Guru's: koersdoel ABN AMRO omlaag

12 februari 2018 - 07:30u

Guru's: koersdoel ABN AMRO omlaag

De geprivatiseerde staatsbank ABN AMRO toont nog steeds een sterk rendement en een goede kostendiscipline bij een redelijke groei, aldus de guru's. Maar vanwege een lager dividend dan eerder verwacht, stellen vrijwel alle analisten de koersdoelen voor ABN AMRO naar beneden bij.

Tien jaar geleden wankelde ABN AMRO en moest de Nederlandse staat de bank te hulp schieten. Nu staat de bank, die vorige week de cijfers over 2017 bekend maakte, bij de top in Europa als het gaat om winst als percentage van het eigen vermogen. Dat komt vooral door de prima draaiende Nederlandse economie. Dat betekent dat er veel vraag is naar leningen van de bank zoals leningen voor nieuwe hypotheken in Nederland.

Cijfers

De koers van ABN AMRO zakte 3,2 procent direct na de bekendmaking van bedrijfsresultaten. Dat hoewel de bank over het vierde kwartaal van 2017 meer winst boekte dan verwacht vooral dankzij een hogere rentemarge, een forse daling van de personeelskosten en een vrijval van de voorzieningen voor slechte leningen.

In het vierde kwartaal steeg de nettowinst van 333 miljoen euro naar 542 miljoen euro. Dit was meer dan de 457 miljoen euro waar de guru's vooraf gemiddeld op rekenden. Er waren geen bijzondere posten.

Het operationele resultaat voor belastingen steeg van 454 miljoen euro naar 810 miljoen euro. ook fiks hoger dan de consensus van de analisten die gemiddeld hadden gerekend op 638 miljoen.

Toch stelden de guru's vrijwel over de hele linie het koersdoel naar beneden bij. En twee van de analisten - Berenberg Bank en InsingerGilissen Bankiers - hebben het fonds sinds de publicatie van de cijfers op Verkoop staan.

Guru's

Berenberg Bank handhaafde het verkoopadvies met een koersdoel van 20 euro, maar verlaagde de raming over de winst per aandeel in 2018 met 2 procent.

Beleggers zullen hun verwachtingen voor het dividend van ABN AMRO neerwaarts moeten bijstellen, nu de bank een hoger dan verwachte buffer wil aanhouden terwijl kostenbesparingen en inkomsten de komende jaren kunnen tegenvallen, aldus Berenberg.

Dat komt hard aan aangezien het dividendpotentieel nou net is waarom de bank geliefd is bij beleggers. In december steeg de koers nog met 5 procent, omdat de Basel IV-kapitaalregels op het laatste moment zouden zijn versoepeld. De omvang van die meevaller blijkt nu tegen te vallen. De bank meldde vorige week dat de kapitaalbuffer toch nog met 35 procent zal dalen door de nieuwe eisen, of 450 basispunten, waar ABN AMRO eerder uitging van een impact van 500 tot 600 basispunten.

Na de publicatie van de cijfers is het aandeel al met bijna 10 procent gedaald naar nu onder de 25 euro.

Deze guru verwacht dat ABN AMRO geen extra dividend zal uitkeren boven de gebruikelijke 50 procent, totdat de bovenkant van de nieuwe kapitaaldoelstelling op 18,5 procent, is bereikt. Omdat de buffer eind dit jaar wordt geschat op 18,0 procent zit een extra uitkering er voorlopig niet in. 
Aangezien analisten gemiddeld nog uitgaan van een uitbetaling van 62 procent van de winst over 2018, plus mogelijke aandeleninkopen, zijn de verwachtingen dus te hoog.

Analisten zouden, volgens deze guru, ook te optimistisch zijn over de kosten in de komende jaren, omdat ABN AMRO erkende dat deze eerst kunnen stijgen, voordat ze dalen naar het kostenbesparingsdoel van 2020. Dit kan de winstverwachtingen voor 2018 en 2019 verder verlagen.

Tenslotte kan ook een kleine overname van een Franse of Duitse private bank de buffer verkleinen waardoor het extra dividend nog langer op zich zou laten wachten.

Koersdoel

InsingerGilissen verlaagde, na de publicatie van de cijfers, het advies op het aandeel van 'aanbevolen' naar 'niet aanbevolen' bij een koersdoel van 26 euro, was 27 euro.

Credit Suisse verlaagde eind vorige week het koersdoel voor ABN AMRO van 32,50 naar 31 euro, maar handhaafde het advies op Outperform, omdat de Zwitserse zakenbank nog steeds denkt dat de Nederlandse bank zich zal onderscheiden met een relatief hoog dividendrendement.

Volgens deze guru is het bestuur van ABN AMRO behoudend in zijn kapitaalbeleid, omdat Basel IV pas vanaf 2021 wordt ingevoerd en nog verwaterd kan worden, terwijl de bank zijn buffer al vanaf 2018 aanpast.

Credit Suisse noemt ABN AMRO een aandeel dat structureel een dividendrendement van 5 procent biedt en voor de jaren 2019 en 2020 zo'n 8,5 procent zal teruggeven aan de aandeelhouders in de vorm van contanten. Dat laatste is op basis van de inschatting van deze analist dat de bank zo'n 800 miljoen aan overtollig kapitaal zal hebben per eind 2019.

Verder ziet Credit Suisse ruimte voor verdere kostenverlagingen, omdat de kostenratio van 59 procent in 2017 te hoog lijkt, vergeleken met de 53 procent bij sectorgenoten.

Tenslotte maakt de waardering op tien keer de verwachte winst van 2018 het aandeel aantrekkelijk. Credit Suisse  ziet een koers die sinds het begin van het jaar 2 procent achterblijft bij de Europese bankensector als een goed instapmoment.

Credit Suisse verhoogde de winstverwachtingen voor 2018 en 2019 met 3 procent, maar schoof de verwachte aandeleninkoop in 2018 door naar 2019, waardoor de verwachte winst per aandeel dit jaar nog wat lager blijft en het koersdoel dus ook omlaag gaat.

Lager

UBS verlaagde het koersdoel voor ABN AMRO van 28,50 euro naar 26,50 euro, met behoud van het neutrale advies. De nieuwe indicaties die ABN AMRO heeft afgegeven voor de kapitaalbuffers en het dividend suggereren dat analisten hun verwachtingen voor het dividend op de korte termijn neerwaarts zullen bijstellen, aldus UBS.

Het potentieel voor winstuitkering op de lange termijn blijft echter onveranderd, concludeertb deze guru.

Ook Morgan Stanley stelt dat ABN AMRO minder scheutig zal zijn met dividend dan gehoopt. ABN AMRO wil komend jaar minstens de helft van de winst terug laten vloeien naar de aandeelhouders, net als over 2017. Eventuele extra uitkeringen zijn afhankelijk van de kapitaalbuffer, die dan bovendien aan aangescherpte eisen moet voldoen. Volgens deze guru geeft het kwartaalbericht van ABN AMRO daardoor een gemengd beeld, al viel de winst wel hoger uit dan door Bloomberg gepolste analisten gemiddeld hadden voorzien.

Morgan Stanley verlaagde daarom het koersdoel van 30,5t0 naar  28,50 euro. Het koopadvies van maandag 15 januari 2018 wordt vervangen door een houdadvies.

Houden

IEX Premium, de betaalde advies service van IEX, noemt de Q4 cijfers van de bank niet slecht. De forse impact van Basel IV zal echter zwaar wegen op het aandeel. Het aantrekkelijke dividendrendement van circa 5,5% biedt enig tegenwicht. Aanhouden volstaat, aldus deze guru.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be