IEX Beleggersdesk 2019: Basic-Fit, Accsys Technologies, Flow Traders

1 januari 2019 - 08:09u

IEX Beleggersdesk 2019: Basic-Fit, Accsys Technologies, Flow Traders

Nico Inberg adviseert voor dit jaar drie aandelen die naar verwachting minder last zullen hebben van een eventuele groeivertraging of recessie.

"Het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen van de centrale banken is het grote thema, nu en ook volgend jaar, als de ECB er ook mee stopt", aldus Nico Inberg van de IEX Beleggersdesk.

"Daar doorheen spelen allerlei geopolitieke factoren, zoals de agressieve manier waarop de regering-Trump poogt nieuwe handelsovereenkomsten te bewerkstelligen, de Brexit, tegenvallende groei in Europa en een sterk gedaalde olieprijs."

Advertentie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"De olieprijs leek in 2018 definitief hogere niveau’s op te zoeken maar het lijkt er nu op dat de VS Saoedi-Arabië zover gekregen heeft de oliekraan wijd open te zetten. Dat maakt de blik op het komende jaar erg troebel en dat zien we terug in de huidige beurskoersen."

"Alle cyclische fondsen zijn al hard afgestraft omdat een recessie min of meer verwacht wordt volgend jaar. De vraag blijft of dat reëel is. Dat valt nog te bezien, maar intussen staan die koersen er wel en moeten we daar mee om zien te gaan."

"Het blijft dus scherp opletten op de risico’s voor het komende jaar. Momenteel liggen vooral de defensieve fondsen erg goed, maar ook daarin zit een risico: te veel toestroom van geld naar de Unilevers van deze wereld maakt die aandelen ook weer onnodig duur."

Inberg heeft daarom "drie aandelen op de korrel die het afgelopen jaar lekker groeiden en minder last hebben van een eventuele groeivertraging dan wel recessie."

Basic-Fit

"Deze fitnessketen groeit hard en opent elk jaar ongeveer 100 nieuwe sportscholen. De blauwdruk voor een sportschool is zeer efficiënt uitgewerkt: wanneer een nieuwe locatie ontdekt en gekocht is, kan binnen enkele maanden een nieuwe fitnesszaal opgestart worden."

"De waardering van het bedrijf is op dit moment nog vrij hoog, maar de snelle groei maakt dat realistisch. De Amerikaanse concurrent Planet Fitness is bijvoorbeeld veel hoger gewaardeerd. Ik tipte Basic Fit vorig jaar al en toen liep het op van 19 naar 32 euro, maar de grootaandeelhouder 3i die het bedrijf op 15 euro naar de beurs had gebracht, plaatste een kwart van haar resterende belang op 30,50 euro."

"Vrees dat 3i meer zou willen verkopen, in combinatie met het slechte beurssentiment hield de koers vervolgens rond de 25-26 euro. Ook de BTW-verhoging van 6 naar 9% is geen meevaller, want BF wil de prijs beslist onder de 20 euro houden en moet die kosten dus zelf deels nemen. Gelukkig zijn ze creatief en hebben ze het abonnementenmodel iets omgezet, van een maandabonnement naar een vierwekenabonnement." 

Accsys Technologies

"Een klein maar fijn aandeel met een lange historie. Accsys maakt geacetyleerd hout, wat een mooi alternatief is voor tropisch hardhout. Het bedrijf uit Arnhem kan momenteel niet aan de vraag voldoen en vanuit duurzaamheidsoogpunt is dit een bedrijf met een prachtige uitgangspositie. Het geacetyleerde hout van Accsys is niet alleen een vervanger van tropisch hardhout, maar vooral van aluminium en kunststof."

"De komende jaren gaat het productiepotentieel fors omhoog zodat er ook daadwerkelijk geld verdiend gaat worden. Er staan nu twee reactoren in Arnhem, een derde is bijna operationeel en een vierde is in de planning. Daarnaast gaat Accsys partnerships aan met partijen in Amerika en Azië om via licenties daar het patent verder uit te rollen. Gezien de transportkosten is het  niet raadzaam dat vanuit Nederland te blijven doen. Bovendien willen Amerikanen graag hout uit eigen land."

Flow Traders

Flow Traders, een logische keuze, vindt Inberg. "Eind vorig jaar een verguisd aandeel, omdat zij te kampen hadden met enorm slechte marktomstandigheden. De beurzen waren in 2017 nauwelijks van hun plaats te krijgen waardoor de professionele handel het lastig had."

"Dit jaar was alles anders. In een normaal beursjaar heb je altijd een paar stevige correcties en dat was dit jaar meteen in februari al het geval. Daar pakte Flow Traders een hoop geld in een paar dagen tijd. Niet helemaal conventioneel, maar binnen was binnen."

"Belangrijker is dat door de afbouw van de stimuli van de centrale banken de beurzen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid per definitie meer gaan bewegen. Dat past precies in de strategie van Flow. De laatste tijd lag het aandeel wat onder druk door wat negatieve factoren: één van de oprichters bouwde zijn belang af van 14 naar 10,1% en de cfo stapte plotseling op."

"Uiteindelijk zal de terugkeer van de volatiliteit op de financiële markten dit soort bedrijven duidelijk in de kaart spelen. Ook fijn om een aandeel in portefeuille te hebben dat het in barre beurstijden juist goed doet."

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be