Guru's: dit jaar veel geld verdienen met aandelen

17 januari 2019 - 07:00u

Guru's: dit jaar veel geld verdienen met aandelen

UBS en Citibank adviseren beleggers hun geld in aandelen te houden aangezien de stierenmarkt nog niet ten einde is.

Juist de periode van 6 tot 18 maanden voor een recessier is vaak de tijd waarin het meeste rendement valt te behalen op de aandelenmarkten.

'Nog steeds veilig om de dip te kopen'

In een artikel van MarketWatch op basis van een rapport van Citi wordt aangegeven dat van de 18 door Citi gevolgde marktfactoren slechts 3,5 een verkoopsignaal afgeven, in vergelijking 17,5 tijdens de berenmarkt in 2000 en 13 in 2007.

"Voorlopig zijn we gerustgesteld", zei Robert Buckland, hoofdstrateeg bij Citi. "De checklist vertelt ons dat het nog steeds veilig is om de dip te kopen. Natuurlijk zullen de rendementen lager zijn en de volatiliteit hoger, maar deze stierenmarkt is nog niet voltooid."

Geen recessie

En ook UBS, 's werelds grootste vermogensbeheerder, adviseert beleggers om dit jaar nog in aandelen te blijven. "Je moet geïnvesteerd blijven, ongeacht je risicotolerantie", zegt Mark Haefele, Global Chief Investment Officer bij UBS Global Wealth Management, tegen Cnbc.

De markten zijn de afgelopen maanden volatiel geworden doordat beleggers herpositioneren voor een langzamere wereldwijde groei en verhoogde onzekerheden.

Dat zal waarschijnlijk blijven voortduren, waardoor sommige beleggers zullen overwegen of het tijd is om uit aandelen te stappen en cash aan te houden voordat een recessie toeslaat. Maar volgens UBS is er nog steeds geld te verdienen op de aandelenmarkt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rally van 10 procent

"We zullen dit jaar waarschijnlijk geen recessie krijgen, dus de bedrijfswinsten kunnen nog steeds groeien, hoewel langzamer dan voorheen", zei Haefele. "De periode van 18 maanden tot 6 maanden voor een recessie is vaak ook de tijd waarin je het meeste rendement haalt, want dan doen economieën het goed", verklaarde de CIO van UBS.

Hij merkte op dat beleggers een rally van 10% zouden hebben gemist als ze hun aandelen op kerstavond hadden verkocht - toen Amerikaanse aandelen massaal in de uitverkoop gingen - en deze maand opnieuw zouden zijn ingestapt. 

Haefele zei dat UBS "overwogen" is in wereldwijde aandelen, eraan toevoegend dat beleggers hun aandelenposities buiten hun thuismarkt moeten diversifiëren om een overmatige blootstelling aan bepaalde risico's te vermijden.

Wereldwijd beter

"Op dit moment is het beter om wereldwijd te beleggen. Mensen hebben de neiging zich te concentreren op hun eigen regio en dat geeft hen twee soorten van overmatige blootstelling. Een daarvan is dat je overwogen bent in een bepaalde regio, en dat sommige regio's ook overgewogen zijn in bepaalde sectoren", aldus Haefele.

In Azië geeft UBS de voorkeur aan China, Singapore, Zuid-Korea en Indonesië, zei Tan Min Lan, hoofd van het Asia Pacific investeringskantoor van UBS. De bank houdt niet van de markten in Hongkong, Taiwan, Maleisië en de Filipijnen. 

Favoriete aandelen

Op het niveau van individuele aandelen zijn volgens Tan 'hoogrenderende Aziatische aandelen', zoals grote Chinese banken en vastgoedbeleggingsfondsen in Singapore en Hongkong met een grote marktkapitalisatie, favoriet.

"Als je rekening houdt met de fundamentele bedrijfsfactoren, de nog steeds positieve groeipercentages en de versoepeling van het Chinese beleid denken we dat dit jaar de aandelenmarkten waarschijnlijk tussen de 12% en 15% aan rendement zullen opleveren", aldus Tan.

Aanhoudende handelsspanningen

Maar de handelsspanningen tussen China en de VS blijven volgens Tan een heet hangijzer, en zullen de voorspoed op de beurzen in Azië niet alleen in 2019, maar ook in de komende jaren definiëren. 

"Ons basisscenario is dat er voldoende vooruitgang zal zijn in de handelsbesprekingen om verdere escalatie van de tarieven te voorkomen, maar de inhoudelijke problemen zullen blijven bestaan. Het meest waarschijnlijke scenario voor de komende jaren is dat er nog steeds veel ruzie zal worden gemaakt en gesprekken worden gevoerd over een breed scala aan onderwerpen tussen de VS en China."

Lees ook: Deze 5 factoren kunnen beursrally stoppen

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be