Guru's verkopen KPN niet

4 februari 2018 - 08:24u

Guru's verkopen KPN niet

Hoewel de daling van de omzet in de zakelijke markt voor KPN bijna ten einde lijkt te zijn gekomen, vielen de cijfers de guru's toch niet mee. Het goede nieuws is: ze vielen ook niet tegen.

De koers ging na de presentatie deze week van de resultaten over het vierde kwartaal wel met een paar procent  omlaag maar dat kan ook met het slechte beurssentiment te maken hebben. Nog altijd heeft geen van de guru's de telefoniepoot van onze vroegere PTT op Verkoop staan. Houden of Kopen is het advies dus.

Cijfers

KPN behaalde in het vierde kwartaal een omzet van 1.614 miljoen euro, tegen 1.704 miljoen een jaar eerder en de 1.615 miljoen euro die de guru's hadden voorspeld. Daarvan was 1.481 miljoen euro afkomstig uit Nederland.

Het aangepaste bedrijfsresultaat kwam uit op 596 miljoen euro, terwijl de guru's hadden gerekend op 604 miljoen euro. Over het hele jaar was de aangepaste EBITDA met 2.417 miljoen euro in lijn met de 2.428 miljoen euro in 2016 en slechts een fractie onder de verwachting van de analisten (2.425 miljoen euro). De jaaromzet kwam uit op 6.500 miljoen euro, exact zoals de guru's hadden voorzien.

Netto verdiende KPN in het vierde kwartaal 70 miljoen euro en in heel 2017 was dit 485 miljoen euro, een stijging van 31 procent. Dit was te danken aan lagere financieringslasten, wat deels teniet werd gedaan door 61 miljoen euro aan hogere belastingen.

De guru's hadden het dus redelijk goed gezien. Maar wat verwachten ze van dit jaar?

Guru's

KBC Securities noemt de vooruitzichten van KPN voor 2018 aan de voorzichtige kant.  KPN gaat ervan uit dat het geschoonde bedrijfsresultaat dit jaar stabiel zal blijven. Maar het bedrijf gaat daarbij wel uit van een hoger besparingsdoel, wat kan worden gezien als een teken dat er ruimte zou kunnen zijn voor een verbetering.

Ook de prognose voor de kasstroomontwikkeling vindt KBC 'overdreven prudent', overdreven voorzichtig dus. KPN spreekt zelf van een toename, zonder concrete cijfers te noemen. Een groei laag in de dubbele cijfers zou volgens deze guru minstens haalbaar moeten zijn.

Bij KBC staat het advies voor KPN onveranderd op hold, met een koersdoel van 2,75 euro.

ING Equity Research noemt de resultaten in lijn met de verwachtingen. De vrije kasstroom kwam wel zo'n 9 procent hoger uit dan de consensus, benadrukt deze kenner. Een andere meevaller is de omzet bij de zakelijke tak. Die ging nog wel omlaag, maar met slechts 1,4 procent en dat is veel minder dan voorheen en minder dan door de analisten werd verwacht.

ING houdt het op een koopadvies, met een koersdoel van 3,40 euro.

Houden

De Duitse bank Bernstein is goed te spreken over de verrassend sterke verbetering va de zakelijke diensten. Maar de outlook noemt Bernstein weinig inspirerend.

Deze guru wijst verder op de vermoedelijk aantrekkende trends in de consumentenomzet, waardoor een vlakke aangepaste EBITDA in 2018 niet erg ambitieus klinkt. Mogelijk is dit volgens Bernstein het gevolg van een verschuiving in het zakelijke segment naar diensten met minder hoge marges.

De sterkere vrije kasstroom die KPN verwacht, is volgens Bernstein vooral te danken aan een lager investeringsniveau. Iets dat op de middellange termijn niet vol te houden zal zijn.

Al met al heeft Bernstein een Market perform advies op KPN met een koersdoel van 2,80 euro.

Kopen

Volgens NIBC heeft KPN in het vierde kwartaal prima gepresteerd en de eigen doelen gehaald. De cijfers waren verder 'min of meer' in lijn met de consensus van de analisten. De voormalige SNS bank  wijst er op dat de omzet nog altijd daalt, maar de marges aantrekken, ondanks de sterke concurrentiedruk. Positief noemt deze guru vooral de 'solide' vooruitgang in het zakelijk segment. Minder goed waren de prestaties van Telfort, de prijsvechter van KPN.

De door KPN afgegeven outlook van een vlakke EBITDA in 2018 noemde NIBC 'geen verrassing' en in lijn met de consensus. Vanwege de door KPN verwachte stijging van de vrije kasstroom, denkt NIBC dat er ruimte is om aandeelhouders beter te belonen door middel van dividenduitkeringen. "En dat is de basis van de beleggingscasus", aldus deze analist, naast de onderwaardering ten opzichte van sectorgenoten.

Vandaar dat NIBC een van de positiefste van de guru's is met een advies te Accumuleren en een koersdoel van 3,20 euro.

IEX Premium

De analyse van internet beursanalist IEX Premium is resumerend: geen sterk vierde kwartaal voor KPN. Het blijft hopen op een overname van KPN voor beleggers, maar deze guru ziet geen geschikte combinatie. Daarnaast speelt het belang van de staat nog een rol en heeft Carlos Slim ook nog een belang.

Laatste blogposts

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Sinds de Grote Recessie waren er 260 hoogtepunten

4 maart 2024 - 15:54u

De koersen staan op recordniveaus. Toch zijn er beleggers die nu nog volop in de markt investeren. En daar is niets mis mee want het vestigen van record op record is v... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be