Voorzichtig met Ahold Delhaize

18 mei 2018 - 13:58u

Voorzichtig met Ahold Delhaize

Ondanks de presentatie van goede cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar is het aandeel Ahold Delhaize deze week niets opgeschoten. De meeste guru's zijn voorzichtig over dit fonds.

Er gebeurt veel in de supermarkt wereld. De onstuitbare opkomst van online winkelen leidt tot een vernieuwing van de branche die ook te zien valt aan een reeks van samenwerkingen en overname's. Zo werd gisteren de samenwerking tussen de Amerikaanse supermarktketen Kroger en de Britse onlinewinkel Ocado bekend gemaakt.

De koers van Ahold Delhaize, dat het merendeel van zijn inkomsten op de Amerikaanse markt behaalt, zakte even in na deze aankondiging maar vandaag staat het aandeel al weer wat hoger op een koers van rond de 19,60 euro. Ahold Delhaize heeft met haar keten Peapod al een sterk online merk in de VS, al blijft de groei daarvan wel wat achter bij die van de webwinkels in Nederland ah.nl en bol.com.

Guru's

Volgens KBC Securities is de aangekondigde samenwerking niet direct bedreigend voor Ahold Delhaize. De Belgische bank handhaaft dan ook het koopadvies op de supermarktketen met een koersdoel van 22 euro.

KBC gaat er wel vanuit dat Ahold Delhaize extra aandacht zal besteden om Peapod concurrerend te houden. Daar moet Ahold Delhaize ook niet te lang mee wachten, aldus deze guru, aangezien online erg belangrijk is.
Ahold Delhaize verkoopt nu al voor 700 miljoen online in de VS en mikt op 5 miljard euro omzet in 2020. Peapod groeide met 9,4 procent in het eerste kwartaal.

Houden

Jefferies verlaagde gisteren wel het koersdoel voor Ahold Delhaize naar aanleiding van de 'ambitieuze' deal van Kroger met Ocado. Deze guru noemde de boodschap van Kroger ondubbelzinnig: "Online groei is wat het management van Kroger ziet als strategische prioriteit."

Het koersdoel van Ahold Delhaize werd door Jefferies verlaagd van 21 naar 19,50 euro met een ongewijzigd Houden advies.

Kroger vergroot het belang in Ocado tot ruim zes procent en in ruil krijgt de online supermarkt via Kroger exclusief toegang tot de Amerikaanse markt. Ook gaat Kroger de komende jaren 20 distributiecentra openen die volgens Jefferies
meer dan 10 miljard dollar omzet kunnen gaan genereren.

Momenteel heeft Kroger nog slechts beperkte blootstelling aan steden langs de Amerikaanse oostkust, maar de deal met Ocado kan daar verandering in brengen. En dat zou ongunstig kunnen zijn voor Ahold Delhaize, dat met name in die regio sterk vertegenwoordigd is.

IEX Premium

Ook IEX Premium is Neutraal op Ahold Delhaize na de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal. Deze toonaangevende online beleggingsanalist noemt het aandeel redelijk geprijsd: ''Geen koop, maar wie het heeft kan het aanhouden.''

IEX Premium: NEUTRAAL OP 9 MEI 2018 OM 10:00

Een prima start van Ahold, al zit de dollar natuurlijk behoorlijk tegen, maar dat trekt inmiddels al weer wat bij. Ahold is zeker te behouden, voor nieuwe posities wachten we op correcties richting 17-18 euro.

Verder bestaan samengevat de adviezen van de guru's sinds de bekendmaking van het eerste kwartaal uit: Kopen (5), Houden (4), Verkoop (0).

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be