Guru's: Boskalis voor de lange termijn

18 augustus 2018 - 08:11u

Guru's: Boskalis voor de lange termijn

Ondanks de tegenvallende halfjaarcijfers van Boskalis blijven de meeste guru's de maritieme dienstverlener op de sterk gedaalde koers koopwaardig vinden. Verkopers zijn er niet.

Alleen ING Equity Research heeft het aandeel nog op Houden staan maar het koersdoel van 26 euro is duidelijk hoger dan de huidige koers van rond de 24 euro voor Boskalis.

IEX Premium, NIBC Markets en KBC Securities hebben het aandeel sinds de publicatie van de cijfers op Kopen staan.
KBC en IEX Premium stellen dat de koersval van de afgelopen week kansen biedt aangezien de waardering een bodem gaat bereiken.

En NIBC ziet dezelfde kansen. De markt begint er voor Boskalis beter uit te zien, 'daarom blijven we positief over het aandeel en gezien de huidige ontwikkelingen is het een goed moment om in te stappen', aldus deze guru.

Wel werd gewaarschuwd, bv door KBC, dat het enige tijd kan duren alvorens de koers herstelt. Kortom, kopen en op de plank leggen, lijkt het devies.

Cijfers

Koninklijke Boskalis Westminster behaalde in de eerste zes maanden van 2018 een stevig verlies als gevolg van het besluit om de transportactiviteiten aan de onderkant van de markt stop te zetten.

Er werd nog wel een netto operationele winst behaald van 34,5 miljoen euro (eerste halfjaar 2017: 75,1 miljoen euro). Maar inclusief de buitengewone lasten resteert een nettoverlies van 361,4 miljoen euro.

De omzet nam met 6,6% toe ten opzichte van vorig jaar tot 1,17 miljard euro (eerste halfjaar 2017: 1,09 miljard euro).

Outlook

Boskalis voorzag in haar outlook dat over heel 2018 de winst van 150,5 miljoen euro van vorig jaar niet zal worden geëvenaard. Wel merkte de maritieme dienstverlener op dat uitgaande van de vlootplanning en werken in portefeuille, en onvoorziene omstandigheden voorbehouden, het operatoneel resultaat in de tweede helft van het jaar "fors" beter zal zijn dan in de eerste zes maanden.

Guru's

Na de fikse koersdaling handhaafde KBC Securities vrijdag het aandeel op Kopen, maar stelde wel het koersdoel neerwaarts bij van 33,50 naar 31,50 euro.
Deze guru constateerde dat de cijfers van Boskalis in de eerste jaarhelft tegenvielen. Vandaar dat KBC de ramingen voor de tweede jaarhelft van dit jaar en voor 2019 moest herzien. De raming voor de operationele winst voor 2018 werd verlaagd van 137 miljoen naar 94 miljoen euro. Voor 2019 gingen de taxaties voor de tak Offshore Energy ook omlaag.

Anderzijds behaalde Boskalis, volgens deze analist, wel goede resultaten met baggeren en zijn de margevooruitzichten stabiel met een goede bezetting van de hoppervloot. Ook denkt KBC dat Offshore Energy vanaf 2020 mogelijk een extra zet in de rug krijgt.

Al met al ligt de waardering van Boskalis nu op een bodem, maar de analist waarschuwde wel dat het enige tijd kan duren alvorens de koers substantieel gaat herstellen.

IEX Premium

De toonaangevende online beleggingsanalisten van IEX Premium toonden zich eveneens teleurgesteld in de cijfers maar blijft net als KBC voorzichtig Positief over Boskalis. Het aandeel kan volgens deze guru op een iets lagere koers dan de huidige worden opgepikt.

POSITIEF OP 16 AUG 2018 OM 10:15

De halfjaarcijfers van Boskalis stellen wat teleur, terwijl de impairment van €397 miljoen als een nare verrassing komt. Tegelijk geldt dat de baggeraar onmiskenbaar over de nodige kwaliteiten beschikt. Het aandeel kan op zwakke dagen zoals nu het geval is, voorzichtig worden opgepikt rond de €23.

ING Equity Research heeft het aandeel op Houden staan maar het koersdoel ligt met 26 euro duidelijk boven de huidige koers.

Instappen

NIBC gaat de winsttaxaties voor Boskalis nog verder neerwaarts bijstellen na opnieuw een grote afschrijving door de maritieme dienstverlener. Maar aangezien de markt voor Boskalis aantrekt, is het toch een goed instapmoment, meent de Nederlandse bank.

Het stoppen van de transportactiviteiten aan de onderkant van de markt kost Boskalis 397 miljoen euro. Door de verlieslatende activiteiten te stoppen zal het operationele resultaat met 25 miljoen euro verbeteren, aldus deze guru.

Maar er was ook goed nieuws. De baggertak deed het volgens NIBC best goed, met een marge van 9,4 procent. Hoewel een daling ten opzichte van 10,7 procent, viel deze afname toch mee. En ook het orderboek is goed gevuld.

De consensus mikt voor 2018 op een winst voor Boskalis van 131 miljoen euro. Dit zal minder worden, waarschuwde NIBC, dat zelf op 118 miljoen euro rekent. "Maar ook wij zullen onze ramingen aanpassen."

Het belangrijkste is evenwel dat de markt er voor Boskalis beter begint uit te zien. "Daarom blijven we positief over het aandeel en gezien de huidige ontwikkelingen is het een goed moment om in te stappen", aldus NIBC.

Deze guru handhaafde het advies te Kopen met een koersdoel van 33 euro.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be