Engelen beleggen in biotechaandelen

11 december 2019 - 13:13u

Engelen beleggen in biotechaandelen

Het kan wel twintig jaar duren voor een potentieel medicijn op de markt komt. Kortom, engelengeduld is nodig voor belegging in biotechfondsen.

En niet alleen moet u dus extreem veel geduld hebben, u moet ook kunnen verdragen dat, als het medicijn geen groen licht krijgt van de goedkeuringsautoriteiten - en die kans is aanzienlijk - u uw geld kwijt bent, aldus Ilse de Witte, redacteur bij Trends.

Speciaal plekje

De Brusselse beurs heeft een speciaal plekje in haar hart voor biotechnologie. “Best veel kleine Belgische beleggers kopen aandelen van bedrijven die medicijnen ontwikkelen of behandelingen van ziektes testen. Vaak verdienen die bedrijven weinig of niets. Ze verbranden alleen cash en kunnen geen dividend uitkeren.” 

Sommige beleggers krijgen een goed gevoel bij investeren in een oplossing voor bepaalde ziektes, maar de meesten hopen vooral op hoge winsten als blijkt dat een behandeling aanslaat. Maar zelfs als dat het geval is moet het medicijn nog goed verkopen, en dat lukt ook niet altijd.

Drie fases

Lenny van Steenhuyse, analist bij KBC Securities, legt uit: “Er zijn drie fases klinische onderzoeken. Eerst wordt de veiligheid getest op een kleine groep mensen. Daarna de efficiëntie; eerst bij een kleine groep patiënten en daarna bij een grote.”

De resultaten van die testen zijn heel belangrijk voor de koersen. “Een voorbeeld is Asit Biotech van afgelopen november. Hun middel tegen graspollenallergie bleek nauwelijks te werken, waardoor het aandeel vrijwel waardeloos werd.”

'Galapagos sloot deal van het jaar'

Volgens Van Steenhuyse was de overeenkomt die Galapagos met Gilead sloot ‘de deal van het jaar’. Gilead had miljarden over voor exclusieve toegang tot de belangrijkste producten van Galapagos, dat onder andere medicijnen ontwikkelt voor reuma. Dat is natuurlijk een enorme markt.

Die overeenkomst verandert wellicht de spelregels in de sector, denkt hij. "Tot nu toe konden biotechnologiebedrijven alleen hopen op een volledige overname door een farmabedrijf. Dit is de eerste keer dat zo’n diepgaande alliantie wordt aangegaan, waarbij het biotechbedrijf zijn autonomie behoudt. In Europa gaat Galapagos voor het eerst proberen een medicijn zelf te vermarkten, samen met Gilead.”

Meest kansrijk

Welke bedrijven zijn volgend jaar dan het meest kansrijk? “Galapagos is in ieder het geval het meest mature bedrijf op de Brusselse beurs. Ook voor de biofarmagroep UCB staan allerlei afspraken met beleggers op de agenda, maar 2020 kan ook weleens het jaar worden waarin argen-X volwassen wordt.

"We verwachten in de tweede jaarhelft de resultaten van de fase 3-studie naar efgartigimod als middel voor patiënten met myasthenia gravis, een auto-immuunziekte met spierzwakte en vermoeidheid als symptomen", merkt Van Steenhuyse op. "Als die positief zijn, is de kans groter dat het middel ook voor andere ziektebeelden positieve resultaten kan neerzetten."

Minder geschikt voor particuliere beleggers

Andere Belgische biotechnologiebedrijven zoals Celyad, Bone Therapeutics, Oxurion en Sequana Medical staan veel verder van een commercialisatie, weet hij.

Beleggen in bedrijven die enkel producten hebben in fase 1 of fase 2 vindt de analist niet zo’n goed idee voor particuliere beleggers. "Het is voor professionele beleggers al heel moeilijk het potentieel van medicijnen en de kans van slagen in te schatten."

Pharming

Pharming is eigenlijk geen biotechfonds maar een daadwerkelijke producent van medicijnen. Met een pijplijn, zegt men, dat dan wel weer.

Volgens analist Nico Inberg van IEX Premium kan dit aandeel profiteren van problemen bij concurrent Berinert.
Berinert heeft in het Verenigd Koninkrijk problemen met de aanlevering van zijn product. 

Ruconest

"Wat er precies aan de hand is, is onduidelijk, maar patiënten en medici in het Verenigd Koninkrijk worden geadviseerd over te stappen op andere medicijnen, waaronder Ruconest", aldus Inberg.

De analist wijst op een vergelijkbare situatie in 2017, toen Shire zijn middel Cinryze niet kon leveren. "Het verschil tussen toen en nu is dat destijds Ruconest gratis werd verstrekt, om patiënten te helpen, maar nu moet er gewoon betaald worden voor Ruconest", aldus Inberg. "Dat gaat voor extra omzet in het vierde kwartaal zorgen, en wellicht ook in het komende jaar", voegde de analist toe. "Een aardig steuntje in de rug", vindt Inberg, dat tevens laat zien dat Ruconest "een prima alternatief" is.

IEX heeft een Neutraal advies op Pharming. Posities kunnen volgens Inberg richting de volgende kwartaalcijfers gewoon worden aangehouden.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be