AMG blijft koopwaardig

11 maart 2018 - 10:24u

AMG blijft koopwaardig

Zoals bij veel fondsen de laatste tijd werden de goede cijfers van AMG niet beloond met een koersstijging maar volgde een flinke daling. Dat waarschijnlijk volgens het principe dat veel grote beleggers bij de huidige hoge koersen hanteren: winstnemen op goed nieuws.

Is volgens de guru's  Advanced Metallurgical Group op de huidige koers van 38,70 euro weer interessant om op te nemen?

Cijfers

Aan de cijfers lag het in ieder geval niet want die waren beter dan verwacht. Zo goed dat de producent van metallurgische producten en systemen verwacht  de financiële doelstellingen die het voor de langere termijn heeft gesteld - een EBITDA van 200 miljoen dollar per jaar -, sneller te zullen behalen dan eerder aangegeven.

In het vierde kwartaal van 2017 steeg de omzet met 18 procent tot 281 miljoen dollar. De operationele winst (EBITDA) nam met 10 procent toe tot 33,0 miljoen dollar. De resultaten waren daarmee beter dan verwacht. 

De nettowinst steeg in het laatste kwartaal van 10,0 miljoen naar 14,3 miljoen dollar. Dat resulteerde in de hoogste jaarlijkse nettowinst en winst per aandeel in de geschiedenis van de onderneming. Ook was er een uitzonderlijk sterke orderinstroom bij AMG Engineering van 91,0 miljoen dollar in het vierde kwartaal. Dat is het hoogste orderniveau in meer dan 8 jaar.

In heel 2017 steeg de operationele winst met een kwart naar 125,5 miljoen dollar ten opzichte van de consensus van de guru's van 121,5 miljoen dollar. De winst per aandeel steeg met 36 procent tot 1,80 dollar.

AMG zal over 2017 een dividend uitkeren van 0,28 euro per aandeel.

Guru's

De belangrijkste guru die AMG volgt is ING die het bedrijf april vorig jaar toevoegde aan de favorietenlijst voor de Benelux. En nog altijd is de bank positief over het fonds.  AMG heeft in het vierde kwartaal van 2017 beter dan verwacht gepresteerd en gaf een positieve outlook af, aldus ING.

Volgens deze guru heeft vooral  het onderdeel Critical Materials geprofiteerd van hogere metaalprijzen, met name van vanadium. De resultaten van de tak Engineering vielen de analist wat tegen, vanwege hogere kosten. De orderinstroom bij Engineering was dan wel weer sterk.

AMG was vooruitkijkend positief, aldus ING. Dit jaar wordt een "aanzienlijke verbetering" voorzien vergeleken met 2017. De EBITDA consensus ligt momenteel op 143 miljoen dollar, maar de analist stelt dat als de vanadium prijzen hoog blijven er meer in het vat zit.

ING handhaafde dan ook het koopadvies op AMG met een fiks hoger koersdoel van 55 euro, gezien de huidige koers van 38,70 euro.

IEX Premium

Ook de toonaangevende internet analist IEX Premium  is gematigd positief over het fonds. Het aandeel is koopwaardig op de huidige koers. Dit schrijft de betaalde adviesdienst van IEX:

"Bottomline is AMG goed gepositioneerd om te profiteren van stijgende prijzen van speciale metalen door met name de sterke lange termijn trend naar duurzaam. De netto schuldpositie is nihil en operationeel loopt het bedrijf ook goed. AMG is daarom koopwaardig beneden een koers van €40 per aandeel.

Om een wat beter beeld van de afzetmarkten te geven, hebben we onderstaande sheet toegevoegd uit de presentatie over boekjaar 2017. Eén blik op de cyclische afzetmarkten leert ook gelijk waarom de activiteiten van AMG als "cyclisch" getypeerd mogen worden."

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be