Topguru: Tesla gaat teleurstellen

15 maart 2019 - 18:30u

Topguru: Tesla gaat teleurstellen

De meningen van de guru's over Tesla zijn, hoe kan het ook anders, verdeeld. Maar verkopers zijn er het meest, geeft Guruwatch aan: Kopen (2), Verkopen (6), Houden (2).

Duidelijk is dat de rare fratsen van topman Elon Musk bepaald niet bevordelijk zijn voor het bedrijf en het aandeel. 'Verwarrende gebeurtenissen', zo noemt analist David Tamberrino van Goldman Sachs dat in een nieuw rapport, meldt CNBC. 

Verkopen

's Werelds topguru, Goldman Sachs adviseert beleggers dan ook hun aandelen te verkopen omdat de leveringen en inkomsten van Tesla dit kwartaal waarschijnlijk zullen teleurstellen.

De Amerikaanse bank voorspelt een aanzienlijke koersdaling als gevolg van de zwakker dan verwachte vraag naar elektrische voertuigen en te overhaaste beslissingen van het management.

Teleurstellende leveringen en inkomsten

"We handhaven ons verkoopadvies en verwachten nu dat de leveringen en inkomsten in het eerste kwartaal van 2019 teleur zullen stellen", aldus Tamberrino. De analist hanteert een koersdoel van 210 dollar, wat neerkomt op een daling van 25% ten opzichte van de huidige niveaus. 

"Na het doornemen van onze maandelijkse leveringsindicatoren, verlagen we onze voorspellingen voor Model S en Model X voor het eerste kwartaal naar een totaal van 17.300 voertuigen, van 20.700 voertuigen, vanwege de tegenwind op het gebied van de internationale vraag en Model S-kannibalisatie (van Model 3-voertuigen)", schrijft Tamberrino. 

De analist handhaaft echter zijn huidige voorspelling voor Model 3 van 57.500 leveringen in het eerste kwartaal, ondanks een schatting van slechts 21.000 leveringen tot en met februari, omdat hij gelooft dat het bedrijf het potentieel heeft om ten minste 10.000 meer Model 3's in elke regio te leveren. 

Tamberrino merkt op dat zijn voorspelling voor 75.000 voertuigleveringen dit kwartaal 8% onder de consensus van Wall Street ligt. Hij rekent voor het eerste kwartaal op een verlies van 87 dollarcent per aandeel, in vergelijking met een consensus van Wall Street van een winst per aandeel van 37 dollarcent.

Verwarrende gebeurtenissen

Tesla-aandelen zijn dit jaar al meer dan 14% gedaald, na een reeks verwarrende gebeurtenissen rond het bedrijf. Tesla kondigde vorige maand aan dat het Model 3 zou verkopen tegen een basismodelprijs van 35.000 dollar. Het bedrijf zei ook dat het exclusief naar onlineverkopen zou gaan en de meeste winkels zou sluiten. CEO Elon Musk zei afgelopen zondag dat de autofabrikant meer winkels dan verwacht open zal houden en dat het de prijzen zal verhogen voor de andere modellen.

Volgens de analist zijn de aankondigingen van de overstap naar online en de sluiting van de winkels overhaaste beslissingen geweest die investeerders niet gerust zullen stellen en wijzen op vraagproblemen. 

"Al met al wijst dit verder op een afnemende vraag naar voertuigen met een hogere prijs, omdat de aangekondigde prijsverlaging waarschijnlijk niet komt door lagere materiaalkosten, verbeterde fabricagekosten of lagere transport- en logistieke kosten, maar door lagere verkoopkosten", aldus Tamberrino.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be