Nedap overtreft verwachtingen

19 november 2017 - 09:48u

Nedap overtreft verwachtingen

De enige guru die Nedap volgt, heeft na de publicatie van de kwartaalupdate deze week het koersdoel niet verhoogd. Maar stel u gerust. Dat komt doordat NIBC het koersdoel 30 oktober al had opgetrokken. Net als in februari van dit jaar en december vorig jaar.

Transformatie

NIBC - het vroegere SNS Securities - volgt als enige Nederlandse analist het technologiebedrijf Nedap. En deze analist heeft het goed gezien met voortdurende verhogingen van het koersdoel. Het aandeel Nedap is mooi gestegen de laatste jaren. Dat komt door het grote elan waarmee dit hoog technologische bedrijf zich ontwikkeld. Nedap is een onderneming in beweging.

Zo is de Nederlandse Apparatenfabriek uit Groenlo bezig de fabricage van 400 verschillende producten uit te besteden. Het bedrijf heeft hiervoor raamovereenkomsten gesloten met toeleveranciers uit de Verenigde Staten, Japan, Nederland, Duitsland en België. Het grootste deel van de productie moet uit het goedkopere Centraal Europa gaan komen. Ongeveer een kwart zal in Nederland worden gemaakt.

De transformatie kost wat - 4 tot 5 miljoen eenmalige kosten - maar dan heb je ook wat. Het voordeel is dat Nedap in de toekomst zonder al te veel kosten kan inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Producten die niet meer relevant zijn, kunnen gemakkelijk worden vervangen door modernere.

De metamorfose van apparatenfabrikant tot ontwikkelaar van hard- en software voor uiteenlopende toepassingen is begin volgend jaar voltooid. Of het nu gaat om zorgverleners, veehouders, bibliotheken, kledingzaken, supermarkten, parkeergarages, voertuigidentificatie, gebouwenbeveiliging of facilitair management, er is bijna geen markt te noemen waar Nedap geen software voor ontwikkelt.

Zo maakt het technologiebedrijf de halsbanden voor koeien waardoor het dier wordt herkend bij de melkmachine. Gaat er een alarm af als u met een artikel de winkel uitloopt? Daarvoor zijn de Groenloërs verantwoordelijk.

Outlook

Vrijdag publiceerde Nedap de kwartaalupdate. Nedap verwacht over 2017 een tien procent hogere omzet van 204,6 miljoen euro en een stijging van het bedrijfsresultaat (EBIT) van 25 tot 30 procent. Dat overtreft de verwachtingen van NIBC dat uitging van een stijging van de omzet met 7 procent en een stijging van het bedrijfsresultaat met 18 procent.

Bij de divisies Healthcare, Identification Systems, Livestock Management, Retail, Security Management en Staffing Solutions zal dit jaar de omzet groeien terwijl bij de divisies Library Solutions en Light Controls de omzet zal dalen.

Nedap herhaalde dat de resultaten in 2017 sterk worden beïnvloed door eenmalige kosten van circa 4 miljoen euro, vanwege herinrichting van de supply chain, die de laatste fase ingaat.

Dividend

Nedap kondigde verder de verkoop van dochter Nsecure aan. De transactie wordt op korte termijn afgerond. De netto-opbrengst voor Nedap bedraagt ongeveer 25 miljoen euro en de verwachte boekwinst op de transactie is zeker 15 miljoen euro, aldus het bedrijf. Nsecure had in 2016 een omzet van 25,2 miljoen euro.

De opbrengst zal worden gebruikt om tot 5 procent van het aantal uitstaande aandelen terug te kopen. Het resterende bedrag zal worden uitgekeerd aan de aandeelhouders. Hoeveel het dividend omhoog gaat, wordt bekend bij de jaarcijfers, die op 15 februari 2018 gepubliceerd worden.

Accumuleren

Gezien de, volgens NIBC, sterke financiële positie van Nedap en het feit dat de schuldratio snel terugloopt, kan de ruimte om de pay out ratio te verhogen van 75 naar 100 procent. Dit kan, los van de bijzondere uitkering, het normale dividendrendement laten stijgen van 4 naar 6 procent, aldus de bank.

NIBC hanteert voor Nedap een koersdoel van 43,50 euro en handhaafde het advies te Accumuleren.

Eind vorig jaar kon het aandeel nog voor 29 euro worden aangeschaft. Het aandeel doet nu ruim 41 euro, de hoogste koers in ruim twaalf jaar. Dus ook nog hoger dan voor de aanvang van de Grote Recessie.

IEX Premium

Naast NIBC heeft zich nog een guru gemeld die sinds kort Nedap volgt. Dat is IEX Premium.

Het advies: "Het bedrijf is op het goede pad om het operationele resultaat volgend jaar verder te verhogen. De koers zal op korte termijn ondersteund worden door de aandeleninkoop en uitzicht op een mooi dividend."

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be