonaangevende Amerikaanse financiële weekblad Barron's heeft Royal Dutch Shell voor volgend jaar getipt als de allerbeste belegging.

Het gerenommeerde weekblad Barron’s (financiële informatie en marktontwikkelingen), gepubliceerd door Dow Jones, komt jaarlijks met de beste tien aandelen om in te beleggen. 

En wie staat er voor 2020 op nummer één dit jaar? Koninklijke Olie oftewel Royal Dutch Shell. Het olie- en gasbedrijf dat de eerste doelbewuste schreden zet in de transitie van fossiele naar groene energie. Dit is de argumentatie van Barron's: 

1. Royal Dutch Shell

De energiesector was de slechtst presterende dit jaar, en de afgelopen tien jaar. Maar volgens Barron’s staat de sector aan de vooravond van een omslag omdat er weer meer geld wordt gepompt in nieuwe olie- en aardgasprojecten en aandelenopkoopprogramma’s. 

Shell wil van 2021 tot 2025 zo’n 20 miljard dollar teruggeven aan aandeelhouders, in de vorm van dividenduitkeringen en aandeleninkoop. Dat is meer dan de helft van de huidige marktwaarde. Oswald Clint, een analist bij Bernstein, voorspelt een koersstijging van 50% van dit aandeel, dat overigens niet hoger staat dan in 2009.

Of toch goud?

Citibank raadt beleggers daarentegen aan om goud te kopen, met name omdat er weinig kans is dat de Amerikaanse centrale bank volgend jaar de rente verhoogt.

"De lat voor de Fed om volgend jaar de rente te verhogen ligt extreem hoog," vertelde Citigroup directeur Aakash Doshi in een telefonisch interview aan Bloomberg News.

Rente verlagen

Volgens hem is het risico momenteel eerder dat de groei van de wereldeconomie vertraagt, is de inflatie aan de lage kant en zullen de handelsspanningen tussen de VS en China ook in 2020 blijven voortduren. We denken dat de lat om de rente te verlagen en het beleid te versoepelen lager ligt, aldus Doshi.

Citigroup verwacht dat de goudprijs op de grondstoffenbeurs Comex in New York volgend jaar gemiddeld rond de 1575 dollar per ounce zal liggen, met een piek van 1600 dollar. Goud bereikte op donderdag een prijs van rond de 1480 dollar per ounce.

Stijgende prijs

De goudprijs is dit jaar met 15% gestegen, en is volgens Bloomberg op weg naar de grootste jaarwinst sinds 2010. Dat komt doordat centrale banken dit jaar wereldwijd de teugels hebben laten vieren om de wereldeconomie vlot te trekken. De handelsoorlog tussen de VS en China heeft immers tot een vertraging van de groei van de wereldeconomie geleid.

Tijdens de laatste beleidsvergaderingen van dit jaar lieten de Fed en de ECB de tarieven ongewijzigd. Ook gaf de Amerikaanse centrale bank aan de rente volgend jaar hoogstwaarschijnlijk ongemoeid te laten.

Fed-voorzitter Jerome Powell liet weten dat hij alleen een eventuele renteverhoging zou steunen indien zich “een aanzienlijke stijging van de inflatie" gedurende een langere periode zou voordoen.

Fed-beleid

Volgens Doshi heeft het beleid van de Fed geleid tot een vermindering van de opportuniteitskosten om goud aan te houden: andere beleggingen leveren minder op dan voorheen, en er is dus minder sprake van misgelopen rendement.

Ook zou het rente- en inflatiebeleid van de Fed een negatieve impact kunnen hebben op de koers van de Amerikaanse dollar, en dat is traditioneel goed voor de goudprijs. Het edelmetaal wordt immers door velen beschouwd als een veilige haven in onzekere tijden.

'Veilige haven'

Volgens Citigroup zou de goudprijs in 2021 of 2022 zelfs een nieuw hoogtepunt kunnen bereiken van meer dan 2000 dollar.

Een onverwachte handelsovereenkomst tussen de VS en China en een aanzienlijke vermindering van handelstarieven vormen het grootste risico voor de goudprijs op de zeer korte termijn, aldus Doshi.

Laatste blogposts

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Sinds de Grote Recessie waren er 260 hoogtepunten

4 maart 2024 - 15:54u

De koersen staan op recordniveaus. Toch zijn er beleggers die nu nog volop in de markt investeren. En daar is niets mis mee want het vestigen van record op record is v... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be