Besi kooptip InsingerGilissen

22 september 2018 - 09:00u

Besi kooptip InsingerGilissen

Het is niet zo best gegaan met de kooplijst voor 2018 van de topguru van InsingerGilissen, Jos Versteeg. Maar er is hoop: Be Semiconductor Industries.

InsingerGilissen ging in december 2017 voor SBM Offshore, Ahold Delhaize en General Electric.

“Oei, niet zo’n best lijstje”, is de eerste reactie als we Versteeg vragen om een update. “We moeten wat geduld hebben met deze aandelen.”

Dit zijn de door InsingerGilissen eind 2017 getipte bedrijven.

SBM Offshore

SBM Offshore loopt wel goed, moet ik zeggen. We hadden gehoopt dat er een oplossing voor de affaire in Brazilië zou komen en dat is ook gebeurd. De olieprijs houdt zich sterk en dat is een steun in de rug. Onlangs heeft het bedrijf een contract binnengesleept met ExxonMobil, voor een FPSO voor het olieveld Liza, bij de kust van Guyana. Een FPSO is een soort productie- en opslagschip voor olie. Ook positief is dat SBM weer mag tenderen bij Petrobras en dat is op dit moment toch wel de belangrijkste afnemer van FPSO’s. Al met al blijf ik positief, ik zou dit bedrijf aanhouden.”

Ahold Delhaize

“Ook Ahold Delhaize zou ik houden. De koers is dit jaar mooi hersteld naar 22 euro, maar is recent teruggevallen. Dat had voor een deel te maken met de sombere interpretatie van sectorgenoot Kroger.”

“Het herstel bij Ahold gaat langzaam maar gestaag. De inflatie trekt wat aan, wat prijsverbetering betekent. Verder draait de economie van de VS als een tierelier, wat een heel belangrijke markt is voor Ahold Delhaize. Ook lijkt er op de beurs een beetje een draai te komen van technologieaandelen naar meer defensieve sectoren. Met wat geduld al met al een vrij positief verhaal.”

General Electric

En dat geduld wordt danig op de proef gesteld bij beleggers in General Electric. Stonden we begin januari nog bijna 18 dollar, nu is daar nog maar zo’n 12,50 dollar van over. “Ja, het koersverloop bij General Electric dit jaar kunnen we wel dramatisch noemen. Het bedrijf zit echt in een moeilijke tijd. Er zijn zorgen over de balans, de schulden nemen toe. Ik vind het lastig om grip te krijgen op wat er nu exact speelt.” 

"Duidelijk is wel dat er problemen zijn bij de gasturbinetak, en dat is een erg belangrijke markt voor GE. Er zijn maar weinig turbines verkocht, de vraag lijkt een beetje stil te vallen. Natuurlijk is het zo dat op de zeer lange termijn de vraag naar gasturbines zal afnemen, omdat we steeds meer bewegen naar zonne- en windenergie. Echter, we zullen nog een lange tijd afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, vooral vanwege de betere mogelijkheden om het op te slaan."

“Er staan bij GE grote ingrepen op de planning om de situatie te verbeteren, en ik denk dat de markt uiteindelijk wel weer zal aantrekken, maar heb geduld. Dit is een markt met een lange cyclus. Beleggers die erin zitten zullen het even uit moeten zingen, maar ik zou zeker niet aanraden om nu in te stappen.”

Nieuwe tip: Be Semiconductor Industries

“Met Besi kun je al je verlies weer goedmaken!”, begint Versteeg enthousiast. “Dit is echt een toppertje en mijn tip van het moment. De koers is sinds dit voorjaar meer dan gehalveerd, en dat komt omdat Besi bij de bedrijven hoort waar je het als eerste merkt dat de vraag wat inzakt. Maar dit is mijns inziens een mooi moment om te kopen. De chipmarkt ligt pas echt op zijn gat als er een recessie komt, en die zie ik voorlopig niet komen."

“We bereiken zo langzaam aan de grenzen van de mogelijkheden om chips steeds sneller en kleiner te krijgen, maar bedrijven als ASML, ASMI en Besi zijn zo inventief dat ze ieder op hun eigen manier steeds weer mogelijkheden vinden. Besi is sterk gepositioneerd in de markt en er liggen nog volop groeimogelijkheden in de toekomst. Dat is met name het geval in China, dat net als bijvoorbeeld Korea een eigen sterke chipindustrie wil gaan opzetten. Besi, als producent van chipmachines, heeft al een productievestiging in China en verwacht daar flinke groei. En denk eens aan de zelfrijdende auto’s die straks gaan komen. Ook daardoor zal de chipvraag toenemen. Besi is dus een kooptip voor de lange termijn en dit is een prachtig instapmoment.”

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be