Gaat goud knallen in 2020?

6 december 2019 - 11:48u

Gaat goud knallen in 2020?

ING geeft zijn visie op beleggen in grondstoffen, en een fiks aantal handelaren op Wall Street speculeert op een record goudprijs volgend jaar.

Speculanten op de New Yorkse goudoptiemarkt hebben deze week - volgens dit artikel van Bloomberg News - in totaal een bedrag van 1,75 miljoen dollar ingezet op 5000 opties die ze het recht geven om goud te kopen in juni 2021 voor 4000 dollar per troy ounce (31 gram). De opties werden verkocht voor 3,50 dollar per ounce.

Deze handelaren gokken er dus op dat de goudprijs in minder dan twee jaar verdrievoudigt in prijs.
Denkt grondstoffen specialist ING er net zo over?

Zorgen en onzekerheid

In het komnde jaar zullen aanhoudende zorgen over de wereldeconomie en grote onzekerheid omtrent de handelsoorlog tussen de twee economische grootmachten zullen volgens Warren Patterson en Wenyu Yao, analisten van ING, opnieuw een grote rol spelen.

In hun “2020 Commodities Outlook” op de website van ING kijken de analisten vooruit naar wat grondstoffen als olie, goud, koper, ijzererts, steenkool en sojabonen volgend jaar gaan doen.

Ruwe olie

Volgens ING zal de oliemarkt in de eerste helft van 2020 terugkeren naar een overschot, waardoor de prijzen zullen dalen. Een vat ICE Brent ruwe olie zal in de eerste zes maanden van volgend jaar gemiddeld 59 dollar kosten, terwijl er een gemiddelde van 62 dollar voor het hele jaar wordt voorspeld. ING voorspelt een dieptepunt van 58 dollar in het tweede kwartaal, en een hoogtepunt van 67 dollar in het vierde kwartaal.

De analisten gaan er in dit scenario vanuit dat OPEC de huidige productieverlaging verder zal uitbreiden in het eerste kwartaal van 2020. Het oliekartel heeft een vergadering in Wenen op 6 december, waar meer duidelijk zal worden verschaft.

Verder zal het prijsverloop van olie net als in 2019 ook volgend jaar sterk bepaald worden door de vraag. Er zal veel afhangen van hoe snel China en de VS tot een oplossing komen in hun slepende handelsconflict.

Goud

In deze economisch onzekere tijden neigen veel beleggers ernaar hun toevlucht te zoeken in veilige investeringen. Geen wonder dat de goudmarkt, gezien de groeiende onzekerheid in de wereldeconomie, met vertragende groei en oplopende handelsspanningen, een sterk jaar achter de rug heeft, met een meerjarig hoogterecord van 1,554 dollar per ounce. Verder gaf het meer gematigde monetaire beleid van centrale banken het edelmetaal een verdere steun in de rug. ING voorspelt voor 2020 een gemiddelde goudprijs van $1.475 per ounce.

Koper

De koperprijs stond in 2019 onder druk aan de vraagkant vanwege de handelsruzie, wat tot gevolg had dat de wereldwijde productieactiviteiten vertraagden en er minder behoefte was aan koper vanuit Europa en China. Terwijl de vraag afnam, groeit het aanbod van koper nog steeds, vooral in China. ING is naar eigen zeggen “slighty bearish,” en voorspelt voor volgend jaar een gemiddelde koperprijs op de London Metal Exchange (drie maanden contract) van 5.750 dollar per ton.

Ijzererts

Het was een volatiel jaar op de ijzerertsmarkt. Dat kwam onder meer door een ongeluk bij de Vale dam in Brazilië, waardoor de grootste ijzerertsproducent ter wereld gedwongen werd  90 miljoen ton capaciteit uit de markt te nemen. De ijzerertsprijs steeg daardoor naar een hoogtepunt van 124 dollar per ton, maar is inmiddels teruggezakt naar 80 dollar per ton vanwege een herstel van Chinese havenvoorraden.

Het wordt er in 2020 volgens ING niet veel beter op. Dat komt doordat Brazilië bezig is met een capaciteitsherstel, terwijl er aanhoudende onzekerheid is over de wereldeconomie. ING verwacht een gemiddelde prijs voor ijzererts van $81 per ton voor 2020.

Steenkool

De Europese kolenprijzen zijn dit jaar met 35% gedaald, en nu wordt steenkool voor net boven de 50 dollar per ton verhandeld. De prijsvooruitzichten voor kool blijven volgens ING zwak, vooral vanwege de transitie van kolen naar gas voor het opwekken van energie in Europa.

Sojabonen

ING verwacht dat de prijs voor sojabonen op de Chicago Board of Trade (CBOT) volgend jaar zal oplopen naar een gemiddelde van 9,10 dollar per bushel. Dat komt doordat Amerikaanse boeren dit jaar minder sojabonen hebben verbouwd vanwege de handelsruzie tussen de VS en China.

Net als als bij de bovengenoemde grondstoffen, zal er ook in deze markt veel afhangen van het verdere verloop van het handelsconflict, besluit ING.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be