Guru's: goud(aandelen) kopen

16 februari 2019 - 07:32u

Guru's: goud(aandelen) kopen

Er zit altijd angst in de markt, dus zijn er altijd redenen te vinden om goud te kopen. Maar de laatste vier maanden is de netto-instroom in goud-ETF's zo sterk dat er iets meer aan de hand lijkt.

Volgens beleggingssite TheStreet is dit dan ook het juiste moment om goud te kopen.

De World Gold Council meldde onlangs dat investeerders in januari voor de tweede maand op rij 3,1 miljard dollar belegden in goud ETF's. Er stroomt daarmee al vier maanden op rij geld in goud ETF's, waarbij de overgrote meerderheid uit Noord-Amerika komt.

Deze instroom hielp de goudprijzen stijgen, zelfs toen de aandelenkoersen daalden. De SPDR Gold Shares ETF steeg in de afgelopen drie maanden met 6,9%, terwijl de S&P 500 in die periode met 3,6% daalde.

IEX Premium

Voor beleggers die willen profiteren van de stijging is dan de vraag: direct goud aankopen of een goudproducent. Zo bevelen de toonaangevende online beleggingsanalisten van IEX Premium de aankoop aan van het solide goudaandeel Barrick Gold.

POSITIEF OP 14 FEB 2019 OM 14:20

Barrick Gold blijft onze favoriete goudproducent dankzij het sterke management, gezonde ratio's en een lage kostprijs. Het huidige koersniveau rond $13 biedt nog steeds gelegenheid voor het nemen van een eerste positie als hedge tegen onzekere tijden met een hogere goudprijs als gevolg. Vervolgens kan het hard gaan.

Drie risico's

Volgens Arthur Hogan, marktstrateeg bij National Securities, stijgt de goudprijs door de interesse van beleggers om risico's te verminderen. Hij ziet daarvoor drie redenen:

Ten eerste, de geopolitieke risico's. De Amerikaanse handelsoorlog met China, de humanitaire crisis in Venezuela en de Brexit zijn daar drie voorbeelden van. Elk van deze risico's werpt onzekerheid op voor investeerders over de toekomst, en dat maakt hen angstig.

Ten tweede wijst Hogan op de hoge waarderingen van aandelen. "Beleggers zijn ook steeds meer op hun hoede voor de aandelenmarkt die prijzig is in verhouding tot de verwachte inkomsten. Sommige beleggers verzilveren dus minstens een deel van hun aandelenbezit en sturen een deel van de opbrengst naar goudfondsen", aldus Hogan.

Als laatste punt noemt de strateeg de Federal Reserve. De Fed lijkt volgens hem op 'een keerpunt' te staan als het gaat om de Amerikaanse rente. Hij merkt op dat beleggers verwachtten dat de Fed dit jaar meerdere keren de rente zou verhogen, terwijl er nu misschien geen rentestijgingen komen in 2019.

Lagere rentetarieven hebben de neiging de Amerikaanse dollar te verzwakken en de inflatierisico's te vergroten, waardoor goud aantrekkelijker wordt. "Wanneer iets de waarde van de dollar negatief beïnvloedt, heeft goud de neiging om het beter te doen", aldus Hogan.

Bescherming portefeuille

Het is waarschijnlijk logisch dat kleine beleggers het voorbeeld van professionele beleggers volgen en wat goud gaan kopen. Immers, goud is als een levensverzekering voor uw portefeuille. Goudprijzen hebben de neiging toe te nemen wanneer andere activa zich terugtrekken, waardoor het metaal vaak een portefeuille zal redden wanneer de aandelen- en obligatiekoersen duikelen.

Axel Merk, president en chief investment officer bij geldbeheerbedrijf Merk Investments, merkt op dat goud het goed heeft gedaan tijdens elke berenmarkt sinds 1970, behalve tijdens de terugval in de jaren tachtig, toen Fed-voorzitter Paul Volcker de reële Amerikaanse rente naar een hoger niveau duwde. Goud neigt immers te dalen wanneer de voor inflatie gecorrigeerde rentetarieven stijgen.

Hoeveel goud? 

Nu rentes nog steeds historisch laag zijn, lijkt het erop dat er op dit moment weinig terughoudendheid is voor goud. Maar hoeveel goud moet je kopen? De meeste beleggingsstrategen beweren dat beleggers tussen 5% en 15% van de waarde van de portefeuille in goud moeten aanhouden. Met andere woorden, een portefeuille van 100.000 euro, moet tussen 5.000 en 15.000 euro aan goud bevatten.

"Ik heb altijd gedacht dat de juiste hoeveelheid die hoeveelheid is die ons het meest comfortabel maakt", zei Hogan. "Hoe meer je nodig hebt om je op je gemak te voelen, hoe meer goud je zou moeten hebben."

Met andere woorden, als u weet dat u een nerveuze belegger bent, koop dan meer goud. Maar als u stalen zenuwen heeft, moet u minder kopen. En voor de meeste beleggers is het kopen van goud-ETF's waarschijnlijk de eenvoudigste manier om blootstelling aan het metaal te krijgen.

Lees ook: 'Verwacht geen aanzienlijke koerswinsten in 2019'

Laatste blogposts

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Sinds de Grote Recessie waren er 260 hoogtepunten

4 maart 2024 - 15:54u

De koersen staan op recordniveaus. Toch zijn er beleggers die nu nog volop in de markt investeren. En daar is niets mis mee want het vestigen van record op record is v... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be