Beursgangen: Inschrijven of niet?

21 maart 2018 - 07:00u

Beursgangen: Inschrijven of niet?

Eind deze week krijgen drie Nederlandse bedrijven een beursnotering aan het Damrak. Het gaat om Alfen (laadpalenfabrikant), zakenbank NIBC en distributeur/retailer B&S Group.

Hoewel drie totaal verschillende bedrijven, hebben ze één ding gemeen. Bij alledrie de IPO's zijn de bestaande aandeelhouders de verkopende partij en vloeit er geen cent naar het bedrijf zelf.

Dat gezegd hebbende, hoeft een verkoop van een bedrijf door een bestaande aandeelhouder natuurlijk niet meteen een rode vlag te zijn, maar het is wel iets om in het achterhoofd te houden. Ik zal in dit artikel wat nader ingaan op de beursgang van B&S Group, het minst bekende bedrijf van de drie. 

Onze analyse van zakenbank NIBC vindt u hier: 

En de analyse van laadpalenfabrikant Alfen vindt u hier: 


B&S Group: Minder belastingvrij 

B&S is een internationale groothandel en distributeur van fast-moving consumentengoederen werkzaam in een aantal verschillende nichemarkten. Het gaat dan om tax-free winkels op luchthavens, belevering van schepen en cruiseschepen en van militaire missies in het buitenland.

Het bedrijf combineert als het ware groothandelsactiviteiten met de rol van distributie en retail. Rond het bedrijf hangt een sfeer van ondernemingsgeest, waardoor snel op nieuwe kansen wordt ingesprongen.

Die nichemarkten is natuurlijk de kracht want daar kom je niet zo snel tussen. B&S concurreert vooral lokaal en er is niet echt een andere grote speler die op dit terrein actief is. 

Drie business segmenten 

B&S Group bestaat uit drie business segmenten:

  • HTG
  • B&S Retail
  • Retail

De historie van het concern gaat terug tot 1872, toen de voorlopers van het bedrijf een soort parlevinkers waren, die bootjes die met goederen tussen de grote boten heen en weer voeren in de haven van Rotterdam. Dat deed ook de huidige grootaandeelhouder Willem Blijdorp (geboren in Meedhuizen, Groningen), maar dan in de Eemshaven in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw.

Daar liggen eigenlijk de echte roots van B&S: het belastingvrij verkopen van drank, sigaretten en in die tijd ook boter (vandaar de naam Butterfahrten) aan consumenten. Uit een column van Marc Wiers van RTV Noord:

Maanden verheugden ze zich op hun jaarlijkse uitje: de Butterfahrt. En na terugkomst in de Eemshaven werd de groen-metallic VW Derby van opa en oma Keizer oet Sibboern altijd zó volgeladen dat het ding bijna door zijn as zakte.

Liters jenever en kilo's shag werden er tijdens het dagtochtje ingeslagen. Oma berekende elk jaar in een speciaal schriftje hoeveel ze had bespaard. 'Viefteg gulden en datteg ceent' zei ze dan vol trots. Als ik de benzinekosten wilde meerekenen zei ze steevast 'Dat huft nait jonkje. Wie goan toch altied noar Delfziel veur boodschappen'.

Holland Trading Group

Die boottochtenbusiness, uitgevoerd door rederij Kamstra waar de  huidige ceo Willem Blijdorp werkte, resulteerden uiteindelijk in HTG. In het historisch overzicht van B&S komt dit helaas nauwelijks naar voren, er wordt met geen woord over gerept in het historisch overzicht van de groep.  

htg  

Afbeelding: de magazijnen van HG in Delfzijl 

HTG staat voor Holland Trading Group, dat met 500 werknemers vanuit Delfzijl grote (online) retailers bevoorraadt met drank en beautyproducten. Het koopt vooral grote partijen overtollige voorraad op van A-merken en zet dat weg bij discounters als Action en Kruidvat.

B&S en Retail

De andere twee business segmenten zijn B&S en Retail. B&S levert een compleet assortiment aan voedsel en spullen aan allerlei nichemarkten, zoals cruiseschepen en defensiemissies, maar ook compounds van oliebedrijven in Afrika en zelfs een kopermijn in Panama.  

bezettingsgraad wereldhave  


Onder Retail vallen de ca 50 tax-free-winkels op diverse (ca. 13) luchthavens, die electronica en andere spullen aan reizigers verkopen. 

bezettingsgraad wereldhave


Grootaandeelhouder houdt meerderheid

Het maatschappelijk kapitaal bestaat na wat omzettingen uit 84,177.321 aandelen. De grootaandeelhouders van B&S brengen, inclusief de 15% greenshoe, in totaal 27.778.517 aandelen naar de beurs. Oprichter en grootaandeelhouder Willem Blijdorp heeft momenteel 69,5% en gaat terug naar 50,8%.

Blijdorp wil uiteindelijk toe naar een minderheidsbelang en zal op termijn meer gaan verkopen. Hij is daarbij, net als overigens de huidige ceo Bert Meulman en het bedrijf zelf, gehouden aan een lock-up termijn van 360 dagen. 

Meulman heeft nu 25,3% en gaat terug naar 15,9%. Dan is er nog een belang van het personeel, dat goed is voor 5,2%, waarvan merendeels ook verkocht wordt op de beurs. 

bezettingsgraad wereldhave
Klik op het plaatje voor een grote versie

Afbeelding: Bert Meulman en Willem Blijdorp ontvingen in 214 de 'Entrepreneur of the Year'-Award van Ernst & Young.  

B&S heeft het geld niet nodig en de toegang tot de kapitaalmarkt ook niet. De groot- en kleinaandeelhouders willen cashen, en dat is hun goed recht. Ze willen hun bezittingen meer spreiden en dat is natuurlijk niet onverstandig.  

Nu komen grootaandeelhouders die willen cashen vaak met wat wollige redenen waarom ze naar de beurs gaan, zoals naamsbekendheid (is natuurlijk wel zo) en toegang tot de kapitaalmarkt (is ook zo, maar dan wordt vooral de uitgang bedoeld).  

Blijdorp en Meulman zijn wat dat betreft duidelijk en zeggen eerlijk bij dat één van de redenen is dat de bezittingen meer gespreid moeten worden en dat is eigenlijk ook een heel legitieme reden. Het lijkt mij voor iemand die bij Albert Heijn werkt ook niet verstandig om al zijn geld in Ahold te stoppen.

Overigens is Blijdorp de laatste tijd nogal eens in het nieuws omdat hij een zakelijk geschil heeft met een paar Iraniërs over een steengroeve in Iran. Quote publiceert daar met enige regelmaat over.  

Sterke groei

Het bedrijf groeide sterk de voorbije jaren. Tussen 2009 en 2017 steeg de omzet met gemiddeld 12,8% per jaar en de ebitda steeg met 18,9%. Een derde van de omzetgroei was de voorbije jaren extern gedreven. Zo nam het in 2016 Topbrands over, een specialist in de levering wereldwijd van cosmetica en verzorgingsproducten. 

htg  

B&S is aanwezig in meer dan 100 landen. Het bedrijf wil haar aanwezigheid in Azië, meer bepaald in China, verhogen en ook expansie in het Midden-Oosten wordt beoogd. De markt waarin B&S opereert is gefragmenteerd. Er zijn veel concurrenten, maar vaak gaat het om lokale concurrenten. 

Wie verder geïntesseerd is in de cijfermatige waardering van het bedrijf kan via dit artikel een verdere onderbouwing lezen.  

Raadpleeg uw broker of bank voor de exacte tijden waarop uw eventuele inschrijving binnen moet zijn.   


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Laatste blogposts

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Sinds de Grote Recessie waren er 260 hoogtepunten

4 maart 2024 - 15:54u

De koersen staan op recordniveaus. Toch zijn er beleggers die nu nog volop in de markt investeren. En daar is niets mis mee want het vestigen van record op record is v... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be