Guru's: recessie dreigt in VS en EU

22 augustus 2019 - 07:12u

Guru's: recessie dreigt in VS en EU

Er is een kans van 70 procent op een recessie in Europa en ook in de VS staan alle signalen op rood.

De gerenommeerde econoom El-Erian schat de kans op een aanstaande recessie in de EU zo hoog omdat door binnenlandse problemen in het VK, Italië en Duitsland de economieën in deze toonaangevende Europese landen vastlopen.

Europa verliest snel momentum, waardoor het handelsblok ‘op het randje van een inzinking staat’, waarschuwt de hoofdadviseur van Allianz in een interview met Financial News. Brexit blijft de Britse politiek domineren en de Duitse economie - de op 3 na grootste ter wereld - kromp in het tweede kwartaal met 0,1%. Het Italiaanse bbp is ook afgevlakt, door de politieke crisis in het land.

Druk met eigen problemen

“De vijf grote economieën in Europa worden allemaal afgeleid door hun eigen problemen”, zegt El-Erian, die ook refereert aan Frankrijk en Spanje. “Er wordt vrijwel niets klaargespeeld. Uit die landen komt geen beleid om de groei aan te jagen.”

Steen Jakobsen, hoofdeconoom bij SaxoBank, gaat nog een stapje verder. “Wij zien een kans van 50% dat de VS in een recessie raakt, en een kans van 80% dat dat in Europa gebeurt.”

InvestorPlace

Ook de website InvestorPlace ziet waarschuwingssignalen. Elke conjunctuurcyclus keert een keer om, zo schrijft de website. Hoewel in paniek alle stukken verkopen vaak slecht uitpakt, is het wel verstandig om voorbereid te zijn. InvestorPlace ziet drie waarschuwingslampjes oplichten.

1. Hoge schuldniveaus

In de vijf jaren voorafgaand aan de beurscrash van 2007 kon het niet op: de economie groeide met 2 tot 3% per jaar, de werkloosheid dook onder de 5% en zowel de winstcijfers van de S&P 500-bedrijven als de beurskoersen verdubbelden.

Maar ondanks deze welvaart ziet de Amerikaanse economie er opnieuw wankel uit. De hypotheekschuld komt opnieuw in de buurt van de niveaus van 2008 en de creditcardschuld is gestegen naar een nieuw record van 870 miljard dollar. De schuld van studieleningen is verdrievoudigd en de uitstaande bedrijfsschuld bereikt een nieuw record.

2. De recessie-indicator

Op 14 augustus waren beleggers getuigen van een zeldzame maar onheilspellende gebeurtenis: de tienjaarsrente dook onder de tweejaarsrente.

Deze omgekeerde rentecurve geldt als een redelijk betrouwbare recessie-indicator, aangezien alle vijf inversies van de rentecurve sinds 1978 zijn gevolgd door een recessie. De laatste keer dat dit fenomeen zich voordeed was in december 2005, twee jaar voordat de recessie toesloeg.

Het is dan ook niet verrassend dat beleggers en de supercomputers op Wall Street vorige week onmiddellijk uit aandelen stapten en obligaties aankochten.

3. Winstrecessie

De S&P 500-bedrijven die tot nu toe hun boeken over het tweede kwartaal hebben geopend, hebben gemiddeld een winstdaling van 0,72% gerapporteerd, zo blijkt uit cijfers van FactSet. In het eerste kwartaal was sprake van een daling van 0,21%. Aangezien een winstrecessie wordt gedefinieerd als twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei van de bedrijfswinsten, lijkt een winstrecessie nu een uitgemaakte zaak. 

Volgens FactSet zal de gemiddelde winst van de S&P 500-bedrijven dit jaar met maximaal 1,5% groeien. Dat is veel minder dan de groei van 6% die de experts begin 2019 nog voorspelden. 

De laatste winstrecessie was in het tweede kwartaal van 2016. De beursdaling die daarop volgde was beperkt: 4,1%. Maar deze keer kan de koersreactie een stuk heftiger zijn, waarschuwt InvestorPlace.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be