Guru's kopen Takeaway.com nog niet

11 januari 2018 - 11:30u

Guru's kopen Takeaway.com nog niet

Takeaway.com zag in het laatste kwartaal van 2017 een lagere ordergroei dan analisten hadden voorzien. De meest recente adviezen van de guru's gaan dan ook van Houden tot Verkoop.

In het vierde kwartaal werden door Takeaway.com, dat websites exploiteert voor het bestellen van maaltijden, 19,2 miljoen bestellingen ontvangen, 30 procent meer dan een jaar eerder.

Dat viel de meeste analisten wat tegen. De al wat terughoudende adviezen werden daarom deze week herhaald door de guru's: Houden (2) en Verkoop (1).

Cijfers

Takeaway.com is het moederbedrijf van onder meer Thuisbezorgd.nl en is actief in negen Europese landen en in Vietnam. In Europa kwamen vorig jaar 68,3 miljoen orders binnen op de platforms van Takeaway. 

In Duitsland steeg het aantal orders met 38 procent naar 23,9 miljoen. Ook in België, Oostenrijk, Frankrijk, Luxemburg, Polen en Zwitserland bezorgde de bestelsite meer maaltijden dan een jaar eerder.

Wel kondigde het bedrijf aan zijn activiteiten in Frankrijk per 11 februari dit jaar te staken. Volgens Takeaway zal dit de resultaten nauwelijks beïnvloeden.

Al met al vlakt de substantiële groei wat af. Na de publicatie van die cijfers op woensdag verloor het aandeel ruim 5 procent. Gezegd moet worden dat sinds de introductie van het aandeel voor 23 euro beleggers niets te klagen hebben gehad op een huidige koers van rond de 46,50 euro.

Guru's

Het minst positief over het aandeel is RBC. De sterke groei in het vierde kwartaal van 2016 zorgt weliswaar voor een lastige vergelijking met eind votig jaar maar deze guru meent dat ook een groeiende concurrentie heeft geleid tot de tegenvallende ordergroei. Dat raakt ook de winstgevendheid, onder meer omdat het bedrijf opgezadeld zal worden met hogere reclame- en marketingkosten. RBC Capital Markets herhaalde daarom woensdag het advies Underperform met een koersdoel van 36 euro.

Ook Jefferies viel het handelsbericht van Takeaway.com tegen. Positief is dat het bedrijf stopt in Frankrijk, al is het effect van die beslissing op de financiële resultaten te verwaarlozen maar de afvlakkende ordergroei roept 'ongemakkelijke vragen' op. Deze guru herhaalde het houdadvies van maandag 8 januari 2018 met een koersdoel van 48 euro.

Houden

Morgan Stanley verwachtte direct na de publicatie van het handelsbericht een koersdaling en die is er ook gekomen.

Deze guru had een ordergroei verwacht van 33 procent in het vierde kwartaal en noemde de groei van 30 procent teleurstellend. De analist gaat er nu vanuit dat de huidige verwachting van een ordergroei van 34 procent in 2018 wellicht 'iets te agressief' is. Overigens is de daling van de ordergroei in het laatste kwartaal met name te wijten aan Duitsland en Andere Landen. Nederland presteert in lijn met de verwachtingen.

Morgan Stanley heeft een Gelijkgewogen advies op het aandeel met een koersdoel van 46 euro. 

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be