Guru's somber over beursklimaat

3 mei 2019 - 08:14u

Guru's somber over beursklimaat

Uit de maandelijkse enquête onder beursexperts van Corné van Zeijl, zelf ook beursexpert, blijkt dat men somber is gesteld over het beursklimaat voor mei.

Toch zijn er ook aandelen waar de guru's een stijging verwachten, met name: ING, KPN, Heineken en ASR. Van de volgende aandelen wordt een daling verwacht: ASML, AkzoNobel, Randstad en IMCD.

De experts zijn niet alleen somber over mei. De koersen zullen begin december lager staan dan nu verwacht 44 procent. Slechts zestien procent denkt dat over een half jaar de koersen gemiddeld hoger zullen staan dan nu.

Nou zeggen die verwachtingen veel maar niet alles. Zo waren de guru's ook somber voor april en dat werd een prima maand voor de longers. De AEX-index steeg met 4,1% en inclusief dividend steeg de AEX total return index zelfs met 5,0%.
Toch blijven de meeste guru's van mening dat de markt op zijn top is. 

Markt op zijn top

"De experts zien in de golf met nieuwe beursintroducties een indicator dat de markt zijn top wel heeft bereikt. Ook vindt men de winstcijfers over het eerste kwartaal niet overtuigend genoeg om een dergelijk koersstijging te rechtvaardigen", aldus van Zeijl.

De exacte cijfers voor mei: 

  • Optimistisch: 23,9%
  • Neutraal: 35,2%
  • Pessimistisch: 40,8% 
  • Per saldo: -16,9%

Ook somber voor de langere termijn

Van Zeijl over het sentiment voor de komende zes maanden: "Voor de wat langere termijn is de somberheid nog verder toegenomen. 16% verwacht een stijging terwijl maar liefst 44% ervan uitgaat dat de koersen over een half jaar lager staan dan nu."

Het is volgens Van Zeijl slechts één keer eerder voorgekomen dat de experts zo somber waren. En dat was in juli vorig jaar. "En let wel, de aandelenkoersen stonden toen een half jaar later daadwerkelijk een flink stuk lager."

Het sentiment onder experts voor de komende zes maanden:

  • Optimistisch: 15,5% 
  • Neutraal: 40,8%
  • Pessimistisch: 43,7%
  • Per saldo: -28,2%

Dollar zal verder gaan stijgen 

Deze maand voegde Van Zeijl een speciale vraag toe over de richting van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro. "35% verwacht een verdere stijging en 25% denkt dat de euro aan kracht gaat winnen."

"Men kijkt vooral naar het verschil in de rentepercentages hier en aan de kant van de oceaan. En naar de verschillen in economische groei. Sommige dollarbulls droegen nog de onzekerheid over de opvolging van Draghi, de aanstaande overwinning van de populistische partijen in de Europese verkiezingen en de gevolgen van Brexit aan." 

Aandelenkeuzes waren niet best

De aandelenkeuzes van experts voor april waren niet zo best. "Men had flink ingezet op Galapagos. Alleen dit aandeel daalde tegen de markttrend met 1,8%. De rest van de topaandelen steeg netjes in lijn met de rest van de markt."

Bij de floppers was vooral ASML de grote misser. "Dat aandeel had moeten dalen aldus de experts, maar het ging met 11% omhoog. Per saldo deden de floppers het 3,5% beter dan de toppers", aldus Van Zeijl. 

Toppers april Stemmen Rendement Floppers april Stemmen Rendement
 Galapagos +10 -1,8% ArcelorMittal -10 +7,0%
 ABN Amro +5 +4,3% Aegon -7 +8,7%
 DSM +5 +4,8% ASML -3 +11,0%

 Royal Dutch Shell

+2 +4,9% Gemalto -3 +2,3

 Unibail-Rodamco

+2 +4,2% IMCD -3 +5,3%

 Adyen

+2 +4,0%      
Gemiddeld   +3,4% Gemiddeld   +6,9%
AEX   +4,1%      


ING bovenaan de topperslijst

"Voor de komende maand is ING met stip bovenaan de lijst met toppers gekomen. ING is meestal wel een aandeel dat vaak genoemd werd, maar de afgelopen maanden was het een beetje uit de gratie. Maar nu dus met stip op 1. Opvallend is ook dat ASR voor het eerst genoemd wordt. Het staat op de vierde plaats met drie voorkeursstemmen."

"Bij de floppers heeft men opnieuw ingezet op ASML. Nu er hier en daar wat sombere berichten binnenkomen over de chipsector, denken de experts dat het aandeel gaat dalen in mei. Randstad vindt men veel te hard gestegen. Zo goed gaat het nou ook weer niet met de economie. Bij IMCD vinden de experts de hoeveelheid aandelen die de CEO verkoopt een zorgwekkend signaal en dus zet men het bij de floppers."

Toppers mei Stemmen Floppers mei Stemmen
ING +11 ASML -9
KPN +4 Randstad -4
Heineken +4 AkzoNobel -4
ASR +3 IMCD -3


Er deden deze maand 67 beleggingsexperts aan de enquête mee.
  

Laatste blogposts

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Sinds de Grote Recessie waren er 260 hoogtepunten

4 maart 2024 - 15:54u

De koersen staan op recordniveaus. Toch zijn er beleggers die nu nog volop in de markt investeren. En daar is niets mis mee want het vestigen van record op record is v... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be